Dermatologų teigimu, vasarą veido odai iškylantys iššūkiai sudėtingesni nei žiemą. Per karščius oda greičiau riebaluojasi ir užsiteršia. Nuo saulės spindulių aktyviau vyksta priešlaikinis odos senėjimas. Be to, besimarkstant prieš saulę greičiau formuojasi ankstyvos raukšlelių.

Tarsi norėdama apsisaugoti, oda vasarą tampa storesnė, šiurkštesnė, suaktyvėja riebalinių liaukų veikla. Jei iš karto pradėsime kovoti su riebia oda, rizikuosime ją pavojingai išsausinti.

Taigi ko mūsų veido odai reikia vasarą?

Kaip teisingai valyti odą

Vasarą oras šiltas ir drėgnas, be to - dar ir pilnas dulkių. Bakterijos ant veido žymiai sparčiau dauginasi, užsikemša poros. Atsiranda idealios sąlygos atsirasti spuogams, aknei ar odos uždegimui. Todėl labai svarbu yra odą tinkamai valyti.

Tam labiausiai tinka priemonės, kurių sudėtyje nėra muilo ir alkoholio. Tai prausikliai, valomosios putos, tačiau geriausiai odą valyti švelniu kosmetiniu pieneliu. Jokiais būdais neprauskite veido šaltu vandeniu - tinkamas tik kambario temperatūros vanduo. Per karštas ir per šaltas vanduo kelia papildomą stresą jautriai veido odai.

Vertėtų atkreipti dėmesį, kad vasarą odos šveitiklį derėtų naudoti
rečiau, nei kitais metų laikais.

Jei veido oda prakaituoja ir riebaluojasi, jokiais būdais jos nelieskite rankomis - taip tik sudirginsite odą. Geriausia visada po ranka turėti popierinių servetėlių. Švelniai priglauskite jas prie veido, tik jokiais būdais netrinkite. Po to odą idealu atgaivinti terminiu vandeniu.

Kaip drėkinti ir maitinti

Vasarą oda labai išsausėja, o dėl to kalti saulės spinduliai, vėjas, oro kondicionieriai. Todėl odą drėkinti ir maitinti vasarą tiesiog būtina.

„Drėkinti odą reikėtų iškarto po prausimo, yra tokia vadinama 3 minučių taisyklė, kol oda dar drėgna, ją reikia reikia sudrėkinti papildomai kremu. Tai turėtų būti daroma du kartus per dieną.
Apsaugojimas - specifinė priežiūra. Jeigu mes einame į atvirą lauką, būname saulėje ar norime šiek tiek stabdyti senėjimo procesą, tai reikėtų pasirinkti drėkinančius kremus su apsauginiu filtru. Kartais jų užtenka vieną kartą dienoje, o kartais reikia net 5 kartus patepti, esant paplūdimyje, prie jūros (pagal poreikį),- pataria gydytoja dermatovenerologė Rūta Gancevičienė.

Vasarai skirtas dieninis kremas turi būti lengvas, drėkinantis ir apsaugantis nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Vasarą netgi geriau rinktis ne kremą, o emulsiją. Užtepus kremą, leiskite jam įsigerti, o jo perteklių sugerkite popierine servetėle – tuomet veidas neblizgės.

Būtinas ir naktinis drėkinamasis kremas. Jį rinktis reikia labai atsargiai – jis turi būti lengvas, tačiau ne tik drėkinantis, bet ir maitinantis odą. Rinkitės tokį kremą, kurio sudėtyje yra vitaminų C ir E, antioksidantų ir aktyvių drėkinamųjų medžiagų.

Vasarą negalima tepti veido tais pačiais kremais, kuriuos naudojate žiemą. Juk žiemai skirtos veido priežiūros priemonės riebesnės, todėl vasarą jos užkimštų poras ir oda imtų dusti.

Vasaros rytais nepamirškite odos pamaloninti ledukais (idealu, jei ledukų pasigaminsite iš žolelių nuoviro). Po to, kai veidą atgaivinsite ledo kubeliu, neskubėkite veido nusausinti – tegul oda godžiai sugeria šį naudingą vandenį.

„Priklausomai nuo odos tipo, jeigu sausa, galbūt reikėtų papildomos riebesnės priemonės vakare. Jeigu riebi - priemonės poroms sutraukti. Naudojamos 1-2 kartus dienoje, raudoniui mažinti – ryte, kartu su drėkinimu. Praturtinti lygiai taip pat - serumai gali būti naudojami kasdieną, prieš drėkinimą, jeigu tai yra kaukė ar ampulė – kartą ar du savaitėje“,- pataria R. Gancevičienė.

