Atsakymą į klausimas „gerti ar negerti kavos?“ padėjo rasti savaitės eksperimentas, laikas be kavos. Deja, po šio trumpo eksperimento jau kitą savaitę vėl grįžau prie savo rytinio kavos puodelio...

Eksperimentas. Savaitė be kavos

Pirmadienis: Kiekvieną rytą tuo pačiu metu – 7 valandą keliuosi. Dušas, pusryčiai ir, žinoma, kvapnios kavos puodelis, yra privaloma geros dienos pradžiai. Deja, šis rytas kitoks. Kavą pakeičiau žaliąja arbata be kofeino. Skani, bet neatstoja mylimos kavos kvapo...

Antradienis: Vakar diena be kavos prabėgo gan nesunkiai. Gerai, kad esu įpratusi kavą gerti tik rytais, neturiu įpročio gerti po pietų ar prieš pietus. Daugelis mano kolegų darbe prie kompiuterio vis atsineša kavos puodelį. Tas kavos kvapas veikia hipnotizuojančiai – tonizuoja ir maloniai nuteikia. Kolegų popiečio gėrimas – kava, mano – apelsinų sultys.

Trečiadienis: Trečias rytas be kavos. Ir vėl dušas, pusryčiai, darbas. Jaučiu, kaip darbe sunku susikoncentruoti, trūksta energijos. Suvalgau šokoladinį batonėlį, deja, nepadeda. Atrodo, kad mielai numigčiau čia pat, ant darbo stalo. Lėtai ir vangiai praslenka likusi darbo diena.

Ketvirtadienis: Atrodo, mano organizme kažkas darosi. Po pietų darbe ima varginti galvos skausmas. Kolegė pataria nueiti į vaistinę, vaistai nuo galvos skausmo yra vienintelė greita ir veiksminga išeitis. O aš jaučiuosi taip, tarsi šimtas muškietininkų man daužytų per galvą savo špagomis. „Ginklas, ginklas, kur mano ginklas?“, – klausiu savęs. Nueinu į vaistinę. Vaistininkė sako, kad vaistai nuo skausmo tikrai padės. Nusiperku jų. Kova su „tūkstančiu muškietininkų“ galvoje pasibaigia...

Penktadienis: Kaip gerai, kad jau artėja savaitgalis. Ryte įprastus pusryčius keičiu į trintų uogų kokteilį. Ir jau svajoju apie tai, kaip savaitgalį miegosiu iki pat pietų. Visą šią savaitę labai trūko miego ir nežinau, ar čia dėl to, jog darbe susikaupę daug darbų, ar dėl to, kad tiesiog metu gerti kavą?

Šeštadienis: Miegojau iki 11 val., vyras paruošė vėlyvus pusryčius. Susiruošėme į miestą, o ten – ant kiekvieno kampo kavinės, siūlančios atsigerti kvapnios kavos. Jis pasiėmė, o aš...aš toliau tęsiu savo eksperimentą.

Sekmadienis: Rami diena namuose. Skaitau knygą ir gurkšnoju vaisinę arbatą. Atrodo, kad vėl ima miegas. Kodėl? Kodėl taip sunku gyventi be to vieno puodelio kavos?

Kavos nauda organizmui

Mokslininkai teigia, kad kava, joje esantis kofeinas, gali apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Kavos puodelis rytais veikia tarsi žadintuvas – vienas gurkšnis kavos ir tavo protas atsikelia, tampa lengviau susikoncentruoti ir įsiminti informaciją.

Jei kamuoja žemas kraujo spaudimas, tas vienas puodelis kavos gali būti būtent tai, ko tau labiausiai reikia...

Kavos žala organizmui

Kavos turėtų atsisakyti arba ją apriboti nėščiosios moterys. Yra žinoma, kad kofeinas gali sumažinti naujagimio svorį (vaisiaus augimas gimdoje gali sulėtėti), padidinti jo širdies pulsą bei kraujospūdį.

Net nereikia sakyti, kad kofeino perdozavimas padidina nemigą, žmogus tampa dirglesnis, tad venkite gerti kavos vakarais.

Nuo itin dažno kavos gėrimo gali imti pradėti varginti rėmuo. Taip pat, piktnaudžiaujant kava jums gali imti stigti kalcio: kava skatina jo pasišalinimą iš organizmo.

Išvados

Mėgaukitės kava saikingai, o vienas puodelis kavos per dieną tikrai neturėtų padaryti daug žalos. Ir aš po šio eksperimento grįžau prie savo kvapnaus rytinio kavos puodelio.

Eksperimentavo Laura