Publikuojame leidyklos „Alma littera“ išleistos David Perlmutter ir Kristin Loberg knygos „Smegenų gyvybingumo paslaptis“ ištrauką.

David Perlmutter, Kristin Loberg
Smegenų gyvybingumo paslaptis
Visa tiesa apie mikroorganizmų reikšmę
mūsų savijautai ir šviesiam protui
Iš anglų kalbos vertė Michailas Aizenas

--------------------------------------------

Neseniai turėjau galimybę pakalbinti daktarą Alessio Fasano, šiuo metu Harvardo medicinos mokyklos vizituojantį profesorių ir Masačusetso daugiaprofilinės ligoninės Vaikų gastroenterologijos ir mitybos skyriaus vedėją. Jis yra pasaulyje pripažintas autoritetas mikrobiomo tyrimų srityje. Mes kalbėjomės apie veiksnius, keičiančius žarnyno bakterijas, ir profesorius aiškiai pasakė man, kad svarbiausias veiksnys, susijęs su sveikata ir mikrobiomo įvairove, neabejotinai yra maistas, kurį valgome. Tai, ką dedamės į burną, yra didžiausias iššūkis mūsų genomui ir mikrobiomui.

Tai labai stiprus argumentas, patvirtinantis teiginį, kad maistas svarbus ir yra stipresnis už kitas gyvenimo aplinkybes, kurių negalime visiškai kontroliuoti.

Kaip aiškinau ankstesnėje savo knygoje „Tylieji smegenų žudikai“, lėtinis uždegimas ir laisvųjų radikalų poveikis yra du pagrindiniai mechanizmai, lemiantys smegenų degeneraciją. Juos galima laikyti uždegimo šalutiniais produktais, skatinančiais organizmo „rūdijimą“. „Smegenų gyvybingumo paslaptis“ naujai žvelgia į šiuos mechanizmus ir į tai, kokią įtaką jie daro žarnyno bakterijoms ir visai sveikatai. Būtent žarnyno mikroflora kovoja su uždegimu, ir nuo to priklauso, galite ar negalite kovoti su laisvaisiais radikalais. Kitaip sakant, mikrobiomo būklė lemia, ar jūsų kūnas įpučia uždegimo liepsnas, ar jas gesina.

Lėtinis uždegimas ir laisvųjų radikalų padaryta žala – tai dvi pagrindinės šiuolaikinio neuromokslo koncepcijos, tačiau valdant žarnyno bakterijas gydymas vaistais nė iš tolo neprilygsta mitybos rekomendacijoms. Paaiškinsiu jas nuosekliai. Laimei, žarnyno mikrobų bendriją galima puikiai reabilituoti. Rekomendacijos pakeis jūsų kūno vidinę ekologiją ir paskatins augti smegenis saugančias rūšis.

Ši labai praktiška sistema apima šešis svarbiausius dalykus: prebiotikus, probiotikus, fermentuotus maisto produktus, mažai angliavandenių turinčius maisto produktus, maisto produktus be glitimo ir sveikuosius riebalus. Papasakosiu, kokią įtaką kiekvienas iš šių veiksnių daro mikrobiomo sveikatai ir kuo tai naudinga smegenims.

Geriausia tai, kad „Smegenų gyvybingumo paslapties“ protokolo naudą pajusite per kelias savaites.

PASIRUOŠKITE

Aš nė neabejoju, kad naudodamiesi šia informacija padarysime revoliuciją gydant neurologines ligas. Negaliu apsakyti, kaip didžiuojuosi galėdamas atskleisti šiuos atradimus ir visus duomenis, kurie buvo tyliai minimi medicininėje literatūroje. Greitai suprasite, kad jūsų mikrobiomas gali būti pagrindinis smegenų likimo valdytojas.

Knygoje pateikiamos rekomendacijos padeda išgydyti smegenų sutrikimus ir neleidžia jiems išsivystyti; mažina nuotaikų kaitą, nerimą ir depresiją; aktyvina imuninę sistemą ir slopina autoimuninį atsaką; palengvina medžiagų apykaitos, taip pat ir dėl diabeto bei nutukimo, sutrikimus, lemiančius ilgalaikę smegenų sveikatą. Ketinu aprašyti tuos jūsų gyvenimo aspektus, kurie niekad jums neatrodė svarbūs smegenų sveikatai. Aptarsiu, kuo svarbi jūsų gimimo, mitybos ir vaistų vartojimo vaikystėje istorija, taip pat higienos įgūdžiai (pavyzdžiui, rankų antiseptiko naudojimas).

Išsiaiškinsime, kokios skirtingos yra žmonių populiacijų pasaulyje žarnyno bakterijos ir kaip šie skirtumai lemia mitybos įpročius. Taip pat papasakosiu, ką mūsų protėviai valgė prieš tūkstančius metų ir kaip tai susiję su naujais mikrobiomo tyrimais. Be to, atsižvelgsime į urbanizaciją – kaip ji pakeitė mūsų vidinę ekologinę bendriją. Ar autoimuninių ligų daugėja dėl „sterilaus“ gyvenimo miestuose? Tikiu, kad ši diskusija ir pamokys, ir įkvėps.

Sužinosite, kodėl maiste esančių probiotikų – žarnyne gyvenančių naudingų bakterijų kuro – vaidmuo yra svarbiausias palaikant žarnyno bakterijų pusiausvyrą, įvairovę ir taip saugant sveikatą. Tokios daržovės kaip česnakai, topinambai, ropinės gumbapupės (lot. Pachyrhizus erosus) ir net kiaulpienių lapai, taip pat fermentuoti maisto produktai, pavyzdžiui, rauginti kopūstai, arbatos grybas ir kimči, labai gerina sveikatą, taip pat smegenų funkciją ir jų apsaugą.

Nors probiotikai tapo įprasta daugelio maisto produktų sudedamąja dalimi ir jų nesunku rasti maisto prekių parduotuvėse, naudinga žinoti, kaip orientuotis jų gausybėje, ypač susidūrus su reklama, teigiančia, kad „tai sveika žarnynui“. Padėsiu jums paaiškindamas mokslinius probiotikų pagrindus ir patardamas, kaip pasirinkti geriausius.

Be abejo, svarbūs ir kiti gyvensenos veiksniai. Ne tik sužinosite, koks yra mikrobiomo ir smegenų ryšys, bet ir susipažinsite su nauju dalyku – epigenetine medicina. Ši mokslo šaka nagrinėja, kokį poveikį DNR raiškai ir mūsų smegenų sveikatai daro (tiesiogiai ir netiesiogiai) gyvenimo būdo pasirinkimas, pavyzdžiui, mityba, fizinis aktyvumas, miegas ir streso valdymas.

Taip pat papasakosiu jums, kuo, kalbant apie mikrobiomą, svarbus mitochondrijų vaidmuo vystantis smegenų sutrikimams. Mitochondrijos – tai mažytės mūsų ląstelių struktūros, kurių DNR kitokia negu branduolio. Mitochondrijas galima laikyti trečiąja mikrobiomo dimensija; jos unikaliai susijusios su mūsų žarnyno mikrobiomu.

Knygos I ir II dalyse sužinosite pagrindinius dalykus, būtinus norint suprasti „Smegenų gyvybingumo paslapties“ reabilitacijos programą, aprašytą III dalyje. Įžangoje pateikiau gausybę informacijos. Tikiuosi, paskatinau norą sužinoti daugiau apie šią visiškai naują medicinos sritį, kitokią sampratą apie smegenų sveikatos palaikymą. Jūsų laukia tvaresnė, šviesesnė ir sveikesnė ateitis.
Pradėkime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)