Amerikos Dermatologijos Akademijos įvykdytos apklausos duomenimis, iš apklaustų 7100 vyrų ir moterų, net 80 proc. respondentų teigė, kad ne kartą yra susirūpinę dėl odos vėžio, tačiau 72 proc. pripažino, kad toliau deginasi, mat rusva, saulės nubučiuota oda asocijuojasi su sveikata ir patrauklumu. Amerikos Melanomų Fondo duomenimis, nuo melanomų miršta po vieną amerikietį per valandą, o kasmet užregistruojama net 3,2 mln. susirgimų odos vėžiu.

Informacijos apie saugų deginimąsi trūkumas ir visuomenės abejingumas jai prisideda prie pagrindinio veiksnio, sukeliančio odos vėžį, augimo – ultravioletinės (UV) spinduliuotės perdozavimo. Oda, veikiama intensyvios ultravioletinių bangų spinduliuotės, išskiria melanocitus stimuliuojantį hormoną, kuris skatina melanino gamybą. Melaninas yra natūralus žmogaus kūno hormonas, kuris atsako už odos pigmentą, o kitaip – natūralią odos spalvą. Melaninas yra atsakingas ir už odos apsaugą nuo saulės neigiamos įtakos.

Praėjus porai valandų nuo tos akimirkos, kai jūsų odą paliečia saulės spinduliai, melanino gamyba suaktyvėja, mat tokiu būdu žmogaus organizmas siekia apsaugoti odos ląsteles nuo kenksmingos ultravioletinių spindulių radiacijos. Melaninas – natūrali žmogaus odos DNR apsauga, tačiau jei oda saugosi pati, tai nereiškia, kad galite nevaržomai „kepti“ ant saulės – jūsų organizmui būtina ir papildoma pagalba.

Perdozavus ultravioletinės spinduliuotės, odoje gali prasidėti fiziniai pokyčiai: formuotis strazdanos, raukšlės, pigmentinės dėmės ir net piktybiniai navikai. Odą būtina apsaugoti specialiais, ultravioletinį filtrą turinčiais kremais, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad visą vasarą vaikščiosite it permatomas vaiduoklis. Čia egzistuoja kelios labai svarbios taisyklės, kurių būtina laikytis, norint turėti sveiką, tačiau egzotiškai įdegusią odą.

1. Pašalinkite negyvas ląsteles

Norėdami pasiekti gražiausią ir ryškiausią įdegio rezultatą, prieš deginimąsi nušveiskite negyvas odos ląsteles. Nušveitę odą kavos tirščiais, cukrumi, druska, avižomis ar specialiais kremais, pašalinsite negyvą viršutinį sluoksnį, toksinus, purvą, riebalus, užkirsite kelią spuogams ir net išlyginsite odos atspalvį. Kuo mažesnis negyvos odos sluoksnis – tuo jūsų įdegis bus intensyvesnis, greitesnis, sodresnis ir net lygesnis. Atlikus odos šveitimo procedūrą ir pasideginus, įgytas įdegis laikysis žymiai greičiau.

2. Naudokite apsauginius kremus

Priešingai nei mano deginimosi entuziastai, odą ištepus apsauginiu kremu taip pat galima įdegti, o įdegis bus ne tik dailesnis, bet svarbiausia – sveikesnis. Odą būtina saugoti ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės, tačiau čia yra itin svarbu pasirinkti tinkamas apsaugos priemones. Specialūs apsauginiai kremai, turintys apsaugos nuo saulės faktorių (SPF) pailgina laiko, kurį galite praleisti ant saulės, trukmę.

Aukštesnis SPF numeris užtikrina didesnę apsaugą nuo ultravioletinių B spindulių (UVB) „nudegimo spindulių“, tačiau visiškai neapsaugo nuo UVA spinduliuotės, t. y. leidžia saugiai įdegti. Tiems, kas nori visiškos apsaugos, pvz. kūdikiai ir vaikai, turėtų rinktis platų spektrą turinčius apsauginius kremus, kurie apsaugo ir nuo UVB ir nuo UVA spindulių, kuriais įprastai matuojama saulės spinduliuotė.

