Linų sėmenų košė yra dietinis produktas, pasižymintis gydomosiomis savybėmis. Net termiškai apdorotuose sėmenyse išlieka daug naudingų medžiagų. Organizmas iš jos gauna daug vitaminų, antioksidantų, mikroelementų, ji puikiai šalina toksinus. Sėmenų košėje daug vitaminų A ir E, B grupės vitaminų, polinesočiųjų riebalų rūgščių. Košė ne tik naudinga, bet ir turi mažai kalorijų – 100 g yra vos 82 kcal.
Ji labai naudinga sergant įvairiomis ligomis: mažina cholesteriną, normalizuoja kraujospūdį ir suaktyvina medžiagų apykaitą. Ją itin rekomenduojama valgyti sergant plaučių ir kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, nes ji šalina gleives, palengvina atsikosėjimą. Košė naudinga sergant alergijomis, onkologinėmis ligomis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis.
Ją galima valgyti visiems ir visada, kontraindikacijų nėra.
Jei sėmenų košę gaminsite teisingai ir valgysite tinkamais kiekiais, rezultato ilgai laukti neteks – pagerės bendra savijauta ir išvaizda.
Linų sėmenų košės receptas
Košę geriausia virti iš viso grūdo nekepintų gyvų linų sėmenų. Receptas labai paprastas. Jums prireiks tik linų sėmenų ir vandens, taip pat smulkintuvo arba kavamalės.
Vienai porcijai reikės trijų valgomųjų šaukštų kinų sėmenų. Juos suberkite į kavamalę ar smulkintuvą ir sumalkite iki smulkių kruopų ar miltelių konsistencijos. Sėklas suberkite į dubenėlį ir užpilkite kambario temperatūros vandeniu, išmaišykite. Linų milteliai labai greit sugeria vandenį, todėl vandens kiekį lengvai galite pareguliuoti priklausomai nuo to, kokios konsistencijos patiekalo norite.
Linų sėmenų košę galite valgyti iškart, bet geriau palikite ją išbrinkti 15–30 min. Ji taps švelni, vienalytė. Ją galima skaninti uogomis, džiovintais vaisiais ar medumi, nors ši košė skani ir be priedų.