Saugoti nuo saulės - būtina

Dauguma moterų iki šiol mano, kad saulės saugotis reikia tik paplūdimyje per atostogas. Tačiau odai apsaugos nuo saulės reikia kasdien.

Besirinkdamos dieninį kremą ieškokite tokio, kuris turi ne mažesnį kaip 15 apsaugos nuo saulės faktorių (SPF) arba nuo saulės apsaugantį filtrą. Šiais laikais apsaugos nuo saulės yra praktiškai kiekviename kreme, todėl ilgai ieškoti neteks.

Nepamirškite akinių nuo saulės – jie apsaugos jūsų akių sritį nuo mimikos raukšlių.

Kremai su vaisių rūgštimis gali padidinti odos jautrumą saulei, todėl vasaros laikotarpiu jų geriau atsisakyti.

Skirtingų odos tipų priežiūra vasarą

Sausa ir jautri oda

Turinčioms sausą ir jautrią veido odą netgi vasarą negalima atsipalaiduoti. Veidą valykite pieneliu, prauskite žolelių nuoviru, bet ne vandeniu.

Vietoj veido šveitiklio naudokite apvirtus avižinius dribsnius – jie puikiai tinka jautrios odos valymui. Odą galite pamaitinti kosmetiniais aliejais – jais tepkite visą veidą, o po to švelniai nuvalykite popierinėmis servetėlėmis. Jei oda itin sausa, vasarą palepinkite ją ne tik drėkinamosiomis, bet ir maitinamosios kaukėmis. Iš naminių kaukių sausai veido labiausiai tinka kaukė su medumi.

Riebi veido oda

Net jei jūsų oda itin riebi, vasarą nereikėtų piktnaudžiauti „giliai valančiomis“ veido priežiūros priemonėmis. Tokios priemonės sunaikina natūralią odos apsaugą – barjerą, saugantį nuo dulkių ir kenksmingų saulės spindulių. Tinkamiausia riebią odą valyti prausikliais ir prausimosi putomis.

Jokiais būdais nevalykite veido tonikais ir losjonais, kurių sudėtyje yra alkoholio! Alkoholis kosmetikoje – praeities liekana. Juk būtent alkoholis dar labiau aktyvina riebalinių liaukų veiklą.

Nuvalyta oda netenka natūralaus riebalo, kuris ją saugo, todėl tokia „nuoga“ oda tampa labiau pažeidžiama žalingiems aplinkos veiksniams. Dėl šios priežasties švarią odą reikia tepti gaiviu kremu.

Besirinkdamos dieninį kremą būkite itin apdairios: jis turi būti labai lengvas. Rinkitės priemonę, sukuriančią matinės odos efektą ir nepamirškite SPF.

Jei veido oda pasitepus kremu tampa dar riebesnė, reiškia, kad kremą pasirinkote netinkamą. Riebią odą vasarą lepinkite kaukėmis – idealiai tinka molio kaukės.

Oda atspindi bendrą organizmo būklę

Visgi reiktų nepamiršti, kad norint turėti gražią odą, reikia rūpintis bendra savo sveikata. Juk sakoma, kad odoje atsispindi visas mūsų gyvenimo būdas. Tai patvirtina profesorius Rimantas Stukas, lygindamas sveikos mitybos piramidę su „Eurovaistinės“ sukurta sveikos odos priežiūros piramide:

„Ko gero, visi yra atkreipę dėmesį, kad jeigu žmogus negaluoja, nepakankamai pamiega ar susinervina, mityba būna sutrikusi, kažkokia tai nevisavertė – jis atrodo kitaip. Odoje atsispindi visų šių veiksnių visuma. Pavyzdžiui, jei žmogus miega normaliai, bet bus visiškai neaktyvus, mityba visiškai nesveika, vis tiek mes kažką matysime odoje ir pagalvosime: kažkokią tas žmogus turi problemą“.

Gydytojo teigimu, norint, kad žmogus atrodytų sveikai, kad oda būtų graži, turi būti visuma - reikia absoliučiai visų komponentų, kurie daro įtaką žmogaus išvaizdai. „Mokslininkų seniai įrodyta, kad tiek mityba, tiek miegas, tiek fizinis aktyvumas, tiek pakankamas skysčių vartojimas ir žmogaus vidinė darna, streso įveikimas – visa tai kompleksiškai veikia ir niekas dėl to nebesiginčija“,- sako profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)