Pripažinkime: mums, kairiarankiams, nelengva gyventi šiame pasaulyje, pritaikytame dešiniarankiams. Statistiškai, kairiarankiai uždirba 10 proc. mažiau už dešiniarankius kolegas, jau nekalbant apie tai, kad rašydami ranka, mes niekaip negalime išvengti dėmių ant delno. Tačiau, pasirodo, tai dar ne viskas – tai, kuris smegenų pusrutulis dominuoja, turi įtakos ir sveikatai bei pasaulėvokai.

Purewow.com pateikia penkis tokius kairiarankių išskirtinumus.

1. Kairiarankiai ir dešiniarankiai skirtingai suvokia vizualius objektus.

Dauguma žmonių, žiūrėdami į objektus, pirmenybę teikia objektui, esančiam dešinėje, o ne kairėje pusėje. O kairiarankiai, atvirkščiai, pasąmoningai renkasi objektą, esantį kairėje, net jei kalbine ir kultūrine prasme viskas signalizuoja, kad labiau verta rinktis dešinėje esantį objektą. Tai gali turėti įtakos viskam – nuo paveikslų meno galerijoje iki to, kaip vertiname politikų debatus.

2. Kairiarankiai patiria daugiau neigiamų emocijų.

2007 metais Škotijoje buvo atliktas tyrimas, kurio dalyviams buvo parodytos ištraukos iš siaubo filmų. Paaiškėjo, kad potrauminio streso simptomai dažniau pasireikšdavo kairiarankiams žmonėms. Taip pat kiti tyrimai parodė, kad kairiarankiai patiria daugiau neigiamų emocijų. Tai gali būti aiškinama kitu dominuojančiu smegenų pusrutuliu: kairiarankių žmonių smegenys baimę ir pyktį apdoroja kitaip.

3. Kairiarankiai labiau linkę į tam tikrą miego sutrikimą.

Kairiarankiams dažniau būdingas miego sutrikimas, vadinamas periodiniu galūnių trūkčiojimu (angl. periodic limb movemen disorder – PLMD). Šio sutrikimo kankinami žmonės per miegus nevalingai judina kojas ir rankas. Nors šis sutrikimas neišgydomas, vaistai gali palengvinti jo simptomus.

4. Kairiarankiai rečiau serga artritu, jiems rečiau išsivysto opos.

Tačiau kai kuriose srityse kairiarankiai pranašesni. Pavyzdžiui, leidinyje „Laterality“ buvo paskelbtas tyrimas, kurio išvadose teigiama, kad statistiškai kairiarankiai rečiau serga artritu, jiems rečiau išsivysto opos.

5. Kairiarankiai yra sportiškesni.

Kai kairiarankiai pradeda sportuoti, jų oponentai beveik visada yra dešiniarankiai. Kairiarankiai lengvai prisitaiko prie dešiniarankio oponento, o štai dešiniarankiams tai padaryti daug sunkiau, todėl kairiarankiai šioje srityje yra daug pranašesni.

Taigi, kairiarankiai yra geri sportininkai, nelinkę į opas. Kas sakė, kad pasaulis sukasi vien apie dešiniarankius?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)