Botulinas yra baltymas, natūraliai randamas tam tikrose bakterijose. Jis buvo atrastas ir pirmiausiai bandytas panaudoti kare kaip biologinis ginklas, tačiau, nepavykus jo paskleisti, tuo metu vadinti „dešros nuodai” buvo pradėti tirti iš naujo, siekiant panaudoti juos medicinoje.

Įrodžius, kad botulinas yra efektyvus ir gerai toleruojamas, 1980 metais šis preparatas buvo pradėtas naudoti žmonių gydymui. Ir jau daugiau nei 30 metų juo sėkmingai gydomi raumenų spazmai, migrena, padidėjęs prakaitavimas, gerinama sergančių žmonių gyvenimo kokybė.

„Visi žino botuliną kaip priemonę raukšlėms lyginti, tačiau tai pirmiausia yra vaistas, kuris padeda gerinti poinsultinę būklę, kai žmonėms pasireiškia raumenų spazmiškumas, taip pat jis gydo bei lengvina neurologinių susirgimų – vaikų cerebrinio paralyžiaus, kreivakaklystės, akies voko spazmo – simptomus. Botulinas padeda ir gausiai prakaituojant, tad nereikėtų šio preparato vertinti tik kaip grožio injekcijų”, – sako mokslų daktarė, gydytoja dermatologė Rūta Gancevičienė.

Botulinas nuo prakaitavimo

Ypač gausus prakaitavimas rodo ligą – hiperhidrozę, kuomet net ramybės būsenoje esantis žmogus stipriai prakaituoja. Tarptautinės hiperhidrozės draugijos turimais duomenimis, beveik 3 proc. žmonių visame pasaulyje kenčia nuo padidėjusio prakaitavimo. Prakaitavimas pasireiškia įvairiose kūno vietose, sukeldamas ne tik nemalonius pojūčius, tačiau ir nemažai psichologinių padarinių.

Prakaitavimo gydymas botulinu yra greita ir gerai toleruojama procedūra, maži jo kiekiai įšvirkščiami po oda, probleminėse vietose. Injekcija maksimaliai sumažina išskiriamo prakaito kiekį toje vietoje, į kurią buvo suleista. Procedūra neskausminga, užtrunkanti iki 15 minučių, o poveikis pasireiškia jau po savaitės, tačiau tokią procedūrą teisingai ir profesionaliai gali atlikti tik gydytojas.

Akies voko spazmai

Kartais žmonėms paūmėja akies voko trūkčiojimai, kuriuos gali paskatinti pervargimas, kavos vartojimas ar ilgas darbas prie kompiuterio. Tačiau, jei akies trūkčiojimai vargina ilgą laiką, jei jie tampa dažni ir nevalingi, tai gali reikšti, kad žmogui išsivystė viena iš distonijos formų – blefarospazmas.

Voko spazmas yra antroji pagal dažnį lokali distonija, sukelianti nevalingą užsimerkimą. Šio susirgimo keliami sutrikimai apsunkina matymą, skaitymą, negalėdamas atsimerkti ar normaliai matyti žmogus tampa nebesavarankiškas, dėl to stipriai pablogėja jo gyvenimo kokybė. Botulino toksino injekcijos atpalaiduoja virpančius raumenis, tad būklė pagerėja preparatui pradėjus veikti.

Suaugusiųjų poinsultinio rankos spazmiškumo gydymas

Insultas kone dažniausia suaugusiųjų neįgalumo priežastis. Apie 50-70 proc. pacientų, patyrusiųjų insultą, tampa neįgalūs dėl jiems pasireiškiančio raumenų paralyžiaus ar spazmiškumo. Botulino toksinu gydomas poinsultinis rankos spazmiškumas – padidėjęs rankos raumenų sustingimas, kuris daugeliui pacientų išsivysto patyrus insultą ar galvos, nugaros traumas.

Sustingę raumenys stipriai apriboja žmogaus gyvenimą, trukdo normalų rankos judesį, todėl kyla nemažai sunkumų atliekant kasdieninius darbus. Botulino toksinas atpalaiduoja įsitempusį raumenį, kartu mažindamas skausmą, tad pacientas gali laisviau judėti, jo gyvenimo kokybė pagerėja. Suleidus injekciją, poveikį galima pajusti jau po kelių savaičių.

Vaikų cerebrinio paralyžiaus gydymas

Botulino toksinas yra naudojamas gydant vaikų cerebrinį paralyžių. Pasaulyje šiuo preparatu paralyžius gydomas jau daugiau nei 20 metų, o Lietuvoje – nuo 2000-ųjų metų, pastebėjus teigiamą jo poveikį – botulino injekcijos pradėtos kompensuoti. Į atskirus raumenis suleidus botulino, raumuo atpalaiduojamas, mažėja jo įsitempimas ir tonusas, taip vaikui palengvinamas judėjimas, o tėvams – vaiko priežiūra.

Tokios nesudėtingos procedūros atitolina, o kai kuriais atvejais apskritai padeda išvengti chirurginių operacijų. Nors botulinas neišgydo cerebrinio paralyžiaus, tačiau labai palengvina vaiko gyvenimo kokybę. Medikamentą gali skirti vaikų neurologas.

Kreivakaklystė

Kreivakaklystė gali būti tiek įgimta, tiek įgyta. Tai nevalingi kaklo raumenų spazmai, sukeliantys galvos sukimą, pakreipimą į šoną. Nustatyti tikrąją kreivakaklystės priežastį yra labai sunku, tačiau įtakos gali turėti gimdymo traumos, ar nuolatinis įsitempimas, raumenų trauma. Spazminė kreivakaklystė dažniausiai išsivysto perkopus 40-uosius gyvenimo metus, arba nustatoma vos gimus.

Ši liga gali apsunkinti sergančiojo kasdienybę, nes patiriant nuolatinius kaklo raumenų spazmus darosi sunku vairuoti, rašyti. Botulino toksino injekcijos blokuoja raumenų, į kuriuos suleistos injekcijos, aktyvumą, tad spazmai ir raumens susitraukimai labai sumažėja.

Visos šios ligos sukelia fizinius ir psichologinius negalavimus, sumažina socialinį aktyvumą, žymiai pablogėja gyvenimo kokybė. Medikų konsultacijos ir gydymo įvairovė gali padėti net sunkiausiems ligoniams, bent iš dalies palengvinant jų kasdienybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)