Mokslininkės ir gydytojos Galinos Šatalovos teigimu, dauguma ligų ir bloga nuotaika priklauso nuo mitybos. Ne veltui senovės filosofai sakė: „Esi tai, ką valgai“. Ką gi reikia valgyti, kad gyventume be ligų?

Principai paprasti: daugiau gerų ir įvairių produktų, mažiau riebalų. Žmogui normaliam gyvenimui būtini baltymai, angliavandeniai, riebalai, vitaminai, mikroelementai… Deja nėra nei vieno produkto, kuriame jie būtų visi. Dėl to, kuo įvairesnė jūsų mityba, tuo daugiau organizmas gauna reikalingų medžiagų ir tuo geriau jis yra apsaugotas.

Lengva atminti:

Geltona – duona ir grūdiniai produktai;

Žalia – daržovės, vaisiai ir grybai;

Žydra spalva — pieno produktai;

Oranžinė spalva — mėsa, žuvis, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos;

Raudona spalva — riebalai, aliejai, cukrus ir konditeriniai gaminiai, druska, alkoholis.

Norint suprasti, kiek naudingas yra koks nors vaisius ar daržovė, nereikia kas kartą gilintis į dietologų sudarytus vadovėlius. Užtenka pažiūrėti į vaisiaus spalvą.

Pagal skonį ir spalvą

Vaisiai ir daržovės iš fiziologinio požiūrio taško yra patys priimtiniausi mitybos produktai žmogaus organizmui, priešingai nei, tarkime, saldžios bandelės, mėsa ir netgi pienas. Be to, jie yra išskirtinai naudingi. Juose esantys vitaminai, mikroelementai, organinės rūgštys, antioksidantai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos suteikia organizmui galingą poveikį ir neleidžia vystytis daugybei rimtų susirgimų, įskaitant širdies-kraujagyslių ligas ir vėžį.

Be to, kiekvienas vaisius turi savo gydomųjų savybių. Tačiau jas įsiminti gali greičiausiai tik fenomenalios atminties žmonės, o egzistuoja paprastas ir patogus būdas nustatyti, kuo geras koks nors vaisius ar daržovė: pakanka pažiūrėti į jo spalvą.

Vaisių ir daržovių spalva tiesiogiai priklauso nuo pigmento. Šiandien žinoma daugiau nei 2000 augalinių pigmentų, iš kurių 800 - tai flavanoidai, 450 – karotinoidai ir 150 – antocianai. Būtent visos šios brolijos dėka mes galime atskirti prinokusius vaisius nuo žalių ir obuolį nuo persiko. Ir jos dėka galime gerinti savo sveikatą.

Patiems vaisiams pigmentai – tai ne tik puošmena. Pavyzdžiui, žalieji chlorofilai yra reikalingi fotosintezei – saulės energijos pavertimui chemine energija. Geltoni, raudoni arba oranžiniai karotinoidai taip pat dalyvauja fotosintezėje ir taip pat, kaip ir žmogaus organizme, atremia laisvųjų radikalų ataką prieš ląsteles. Karotinoidai vienodai sėkmingai saugo augalų ir mūsų organizmo ląsteles apsaugodami mus nuo vėžio ir širdies ligų.

Pagrindinės spalvos. Raudona

Pomidorai, raudonieji greipfruktai, kai kurios moliūgų rūšys turi pigmento likopeno. Šis karotinoidas geba atakuoti vėžines ląsteles iš karto dviem kryptimis: jis stimuliuoja imuninę sistemą ir blokuoja laisvųjų radikalų poveikį. Likopenui ditirambų nepaliauja giedoti vyriški žurnalai, o visa tai todėl, kad jo privalumų sąraše – gebėjimas sumažinti priešinės liaukos adenomos riziką.

Tamsiai raudona, violetinė, mėlyna

Mėlynės, žemuogės, braškės, burokėliai, baklažanai, raudonosios vynuogės, mėlynieji kopūstai, slyvos, raudonos obuolių rūšys ir vyšnios savo sudėtyje turi antocianų – stiprių antioksidantų, kurie nudažo visas išvardintas gėrybes sodriai raudonais – vyšniniais tonais. Mokslas parodė, kad antocianai pakankamai efektyviai apsaugo mus nuo širdies susirgimų.

Oranžinė

Moliūgai, abrikosai, morkos, mangai sudėtyje turi alfa- ir beta-karotino, kuris suteikia joms charakteringą oranžinę spalvą. Beta-karotinas – stipriausias antioksidantas: organizme jis pavirsta vitaminu A ir praktiškai “suryja” visus jo kelyje pasirodančius laisvuosius radikalus. Tai stipriai sumažina galimybes kada nors gyvenime sužinoti, kas yra vėžinis navikas. Alfa-karotinas pasižymi panašiomis savybėmis ir apsaugo nuo plaučių ir gimdos kaklelio vėžio.

Žalia/geltona

Persikai, apelsinai, mandarinai, nektarinai ir papaja dėl savo oranžinės spalvos skolingi pigmentui kripto-santitui, kuris neleidžia vystytis piktybiniams augliams ir apsaugo nuo gimdos kaklelio vėžio.

Žalia/oranžinė

Kukurūzų burbuolės, agurkai su žievele, žaliosios pupelės, žirniai, geltonasis ir žaliasis pipirai, kivi, salotų lapai, špinatai nudažyti gyvybinga žalia arba saulės spalva dėka jų sudėtyje esančio liuteino ir zeaksantino. Šie du karotinoidai atsakingi už mūsų akių sveikumą, apsaugo fotoreceptorines ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir tuo pačiu sumažina kataraktos išsivystymo riziką. Taip pat šie pigmentai stiprina bendrą organizmo imunitetą.

Dabar, kai jau žinote, kaip nustatyti vaisių naudingumą pagal spalvą, nėra nieko paprasčiau, kaip sustiprinti patį imunitetą paverčiant jį panašiu į šarvus. Norint tai pasiekti reikia vadovautis mūsų pateikiamais principais.

Stenkitės pirkti įvairių spalvų vaisius ir daržoves. Jūsų prekių krepšelyje būtinai turi būti raudonos, geltonos, oranžinės ir žalios daržovės ir vaisiai. Ta pačia taisykle reikia vadovautis ir ruošiant salotas.

Kuo tamsesnė ir ryškesnė spalva, tuo geriau: tai reiškia, kad vaisiuje yra daugiau naudingo pigmento. Žalumynus rinkitės tamsiai žalius, smaragdo spalvos.

Į visus patiekalus, o pirmiausia – į salotas dėkite saldžiųjų paprikų.

Nepamirškite apie ankštinius augalus. Jų naudingosios savybės taip pat pasireiškia sodria spalva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)