Taigi jei pastebėjote, kad kraujuojate tarp menstruacijų, apsilankykite pas gydytoją, pataria womenshealthmag.com.

Kraujuojama dėl daugelio priežasčių:

1. Jūs laukiatės.

Amerikos nėštumo asociacijos duomenimis, apie 20 proc. moterų pirmas 12 nėštumo savaičių kraujuoja. Štai kodėl pirmiausia gydytoja norės patikrinti, ar nesilaukiate, aiškina medikė Mamta Mamik. Kraujavimas nėštumo pradžioje būna menkesnis nei per menstruacijas.

2. Vaistų poveikis.

Vartojant kraują skystinančius vaistus, menstruacijos būna gausesnės, galimi kraujavimai tarp menstruacijų. Papildai su ženšeniu irgi skystina kraują, o tai gali turėti įtakos, teigia M. Mamik. Kraujavimo kaltininkai gali būti ir kontraceptinės priemonės su estrogenu ir progestinu. Tad jei pradėjote vartoti vaistų, papildų, ėmėte naudoti naują kontraceptinę priemonę ir pastebėjote kraujavimą, apsilankysite pas gydytoją.

3. Sergate lytiniu būdu plintančia liga.

Dažnai lytiniu keliu plintančios ligos prasideda be simptomų. Na bet jei pastebėjote kraujavimą, ypač po intymių santykių, kalta gali būti gonorėja ar chlamidijos. Trichomonozė bei žmogaus papilomos viruso infekcija sukelia gimdos kaklelio uždegimą, o esant uždegimui galimas kraujavimas.

4. Turite kontraceptinę spiralę.

Kontraceptinė spiralė gali sukelti kraujavimą tarp menstruacijų. Beto, apie 25 proc. spirales turinčių moterų pastebi, kad menstruacijos tapo gausesnės ir ilgesnės. Kodėl? Todėl, kad spiralėje yra nedidelis kiekis progestino, kuris kartais gali sukelti kraujavimą (bent jau 3 – 6 mėnesius). Tiesa, paskui menstruacijos būna trumpesnės, kraujuojama mažiau. Išėmus spiralę iš pradžių galimas nereguliarus kraujavimas ir diskomfortas.

5. Galbūt sutriko skydliaukės veikla.

Kraujavimo iš makšties priežastis gali būti ir skydliaukės hipofunkcija. Kodėl kraujuojama? Todėl, kad skydliaukė veikia hipofizį, kuris keleriopai veikia hormonus, taigi kartais galimas kraujavimas.

6. Pernelyg audringas seksas.

Taip, kartais po audringo sekso galima kraujavimas. Galbūt per daug šėlote, o gal nebuvo pakankamos lubrikacijos, todėl makšties pradžioje atsirado įbrėžimų. Jie užgis savaime, nereikia gydytojo pagalbos.

7. Jums – policistinių kiaušidžių sindromas.

Policistinių kiaušidžių sindromas reiškia, kad padidėjo vyriško hormono testosterono kiekis, teigia M. Mamik. Dėl to galimas kraujavimas tarp menstruacijų. Kiti simptomai – ilgos, gausios menstruacijos, ciklo sutrikimas, ilgi tarpai tarp menstruacijų.

8. Gali būti vėžys.

Į kraujavimą tarp menstruacijų negalima numoti ranka, nes blogiausiu atveju jis gali būti gimdos ar kaklelio vėžio ar priešvėžinės stadijos simptomas. Ypač jei jau esate rizikos grupėje (ŽIV didina riziką). Būtinai kreipkitės į gydytoją, kad būtų atlikti reikiami tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)