Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris.

Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais.

Kava

Rytinis puodelis kavos ne tik leis energingai pradėti dieną. Neseniai paskelbtos „Journal of the National Cancer Institute“ ataskaitos duomenimis, kavoje yra biologiškai aktyvių medžiagų, galinčių apsaugoti nuo melanomos (tai penktoji pagal dažnumą vėžio rūšis JAV).

Mokslininkai nustatė: kuo daugiau kavos suvartojama, tuo mažesnė tikimybė susirgti. Išgeriantiems keturis puodelius kavos per dieną rizika per ateinantį dešimtmetį susidurti su piktybiniu augliu yra 20 proc. mažesnė nei tiems, kurie kavos atsisako.

Arbūzai

Šiuose vasaros gardumynuose gausu likopeno. „Ši antioksidacinė medžiaga arbūzams ir pomidorams suteikia raudoną spalvą ir padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių daromos žalos“, – sako mitybos specialistė, dietologė, svetainės NutritiousLife.com įkūrėja Keri Glassman.

Tyrimų metu nustatyta, kad arbūzuose šios fitofarmacinės medžiagos yra net 40 proc. daugiau nei pomidoruose. Toks kiekis prilygsta SPF 3 lygio apsaugai, tad puikiai papildo (ne pakeičia) kasdien naudojamo kremo nuo saulės poveikį.

Granatai

Šių stebuklingų vaisių sėklose pilna antioksidantų (pvz., vitamino C), kurie užkerta kelią raukšlėms, smulkioms raukšlelėms bei neutralizuoja odai kenkiančius laisvuosius radikalus.

„American Journal of Clinical Nutrition“ atlikto tyrimo metu nustatyta, kad vidutinio amžiaus moterims gausiau vartojant vitaminą C sumažėja odos išsausėjimo pavojus, lėčiau formuojasi raukšlės. Šių vaisių arsenale yra ir kitų medžiagų: antocianinų (jie skatina kolageno gamybą ir suteikia odai stangrumo) bei elaginės rūgšties (tai natūrali medžiaga, slopinanti UV pažeidimų sukeltus uždegimus).

Mėlynės

Mėgaukitės šiomis sultingomis gražuolėmis ir švytėkite. Mėlynės organizmą aprūpina vitaminais C ir E (kartu veikdami šie du antioksidantai šviesina odą, išlygina jos atspalvį ir kovoja su laisvųjų radikalų keliama žala) ir arbutinu, kurį dr. J. Zeinchneris vadina natūraliu odą šviesinančio hidrochinono išvestiniu produktu.

Omarai

Cinko gausūs vėžiagyviai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti išgydyti įvairius odos sudirgimus, įskaitant aknę. „Cinkas skatina odos ląstelių atsinaujinimą“, – teigia gydytoja Whitney Bowe, Sinajaus kalno Icahno medicinos mokyklos dermatologijos profesorė.

„Todėl ši medžiaga naudojama gaminant daugelį vaistų nuo aknės“. Moksliniai tyrimai rodo, kad aknės kamuojamų žmonių organizmuose cinko yra mažiau (palyginus su turinčiais sveiką odą).

Lapiniai kopūstai

Lapinių kopūstų maistinių medžiagų sąraše puikuojasi ir vitaminas K, skatinantis sveiką kraujo krešėjimą. Jis užtikrina, kad akių srities kraujagyslės išliktų nepažeistos, ir pajuodę paakiai neprimintų filmo apie zombius. Lapiniuose kopūstuose taip pat gausu geležies.

„Stokojant geležies, oda gali atrodyti blyški, todėl išryškėja po oda esančios kraujagyslės“, – paaiškina gydytojas Howardas Marada, UCLA klinikinės medicinos profesorius. Kad įsisavintumėte kaip galima daugiau maistinių medžiagų, lapinius kopūstus valgykite ne žalius, o virtus.

Kiaušiniai

Jūsų nagai (ir rankų, ir kojų) sudaryti iš baltymų, tad jų stoka lemia nagų minkštumą. Kad nagai išliktų tvirti ir galėtumėte juos papuošti dailiu manikiūru, rinkitės kiaušinius: „Tai puikus biotino šaltinis. Biotinas – B grupės vitaminas, skatinantis aminorūgščių, statybinės baltymų medžiagos, metabolizmą“, – teigia medicinos mokslų daktaras, Niujorke įsikūrusio „Eleven-Eleven“ sveikatos centro direktorius Frankas Lipmanas.

Graikiniai riešutai

Kad plaukai būtų stiprūs ir švytėtų, jiems reikia omega-3 riebiųjų rūgščių (jos palaiko plaukų drėgmės lygį ir yra gaunamos vartojant natūralius aliejus) bei vitamino E (jis padeda atkurti pažeistus folikulus).

Dr. F. Lipmano teigimu, šių medžiagų gausu graikiniuose riešutuose. Per dieną reikėtų suvalgyti ketvirtį puodelio. Be to, graikiniai riešutai aprūpina variu, padedančiu išsaugoti plaukų spalvą: tyrimai rodo, kad šio mineralo stoka gali lemti ankstyvą senėjimą.

Avokadai

Lyg dar trūktų priežasčių mėgautis šiais puikiais vaisiais – anot dr. W. Bowe, juose gausu oleino rūgšties. Tai omega 9 riebioji rūgštis, padedanti išsaugoti drėgmę išoriniame odos sluoksnyje, kad ši išliktų švelni, putli ir elastinga.

Raukšlėtieji melionai

Pasak dr.J. Zeichnerio, šiuose saldžiuose vaisiuose yra beta karoteno arba vitamino A, kuris reguliuoja galvos odos ląstelių dauginimąsi ir išorinio odos sluoksnio riebalus. Jis apsaugo poras nuo užsikimšimo ir pleiskanojimo.

Grožio piliulės

Vis dažniau girdite kalbas apie grožio papildus? Jie išties populiarūs – ir ne veltui. „Kliniškai įrodyta, kad kai kurie papildai – suderintas medžiagų rinkinys – išties veiksmingi“, – teigia gydytojas Joshua Zeichneris.

Jūros produktų kompeksas

Jūroje slypi nuostabių dalykų. Dr. J. Zeichenris atkreipia dėmesį į tyrimą, skelbtą žurnale „Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology“. Tyrimo metu nustatyta, kad maisto papildai su jūros produktų baltymų milteliais ir kitomis maisto medžiagomis bei vitaminais padeda atkurti galvos odos ląsteles, todėl po 90 dienų vartojimo plaukai pradeda augti greičiau. Auksinė žuvelė išpildys norą turėti gražius plaukus!

Probiotikai

Norite sveikos odos? Pasirūpinkite žarnynu. „Per burną vartojami probiotikai, gausūs gerųjų bakterijų, leidžia palaikyti tinkamą Jūsų sistemos gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą. Tai padeda nuraminti organizmo uždegimus, galinčius sukelti odos problemas – aknę, rožinę ar pleiskanas“,– teigia gydytoja Whitney Bowe.

Žaliosios arbatos ekstraktas

Puikiai žinote, kad žalioji arbata suteikia įvairios naudos – be kita ko, saugo odos jaunystę. Žaliosios arbatos poveikį sustiprinkite gerdami papildus su jos ekstraktu.

„Ekstraktas pasižymi didele polifenolių, galingų antioksidantų, koncentracija, todėl suteikia atsparumo UV spindulių žalai, lemiančiai ankstyvą odos senėjimą“, – primena gydytojas Frankas Lipmanas.