Natūraliai šviesi, balta oda reiškia, kad jūsų organizmas gamina tik nedidelį kiekį odą saugančio melanino, todėl nepasirūpinę tinkama SPF apsauga, tokie žmonės dažniausiai nudega ir po deginimosi seanso dažniausiai primena raudoną vėžį. Žmonės, kurių oda yra tamsesnė, turi daugiau melanino, kuris prilygsta 13 SPF apsaugai (kai tuo tarpu šviesią odą turinčius asmenis melaninas apsaugo tik 3 SPF).

Naudojant apsaugines priemones nuo saulės yra svarbu teisingai pasirinkti produkto kiekį. Tam egzistuoja paprasta formulė teigianti, kad vienam kvadratiniam kūno, neapsaugoto nuo saulės, centimetrui turi tekti du miligramai apsauginio kremo. Pavyzdžiui, mergina, dėvinti bikinį ir esanti 163 cm ūgio, 68 kg svorio ir 83 cm talijos, vieno deginimosi seanso metu, privalo kūną padengti 29 g apsauginio kremo.

Svarbu žinoti ir atsiminti, kaip teisingai naudoti apsauginį kremą. SPF apsaugą turintį produktą yra būtina užtepti ant odos likus bent 15-30 min iki deginimosi pradžios, tuomet užtepti antrą kartą, praėjus 15-30 min deginimosi laiko. Pakartotinai odą padengti apsauginiu kremu reikia tik tuomet, jei maudėtės, prausėtės ar užsiiminėjot bet kokiomis vandens pramogomis. Jei vis tik pamiršote, kaip teisingai naudoti apsauginį kremą, žinokite, kad kuo anksčiau odą apsaugosite, tuo mažiau žalos patirsite.

3. Neperdozuokite saulės

Geriausiam ir sveikiausiam įdegio rezultatui pasiekti yra svarbu neperdozuoti saulės spindulių. Tai reiškia, kad vietoje vieno, ilgo įdegio seanso, geriausia rinktis kelis trumpesnius. Taip įgysite sveiką ir iš karto rudą įdegį bei išvengsite raudonų ir skaudžių nudegimų. Taip pat svarbu yra ir tai, kada jūs ketinate degintis. Mokslininkų duomenimis, vasarą saulė aktyviausia yra tarp 10 val. ryto ir 16 val. vakaro.

4. Apsaugokite galvą ir akis

Oda aplink akis ir pačios akys yra labai jautrūs ultravioletinei spinduliuotei. Nedėvint akinių nuo saulės jūs ne tik greičiau pasensite (mat saulė greitai išryškina itin sendinančias raukšles aplink akis), bet galite ir stipriai nusilpninti savo regėjimą. Akis veikianti saulės spinduliuotė gali sukelti kataraktą, geltonas dėmes ir net vėžį, todėl saulėtą dieną yra svarbu dėvėti akinius. Geriausi akiniai yra ne tik tie, kurių stiklai palaiko aukštą SPF, bet ir tie, kurių plotas ir rėmelis yra ganėtinai didelis. Dideli akiniai apsaugo nuo saulės spindulių, kurie akis dirginti gali iš visų pusių.

Laiką leidžiant saulės spinduliuose, svarbu apsaugoti ir galvą. Kad negautumėte saulės smūgio, nenudegtumėte ausų, kaktos ir nosies – dėvėkite plačiakraštę skrybėlę, kuri ne tik apsaugos, bet ir atrodys stilingai. Prasčiausiu galvos apdangalu yra laikoma skarelė ir kepurė su snapeliu, mat šie du dangalai apsaugo tik galvą, o tokios jautrios vietos kaip kaklas, ausys ir kakta yra laisvai pasiekiami kartais labai piktiems saulės spinduliams.