Žinodami, kaip prižiūrėti savo paauglio odą, galėsite išvengti daug streso, kurį sukelia odos trūkumai.

Tiksli odos problemų, tokių kaip aknė, priežastis nėra žinoma, bet regis, hormonai yra pagrindinė priežastis. Paauglystės metais androgenų, arba vyriškųjų hormonų lygis tiek berniukų, tiek mergaičių organizme pakyla. To pasekmė – riebalinių liaukų padidėjimas ir paspartėjęs riebalų išsiskyrimas. Veido prausimas bent du kartus per dieną (tris, jei oda itin riebi) švelniu prausikliu padės išlaikyti odą švarią ir skaisčią.

Susijaudinimas ir stresas – kita odos problemų priežastis. Visiems mums teko pabusti prieš svarbų įvykį, pavyzdžiui, egzaminą ar pasimatymą, ir pamatyti kokį nors odos trūkumą, atsiradusį tiesiog per naktį. Čia kaltininkai ir vėl hormonai. Kai patiriame stresą, mūsų kūnas išskiria papildomai antinkstinių hormonų, kurie spartina odos riebalų išsiskyrimą. Jie blokuoja poras ir gali sukelti spuogus. Geriausia gynyba – išmokti atsipalaiduoti ir suprasti savo jausmus. Paskatinkime paauglius išreikšti savo jausmus šeimos nariui ar draugui, kad tiek galva, tiek oda būtų švari. Naudingi atsipalaidavimo pratimai – joga, pasivaikščiojimai, meditacija.

Be hormonų ir streso, kita paauglių aknės priežastis – paveldimumas. Negalima sakyti, kad jei jūs turėjote odos problemų, jūsų paauglio laukia toks pat likimas. Bet suprasti šeimos istoriją svarbu, kovojant su odos problemomis; tai svarbu ir aptariant su gydytoju, kaip geriausiai prižiūrėti paauglio odą.

Odos defektai būna dviejų kategorijų: komedonai, arba juodieji spuogai, ir papulės. Abu jie atsiranda plaukų folikuluose. Jie vystosi, kai poros būna užkimštos riebalų ir kitų paviršiaus nešvarumų, pvz., mirusių odos ląstelių. Komedonus sukelia ne odos nešvarumai, o papildomi riebalai. Jei nebūna nuvalomi per aštuonias valandas, šie riebalai sukietėja, susidaro kamščiai.Kai sukietėjusius riebalus veikia oras, jie oksiduojasi, tampa juodi. Jei į užterštas poras patenka bakterijos, gali susidaryti uždegimas, arba papulės, kitaip – spuogai.

Niekada nespauskite spuogų. Tai gali sukelti infekciją, sudarkyti odą, leisti bakterijoms skverbtis giliau, o uždegimui – užsitęsti. Dar blogiau – tai gali virsti nuolatiniais randais. Geriausia apsauga – išlaikyti švarią odą ir valyti užterštas poras. Tam padės švelnus veido šveitimas kas savaitę ir gili valomoji kaukė.

Norėdami sužinoti kitus būdus apsisaugoti nuo odos problemų ar jas gydyti, ištirkite, kur oda būna dažniausiai pažeidžiama. Uždegimai kyla skirtingose vietose, nebūtinai tik ant veido. Pavyzdžiui, apie plaukų liniją jie gali kilti dėl pernelyg didelio plaukų želė ar putų kiekio. Plaukai visuomet turi būti švarūs, nes galvos oda taip pat gali išskirti papildomų riebalų.

Aknė ant nugaros ar krūtinės – įprasta tarp jaunų berniukų. Užtikrinkite, kad jie būtinai išsimaudytų duše po treniruotės ir dėvėtų natūralių audinių drabužius, ypač karštu oru. Jei smakras ar veido kraštai nuolat pažeisti, gali būti, kad jūsų paauglys liečia odą nejučiomis.

Kai paauglių oda netobula, jie dažnai puola į paniką ir išbando kraštutines priemones, kurios gali situaciją tik dar labiau pabloginti. Vietoje to odai reikėtų suteikti šiek tiek švelnios priežiūros ir poilsio. Patarsime, kaip išvalyti ir tonizuoti problemišką odą (rimtais aknės atvejais būtina pasikonsultuoti su odos priežiūros specialistu).

Gydymas medumi

Medus puikiai tinka nešvarumams valyti. Jame taip pat daug kalio, turinčio antibakterinių savybių. Rimtesniems atvejams išbandykite viso veido kaukę iš medaus, ne tik spuogų gydymą.

Pamerkite medvilnės gabalėlį šiltame sūriame vandenyje, palaikykite ant dėmės tris minutes. Užtepkite šiek tiek medaus ant pažeistos vietos, kad giliai išvalytumėte poras ir sunaikintumėte bakterijas. Palaikykite dešimt – penkiolika minučių.

Išvalykite veidą su prausikliu, tuomet gerai nuplaukite šiltu, vėliau – vėsiu vandeniu. Paplekšnokite, kad išdžiūtų.

Migdolų miltų kaukė

Ši kaukė gerai gydo komedonus. Ją lengva pasidaryti namuose: tiesiog sumalkite migdolus kavos malimo mašinėle, kol bus tokie smulkūs kaip kukurūzų miltai. Juos galima pakeisti maltais avižiniais miltais.

Reikės:

2 valgomųjų šaukštų migdolų miltų,
1-2 valgomųjų šaukštų distiliuoto vandens.

