Su spuogų problema dažniau susiduria turintys riebią odą. Dažniau juos kamuoja ir aknė, kuri atsiranda padidėjus odos riebalavimuisi ir užsikimšus poroms, dėl ko odoje prasideda uždegimas ir infekcija.

Riebios odos riebalų liaukos dirba aktyviau, dėl to kaltas vyriškas hormonas testosteronas, kuris skatina jų veiklą.

„Aknė atsiranda dėl padidėjusio riebalinių liaukų aktyvumo. Riebalai, negyvos odos ląstelės, aplinkos nešvarumai ir netinkamos makiažo priemonės sulimpa tarpusavyje, suformuoja kamščius ir užkemša odos poras. Taip susidaro sąlygos plisti odos bakterijoms, kurios greitai dauginasi, sukelia uždegimą ir dirgina odą, suformuodamos uždegiminius aknės bėrimus – pūlinukus, skausmingus raudonus mazgelius ar didesnius pūlingus infiltratus – cistas. Sugijus bėrimams, lieka dėmės, o neretai ir randeliai“, - sako Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Ugnė Želvytė.

Specialistės teigimu, svarbią reikšmę aknės atsiradimui ir eigai turi ir paveldimumas. Nereguliarus mėnesinių ciklas, mitybos įpročiai, stresas, klimatas, oro drėgnumas, UV spinduliai, aplinkos užterštumas, rūkymas, netinkama kosmetika, vartojami kai kurie vaistai taip pat gali būti susiję su aknės atsiradimu ir (ar) paūmėjimu. Be to, mityba taip pat gali būti susijusi su spuogais. Reikėtų saikingai vartoti daug baltymų turinčio maisto (kiaušinių, pieno produktų ir kt.), kiaulienos produktus, dažniau rinktis baltą mėsą (paukštieną, kalakutieną), žuvį. Be abejo, rečiau valgyti saldumynų, vengti nesveiko maisto (traškučių, saldžių vaisvandenių, aštrių produktų ir pan.).

Pagrindinė kovos priemonė su išsiplėtusiomis poromis yra reguliarus valymas. Vasarą dėl karščio ir dulkių oda pradeda prakaituoti, o tai reiškia, kad ji greičiau užsiteršia. Labai svarbu šiuo periodu ją teisingai valyti, naudojant švelnų gelį ar putas, kurių sudėtyje nėra šarminių medžiagų, arba priemones su salicilo rūgštimi ir odai naudingais ekstraktais bei vitaminais.

Neprauskite veido muilu ir šaltu vandeniu, nes kitaip oda išsausės. Pernelyg karštas vanduo stimuliuos prakaito liaukų veiklą. Tą patį galima pasakyti ir apie spiritines veido valymo priemones – jos suardys hidrolipidų pusiausvyrą ir galiausiai dar labiau paskatins odos riebalų gamybą.

Jeigu oda ne tik riebi, bet ir jautri, idealiai tiks pienelis, kuriuo valant veidą galima iš viso nenaudoti vandens. Kita alternatyva – drėgnos servetėlės, kurios greitai nuvalo makiažą, įskaitant ir akių. Pirmenybę reikėtų teikti toms servetėlėms, kurių sudėtyje yra alijošiaus ekstraktų, arbatmedžio aliejaus ir kitų antiseptinių medžiagų.

Tačiau užsiimti savigyda kosmetologė griežtai nepataria. „Dažniausiai žmonės pasirenka netinkamus gydymo metodus, spaudo pūlinukus, todėl liga tik paūmėja. Visais atvejais reikia kreiptis į gydytoją dermatologą, kuris padės išsiaiškinti odos sutrikimą skatinančius veiksnius ir skirs reikiamą gydymą. Taip pat rekomenduoju apsilankyti pas kosmetologą, kuris atliks specialias gydomąsias procedūras (profesionalus veido valymas, rūgštiniai šveitimai, elektroporacija su mezoterapiniais kokteiliais, veido kaukės ir kt)“, - sako U. Želvytė.

Specialistės teigimu, jeigu paprastuosius spuogelius galima išgydyti patiems namuose, tai rimtesnei problemai esant savigyda gali tapti papildoma problema.

