Bet ar jūs valgote tinkamą maistą, suteikiantį pakankamai vitaminų organizmui, reikalingų tam tikru gyvenimo tarpsniu?

Ella Allred – dietologė iš SuperfoodUK.com – papasakojo, kokie ingridientai turi dominuoti moterų mityboje sulaukus tam tikro amžiaus.

Vėlyva paauglystė

Šiuo laikotarpiu pradedamas jausti itin didelis spaudimas atrodyti gražiai. Prie to stipriai prisideda medijų įtaka – puikiai atrodančios moters įvaizdis, paplitęs visur, kur tik pažvelgsi. Tai gali pastūmėti jaunas merginas link varginančių dietų ir net kraštutinumo – mitybos sutrikimų.

Tai vis dar yra laikas, kai augama ir bręstama, tad organizmui reikia sveikos, maisto medžiagų įvairovės kupinos mitybos.

Ella sako, kad šiuo gyvenimo metu mes vis dar kuriame pagrindą ateičiai – sveikiems kaulams, judėjimui ir gerai savijautai. Derėtų vartoti kalcio ir magnio turinčius produktus – žaliąsias daržoves, riešutus, grūdus ir sėklas, datules.

Patariama valgyti maisto, turinčio omega 3 riebalų – riebią žuvį, linų ir chia sėklas.

Kiaušiniai ir vištiena yra kupini proteinų, reikalingų augimui ir vystymuisi.

20-26 m.

Trečiosios dešimties pradžia dažniausiai pažymėta bemiegėmis naktimis, vakarėliais ir nuotykiais. Dėl to palaikyti sveiką mitybą gali būti labai sunku.

Tam, kad būtų palaikomas vitaminų lygis organizme, reikia valgyti produktų, turinčių vitamino B. Patariama į racioną įtraukti grybus, kiaušinius, žaliąsias daržoves, žuvį.

Puikus geležies šaltinis yra raudonieji lęšiai, saulėgrąžos, riešutai.

26-29 m.

Šiuo gyvenimo metu moterys dažniausiai sparčiai kyla karjeros laiptais, taip pat – vysto ir plėtoja santykius.

Maistas, turintis magnio, gali padėti organizmui atsipalaiduoti ir susidoroti su šiame laikotarpyje patiriamu stresu.

Reikėtų valgyti pupeles, avokadus, juodąjį šokoladą, pilno grūdo produktus.

Dauguma nekreipia dėmesio į savo mitybą ir tam tikrų medžiagų trūkumą dėl užimtumo ir spartaus gyvenimo tempo. Tačiau tokio gyvenimo atributai – kava ir cukrus – turėtų būti kuo labiau apriboti.

30-40 m.

Tokiu laikotarpiu dauguma moterų yra susilaukusios arba ketina susilaukti vaikų. Dėl šios priežasties rekomenduojama nepamiršti į mitybos racioną įtraukti produktų, turinčių pakankamai folio rūgšties. Jos turi špinatai, lapiniai kopūstai, šparagai, pupelės, citrusiniai vaisiai.

Per dieną patartina suvalgyti bent vieną porciją vaisių ir bent dvi – daržovių salotų.

40-50 m.

Šiuo amžiaus tarpsniu dauguma moterų pajunta, kad jų energijos lygis – labai sumažėjęs, kaip ir gebėjimas susikoncentruoti.

Dėl to organizmą reikia papildyti antioksidantais, atsakingais už energiją ir susikaupimą.

Rekomenduojama valgyti sardines ir skumbrę, taip pat – jautieną ir riešutus.

Menopauzė

Dalis moterų nerimauja dėl šio laikotarpio, tačiau tinkamai maitinantis, menopauzės simptomai gali būti sumažinti iki minimalaus lygio. Tam reikalingi maiste esantys fitoestrogenai.

Derėtų valgyti avinžirnių, sezamo sėklų ir linų sėmenų.

Taip pat labai naudinga valgyti soją, tofu, humusą.

Po menopauzės

Pasibaigus menopauzei, mūsų organizmas kiek pasikeičia. Atsiranda polinkis priaugti svorio. Kad to išvengtumėte, patartina valgyti produktų, kurie nekeltų cukraus kraujyje lygio, nes tai pablogina situaciją.

Svarbu valgyti pilno grūdo produktų, paprastąsias bulves pakeisti saldžiosiomis, vartoti kiaušinius, pupeles, riešutus ir sėklas. Iš raciono vertėtų išbraukti visus produktus, turinčius perdirbto cukraus ir nepamiršti įtraukti riebią žuvį, avokadus ir kokosų aliejų.