Paprastai stresas nebūna ligos priežastimi, o tik sudėtine dalimi. Jei jūsų niekada nevargino rožinė, tai net ir didžiausias stresas jos nesukels. Jeigu nesate apsikrėtęs herpeso virusu, stresas neiškels pūslelių. Stresas yra tik problemą paaštrinantis faktorius, o ne daugelio odos problemų sukėlėjas.

Deja, daugelis specialistų gydo matomą negalavimą, o ne stresą.

Štai 10 dažniausių odos problemų, kurias stresas dažnai paaštrina.

1. Rožinė. Pirmiausia parausta veido oda. Vėliau pradeda formuotis spuogeliai, kurių viršūnėlėse dažnai būna pūlinėlių. Kartais palei nosį išryškėja kraujo kapiliarai. Gydymas: tepaliukai su metronidazoliu arba antibiotikas tetraciklinas.

2. Žvynelinė. Odoje iškyla rožiniai mazgeliai, jie susilieja, susidaro židiniai. Netrukus jie apsitraukia žvynelius primenančiomis pleiskanomis, niežti, skauda. Gydymas: kortizonas.

3. Alopecija. Dėl šio sutrikimo ploteliais išslenka plaukai. Gydytojai mano, kad tai autoimuninis sutrikimas. Gydymas: tepamas ar švirkščiamas kortizonas.

4. Egzema. Jis sukelia niežinčius, pleiskanojančius pakenkimus, kurių būklė dar pablogėja, jei kasomasi. Gydymas: tepaliukai.

5. Hiperhidrozė. Tai padidėjęs prakaitavimas. Gydymas: antiperspirantai.

6. Dilgėlinė. Pasireiškia odos niežėjimu, įvairaus dydžio išbėrimu. Gydymas: antihistaminai.

7. Pleiskanos. Galvos oda išsausėja ir ima luptis. Gydymas: šampūnai nuo pleiskanų, tepamas kortizonas.

8. Spuogai ir paraudimai. Gydymas: sisteminiai antibiotikai.

9. Pūslelinė. Aplink lūpas susifromuoja skausmingos pūslelės. Gydymas: Famvir, Valtrex ir kiti.

10. Niežėjimas. Jei nuolatos kasomasi, pažeistas vietas galima apkrėsti. Gydymas: tepami kortikostreroidai ir antihistaminai.

Gydytojų teigimu, dėl streso paūmėjančias ligas būtina gydyti kompleksiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)