Linų sėmenų košė yra dietinis produktas, pasižymintis gydomosiomis savybėmis. Net termiškai apdorotuose sėmenyse išlieka daug naudingų medžiagų. Organizmas iš jos gauna daug vitaminų, antioksidantų, mikroelementų, ji puikiai šalina toksinus. Sėmenų košėje daug vitaminų A ir E, B grupės vitaminų, polinesočiųjų riebalų rūgščių. Košė ne tik naudinga, bet ir turi mažai kalorijų – 100 g yra vos 82 kcal.

Ji labai naudinga sergant įvairiomis ligomis: mažina cholesteriną, normalizuoja kraujospūdį ir suaktyvina medžiagų apykaitą. Ją itin rekomenduojama valgyti sergant plaučių ir kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, nes ji šalina gleives, palengvina atsikosėjimą. Košė naudinga sergant alergijomis, onkologinėmis ligomis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis.

Lininė košė rekomenduojama sergant virškinamojo trakto ir žarnyno ligomis, nes turi laisvinantį ir gleivinę aptraukiantį poveikį. Maistinės skaidulos palankiai veikia žarnyno peristaltiką. Kadangi ji nekaloringa ir joje daug maistinių medžiagų – baltymų, riebalų ir angliavandenių – ji padeda per trumpą laiką sulieknėti be žalos sveikatai.

Ją galima valgyti visiems ir visada, kontraindikacijų nėra.

Jei sėmenų košę gaminsite teisingai ir valgysite tinkamais kiekiais, rezultato ilgai laukti neteks – pagerės bendra savijauta ir išvaizda.

Linų sėmenų košės receptas

Košę geriausia virti iš viso grūdo nekepintų gyvų linų sėmenų. Receptas labai paprastas. Jums prireiks tik linų sėmenų ir vandens, taip pat smulkintuvo arba kavamalės.

Vienai porcijai reikės trijų valgomųjų šaukštų kinų sėmenų. Juos suberkite į kavamalę ar smulkintuvą ir sumalkite iki smulkių kruopų ar miltelių konsistencijos. Sėklas suberkite į dubenėlį ir užpilkite kambario temperatūros vandeniu, išmaišykite. Linų milteliai labai greit sugeria vandenį, todėl vandens kiekį lengvai galite pareguliuoti priklausomai nuo to, kokios konsistencijos patiekalo norite.

Linų sėmenų košę galite valgyti iškart, bet geriau palikite ją išbrinkti 15–30 min. Ji taps švelni, vienalytė. Ją galima skaninti uogomis, džiovintais vaisiais ar medumi, nors ši košė skani ir be priedų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)