Sumaišykite migdolų arba avižinius miltus bei vandenį, kol pasidarys tešla be gumulėlių. Užtepkite mase veidą ir švelniai pamasažuokite odą. Palikite kaukę penkiolika – dvidešimt minučių. Gerai nuplaukite šiltu vandeniu, paskui – vėsiu. Paplekšnokite veidą, kad nudžiūtų.

Žemuogių kaukė

Žemuogėse gausu salicilo rūgšties, pagrindinio daugelio problemiškos odos priežiūros produktų ingrediento, kuris padeda odai atsikratyti mirusių ląstelių ir giliai išvalo poras. Žemuogės taip pat šviesina odą.

Reikės:

1/2 stiklinės žemuogių,
1 valgomojo šaukšto pieno,
1 valgomojo šaukšto kukurūzų miltų.

Sumaišykite visas sudedamąsias dalis iki vienodos masės. Užtepkite ant veido bei kaklo ir palaikykite dvidešimt minučių. Nuplaukite iš pradžių šiltu, paskui vėsiu vandeniu. Užtepkite sutraukiamojo preparato, tada – drėkinamojo kremo.

Bemuilis valiklis

Tai geras prausiklis visam kūnui. Jis padeda išsivalyti poroms, valo odą.

Reikės:

2 valgomieji šaukštai avižinių miltų,
1 valgomasis šaukštas medaus,
1 kiaušinio baltymas.

Sumaišykite ingredientus, sudėkite masę į švarų indą. Pasemkite mažą kiekį ir masažuokite odą kelias minutes. Gerai nuplaukite šiltu (ne karštu) vandeniu ir paplekšnokite odą, kol nudžius. Užšaldykite masės likutį, po savaitės, jei dar liks, išmeskite.

Odos valiklis

Laikykite mažą šio mišinio indelį prie praustuvo. Mišinys padeda pašalinti nešvarumus ir riebalus.

Reikės:

1/4 stiklinės smulkiai tarkuoto vaikiško muilo,
1/4 stiklinės kukurūzų miltų,
1/4 stiklinės avižinių miltų.

Sumaišykite visas sudedamąsias dalis, sudėkite į švarią dėžutę gerai užsukamu dangteliu. Pasemkite mažą mišinio kiekį ir sumaišykite su vandeniu, kad gautųsi vienoda masė. Įmasažuokite į veidą ir kaklą, nuplaukite šiltu, paskui vėsiu vandeniu. Nusausinkite odą ir patepkite toniku.

Acto tonikas

Tai puikus losjonas problemiškai odai. Nuprausę odą naudokite šį produktą, kad atkurtumėte natūralų odos balansą. Jis taip pat padės odai kovoti su žalingomis bakterijomis. Niekada nenaudokite acto tiesiog ant odos ar veido – visada atskieskite vandeniu.

Reikės:

1 valgomasis šaukštas obuolių acto,
1 stiklinė distiliuoto vandens.

Sumaišykite actą ir vandenį. Supilkite į švarų indą su gerai užsukamu dangteliu ar purškikliu. Nuprausę veidą teptelkite šio skysčio. Nenuvalykite, leiskite odai nudžiūti – acto kvapas greitai išsivadės.

Šviežių petražolių valiklis

Šviežios petražolės puikiai ramina ir valo paauglių odą. Sudrėkinkite medvilnės gabalėlį šiuo mišiniu ir naudokite kaip šaltą kompresą penkiolikai – dvidešimt minučių.

Reikės:

1 sauja šviežių petražolių – maždaug viena stiklinė,
2 stiklinės verdančio vandens.

Suberkite petražoles į stiklinį ar keraminį dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite atvėsti. Nukoškite, skystį supilkite į švarią talpą gerai užsukamu dangteliu. Patepkite veidą po prausimosi. Laikykite tik šaldytuve ne daugiau poros dienų.

Paprasti odos priežiūros patarimai

Kovokite su akne iš vidaus – valgykite gerai subalansuotą maistą, kuriame būtų gausu ląstelienos, šviežių daržovių ir vaisių.

Gerkite daug skysčių, kad pašalintumėte nešvarumus iš organizmo – kasdien bent dvylika stiklinių vandens ar kitų skysčių, kaip žolelių arbata ar sultys.

Šokoladas ir kola – nieko labai blogo, bet venkite jūros gėrybių ir sūrių užkandžių. Tai jodo šaltinis, kuris kai kuriems žmonėms pasunkina aknę.

Vartokite gerai subalansuotų vitaminų ir mineralų priedų. Vitaminai A ir B6, cinkas ir chromas padeda esant aknei.

Atsargiai su kosmetika – kremus, losjonus, makiažo priemones imkite švariomis rankomis arba naudokite mažą šaukštelį jiems pasemti. Tai padės išvengti bakterijų patekimo į produktus.

Nelieskite veido rankomis. Tai tik suerzins odą ir padės bakterijoms plisti.

Nelieskite rankomis plaukų. Riebalai nuo plaukų gali patekti ant pirštų galiukų, o paskui – ant veido. Šukuosenai formuoti naudokite šukas ar šepetį.

Prižiūrėkite, kad oda būtų švari. Nuprauskite veidą prieš eidami miegoti ir kas savaitę naudokite šveitiklį, kad poros liktų švarios.

Jei odą apėmė uždegimas, negarinkite veido, kad atsivertų poros. Tai tik pasunkins uždegimą. Vietoje to pridėkite karštų rankšluosčių kompresą ne daugiau kaip vienai minutei.

Ilsėkitės. Miego trūkumas gali sukelti stresą ir odos problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)