„Svarbiausia yra palaikyti tinkamą odos švarą. Labai svarbus teisingas kosmetikos priemonių ir naudojamų vaistų tarpusavio suderinamumas. Veiksmingiausi kosmetikos priemonių aktyvieji komponentai pasižymintys antibakteriniu, nusluoksniuojančiu veikimu: benzoilo peroksidas, salicilo rūgštis, siera, alfa hidroksi rūgštys. Taipogi svarbūs ir priešuždegiminiu, atstatomuoju veikimu pasižymintys komponentai: cinkas, bisabololis, vitaminas E, keramidai, linolio rūgštis, iš rapsų išgauti fermentai ar omega rūgštys“,- vardija kosmetologė.

Klaidinga manyti, kad riebią odą reikia tik džiovinti, o ne drėkinti. Vasarą papildoma drėgmė reikalinga bet kokio tipo odai, o jei jums jau 25 – 30 metų, drėkinančios priemonės turi tapti pirmojo būtinumo priemone. Karštu oru naudokite losjonus ir gelius vandens pagrindu. Jų struktūra yra lengvesnė, jie greičiau įsigeria ir nepalieka odos blizgesio.

Rinkdamiesi drėkinantį kremą, nepatingėkite pastudijuoti jų sudėties. Patys efektyviausi produktai tie, kuri turi hialurono rūgšties – ji aktyviai prisotina odą drėgmės. Riebiai odai itin tinka priemonės su jūros dumbliais, ramunėlių ir alijošiaus ekstraktais, simondsijų aliejumi. Šios sudedamosios dalys ne tik drėkina, bet ir ramina odą bei reguliuoja jos riebumą.

Pageidautina, kad dieniniuose kremuose būtų antioksidantų – vitaminų C ir E, žaliosios ar baltosios arbatos ekstraktų. Jie stabdo senėjimo procesus ir saugo odą nuo žalingo aplinkos poveikio.

Ką daryti, jeigu prieš vakarėlį ar kitą svarbią progą veidą „papuošė“ spuogas? „Visų pirma – nespaudinėti. Greičiausias efektas bus pasiektas pasirūpinant odos švara, naudojant lokalias kosmetikos priemones, tepant vaistus. Lokali kosmetinė priemonė turėtų pasižymėti priešuždegiminiu, džiovinančiu ir antibakteriniu veikimu. Norint paslėpti, idealu būtų gydomieji maskuojantys kremai“, - pataria U. Želvytė.

Prieš tepdamos veidą lengva kremine pudra, panaudokite specialų pagrindą makiažui. Jis odą nuriebina ir padaro ją matine. Jį reikia tepti po kasdienio odos valymo (bet ne vietoje jo). Makiažo pagrindas gali būti tiek skaidrus, tiek spalvotas (žalias gerai maskuoja paraudimus, rožinis paslepia pilką veido atspalvį).

Nuo kosmetinių priemonių su lanolinu, mineraliniais aliejais ir vašku geriau laikytis atokiau. Jos minkština bei drėkina odą, bet smarkiai užkemša odos poras – tai padeda susiformuoti riebalų kamščiams ir sukelia uždegimus.

Į kasdienę riebios odos priežiūros programą verta įtraukti riebumą balansuojančias priemones: losjonus, tonikus, naktinius kremus, serumus. Gerą efektą suteiks priemonės su cinku, rudmenės, kaštonų, šalavijų ekstraktais, kiparisų ir kadagių eteriniais aliejais. Visos šios medžiagos reguliuoja odos riebalų išsiskyrimą ir pamažu jį mažina. Be to, riebiai odai itin naudingos kaukės su baltuoju moliu. Jas reikėtų daryti nuolat 1 – 2 kartus per savaitę. Jos greitai ir efektyviai išvalo odos poras ir net vizualiai jas sutraukia.

Kalbant apie dekoratyvinę kosmetiką, riebiai odai geriau naudoti mineralinę. Ji ne tik skatina matinį atspalvį, bet ir reguliuoja riebalinių liaukučių veiklą. Mineralinė pudra gali būti tiek kompaktinė, tiek biri. Pastaroji, beje, ant veido atrodo natūraliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)