Pranešimų klausiusių bei užsiėmimuose dalyvavusių žmonių gausa įrodo, kad joga nebėra egzotiška naujovė ir ja drąsiai galima užsiimti ne tik savo namuose, bet ir atvirai viešuose renginiuose.

Viena renginio Vilniuje organizatorių „Gyvenimo meno“ jogos mokytoja Jurga Piekutė teigia, kad renginys uždaroje erdvėje pasiteisino: „Praėjusiais metais mūsų renginiai Vilniuje vyko lauke, prie Baltojo tilto, tad, kadangi visą laiką lynojo, mūsų šventėje dalyvavo tik patys entuziastingiausi jogos mėgėjai. Pasimokėme iš savo klaidos ir šiemet Vilniaus Rotušėje sulaukėme apie 1000 dalyvių – tai viršijo mūsų lūkesčius. Be to, šių metų renginio programa buvo gerokai platesnė ir įvairesnė: be įprastinių medžio pozos ir asanos pratimų, šventės dalyviai gėrėjosi klasikinių indiškų šokių pasirodymu „Šokio šventovė“, užsiėmė bendra meditacija ir upanišadų giedojimu, naudinga patirtimi ir žiniomis dalijosi ne tik šalies praktikai ir mokslininkai, bet ir žinomi induizmo filosofijos atstovai.“

Šventę atidariusio Indijos Garbės konsulo Lietuvoje Rajinder Kumar Chaudhary teigimu, programa buvo sudaryta atsižvelgiant į tai, kad joga susidomėtų ne tik ją jau praktikuojantys, tačiau ir norintys šį naują užsiėmimą išbandyti bei suprasti jogos kilmę bei prasmę. Todėl paskaitų salėje Rytų filosofijos, indologijos, jogos ir susijusių sričių specialistai skaitė paskaitas apie dvasingumo, susikaupimo, kūno ir sielos apsivalymo reikšmę, jogos praktikos perspektyvas Lietuvoje ir apskritai modernioje visuomenėje.

Renginio metu taip pat buvo paskelbti Indijos ambasadoriaus Varšuvoje oficialiai pripažinti trys jogos ambasadoriai Lietuvoje. Jais tapo Jurga Piekutė, taip pat Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Tarybos narys Vaidas Deksnys bei Gintautas Šiupšinskas, Mai Ram International Yoga asociacijos vadovas. Šis įvertinimas suteiktas už daugiamečius nuopelnus jogos sklaidai Lietuvoje, atsidavimą šiai dvasios ir kūno valymo praktikai ir įgytą profesionalumą bei pasitikėjimą.

„Džiaugiuosi, kad renginys per metus išaugo, sulaukė daugiau susidomėjimo ir tapo svarbiu sveikatingumo, sporto ir dvasingumo reiškiniu. Be to, tuo pačiu metu renginiai vyko ir kituose miestuose, tad joga nebėra tik vilniečių privilegija. Tikiuosi, kad kiekvienais metais renginys didės, plės savo geografiją bei dvasinės ir fizinės sveikatos virusu užkrės vis daugiau lietuvių“, – sakė Indijos Garbės konsulas Lietuvoje.

Konsulato iniciatyva jogos diena minėta antrus metus iš eilės. Bendradarbiaujant su jogos mokyklomis ir jogais, šventiniai renginiai organizuoti net dešimtyje šalies miestų – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Tauragėje, Biržuose, Pasvalyje, Radviliškyje ir Ukmergėje.

2014 m. pabaigoje Jungtinės Tautos paskelbė birželio 21 d. Tarptautine jogos diena, taip įprasminant šią bene 7000 metų senumo kūno ir proto apvalymo praktiką, gimusią senovės Indijoje ir išlikusią iki mūsų dienų. Šiemet minint šią dieną, Vilniuje, Rotušės aikštėje, birželio 17–21 dienomis vyko nemokamos jogos treniruotės bei saulės pasveikinimo ceremonijos, taip siekiant pateikti jogą kaip demokratišką ir prieinamą gyvenimo būdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)