„Savaitgalį, kaip ir dauguma lietuvių, leidau Palangoje, bet degintis prie jūros netraukė. Vis dėlto sekmadienį nusprendžiau pasimėgauti saulės voniomis. Nors neturėjau nuo saulės kremo, pagalvojau: ai, dėl vienos dienos nieko neatsitiks.

Pagulėjęs 4 val. supratau, kad jau svylu, tai susipakavau daiktus ir išjudėjau namo. Tik grįžęs į Vilnių supratau, kokią nesąmonę padariau – visas kūnas tiesiog degė, purtė šaltis. Porą kartų tepiausi su kremu po saulės, lindau po lediniu dušu ir dar prieš miegą išsitepiau skutimosi putomis (skaičiau, kad jos padeda). Tik tuomet sugebėjau užmigti.

Ryte buvo kiek geriau. Bet pamoką išmokau“, – pro ašaras juokėsi DELFI skaitytojas Saulius.

Tokių kaip Saulius šį savaitgalį buvo daug. Tad ką daryti, kai saulėje nudegėte per daug?

Jokiu būdu nesigriebkite ledo

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Gabrielė Lukšienė per stipriai nudegusias odos vietas patarė saugoti nuo tolesnio saulės poveikio. Nudegus patariama nusiprausti po nestipria vėsaus vandens srove ar pagulėti vonioje apie 10 minučių.

„Galima odą vėsinti šaltais kompresais, tačiau jokiu būdu negalime dėti ledo, nes taip tik dar labiau pakenksime odai. Galima pasitepti drėkinamuoju kremu ar specialiais kremais po nudegimų saulėje. Jei skauda, galima naudoti nesteroidinius vaistus nuo skausmo ir uždegimo. Taip pat svarbu gerti daug skysčių, o jei niežti odą galima vartoti antihistamininių vaistų.

Nudegimai būna pirmo, antro ir trečio laipsnio. Pirmo laipsnio nudegimas, kai oda yra paraudusi ir skauda. Antro – kai iškyla pūslės, o trečio – kai jau prasideda odos nekrozė. Jei saulėje nudegusi oda tik paraudusi, galima gydytis patiems, bet jei iškyla pūslės ar pakyla temperatūra, kamuoja šaltkrėtis, nudegimas gilus ar pažeistas didelis odos plotas, tuomet jau vertėtų kreiptis į medikus“, – pataria gydytoja.

Natūralios priemonės nuo nudegimų

Vaistinėse šį savaitgalį buvo tikra apgultis – žmonės skubėjo pirkti ne tik apsauginius kremus nuo saulės, bet ir priemones, skirtas atgaivinti saulėje nudegusią odą.

Tačiau ne visada būtina skubėti į vaistinę, nes padėti sau galite ir namuose rastomis priemonėmis.

Nudegusi saulėje netenka drėgmės, todėl labai svarbu ją drėkinti. Kurį laiką venkite lankytis pirtyje ar praustis po karštu vandeniu.

Norint numalšinti skausmą, puikiai tinka greičiausiai dar vaikystėje išbandytos priemonės – šaltas jogurtas, rūgpienis arba rankšluostis pamirkytas šaltame piene. Dar geriau, jei turite galimybę pasinerti į pieno vonią. Pripildykite vonią vandens, įpilkite 2-3 puodelius pieno.

Skausmo malšinimui nudegimo vietoje puikiai tinka daržovės. Pavyzdžiui, kopūstas pasižymi drėkinamosiomis, niežulį ir deginimą malšinančiomis savybėmis.

Puikiai karštį malšina ir bulvių griežinėliai. Jau nuo senovės žinoma, kad nudegusią odą padeda gydyti petražolės. Saują lapų užplikykite verdančiu vandeniu ir pavirkite 15 minučių. Atvėsinto nuoviro kompresą dėkite ant nudegusios odos ir laikykite, kol deginimas praeis.

Padėti gali ir agurkai ar agurkų sultys. Jos ne tik sudrėkins, bet ir sugrąžins odai natūralią spalvą. Agurką supjaustykite griežinėliais ir uždėkite ant nudegusių vietų, laikykite ne trumpiau 20 minučių.

Nudegus, patariama vilkėti kuo mažiau rūbų, kad oda būtų kuo mažiau dirginama ir galėtų kvėpuoti. Geriausia rinktis šilkinius ar medvilninius rūbus, kurie nebūtų prigludę.

Kreipėsi dėl nudegusių vaikų

Medikai šį ypatingai karštą savaitgalį sulaukė daugiau pacientų, kuriems paūmėjo lėtinės ligos, tarp jų – nemažai sergančiųjų širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

„Daug pacientų buvo labiau paveikti ne saulės, bet alkoholio. Ir tai pagrindinė negalavimų, traumų, nelaimingų atsitikimų buityje ir gamtoje priežastis.

Į Vaikų priėmimo poskyrį kreipėsi daugiau nei įprastai vaikų, kurie nudegė saulėje, taip pat patyrė kitus nudegimus iškylaudami gamtoje, kur kūrenami laužai, naudojamos kepsninės, šašlykinės.

Norėtųsi tėvams dar kartą priminti, kad ir patys saugotųsi tiesioginės saulės, ir apsaugotų vaikus, ypač kūdikius. Patys elgdamiesi tinkamai, savo pavyzdžiu tėvai reikalingus įgūdžius perduos ir vaikams“, – DELFI sakė Kauno klinikų viešosios komunikacijos tarnybos vadovė Milda Dambrauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)