Kojose labai daug prakaito liaukų, todėl jos smarkai prakaituoja. Kaip ir kitų kūno vietų, taip ir kojų išskiriamas prakaitas yra bekvapis.

Nemalonus kvapas atsiranda tik tuomet, kai ant odos esančios bakterijos suskaido prakaitą. Esant šiai problemai, rekomenduotina kojas kasdien plauti ir tepti prakaito išsiskyrimą normalizuojančiomis, dezodoruojančiomis priemonėmis.

Be to, smarkiai prakaituojanti oda linkusi įtrūkti. Tuomet kyla pavojus užsikrėsti grybelinėmis infekcijomis. Ypač einant į baseiną, pirtis. Patartina pasirūpinti priešgrybeliniais tepalais ar purškalais iš vaistinių. Pėdų oda turi mažai riebalinių liaukų, todėl gali labai išsausėti. Linkusią sausėti odą po plovimo reikia patepti drėkinančiu kūno ar kojų losjonu. Tinka pipirmėčių, arbatmedžio aliejai.

Kad pėdos būtų sveikos, labai svarbu teisingai kirpti nagus ir taip išvengti jų įaugimo. Kojų nagų kraštai auga greičiau negu vidurinė dalis. Kraštai užlinksta ir įauga į minkštą ir jautrų nago guolį. Todėl juos reikia kirpti tiesiai, o ne ovaliai. Stebėti, kad neužaugtų per daug ilgi. Taip pat nagai gali įaugti dėl avalynės ankštų galų, grybelinių ligų. Jei kojų nagai įaugę, oda aplink juos paraudusi ir skausminga, gydomąjį pedikiūrą atlieka specialistai podiatrai.

Avint nepatogius batus, dėl nuolatinio spaudimo ir trynimo, ant pirštų sąnarių susidaro žirnio dydžio, piltuvėlio formos keratino dariniai – nuospaudos. Ar sukietėjusios negyvos odos ploteliai- nuotrynos. Nuotrynos atsiranda po kulnu, nykščio pagalvėlėje, pado šone.

Šiuos negalavimus galima išsigydyti patiems. Nuospaudos gydomos specialiais pleistrais, gydomaisiais tamponais. Nuospaudos nugrandomos pemza ir šveičiamaisiais kremais, prieš tai pamirkius kojas vonelėje. Esant sudėtingesnėms situacijoms – reikia kreiptis į podiatrą.

Gražiausios kojos praranda savo žavesį, jei apsiavus atvirus vasarinius batus, kyšo nesutvarkyti nagai. Kas savaitę skiriant šioms kūno dalims bent valandėlę laiko, jos atrodys puikiai. Vasara, saulė, plikos kojos, ryškiai nulakuoti moterų nagai – kaip seksualu. Vyrai į kojų nagų estetiką taip pat neturi numoti ranka. Atvira avalynė ir prižiūrėti nagai – neatskiriama būtinybė.

Geriausia kojos jaučiasi visai be batų, nes tada kūno svoris pasiskirsto po visą pėdą ir kiekviena jos vieta gauna vienodą krūvį. Akivaizdu, kad geriausi batai žemakulniai, leidžiantys kojai jaustis lyg basai. Kuo aukštesnis moterų batų kulnas, tuo labiau apkraunama pėda, o su labai aukštais bateliais visas krūvis atiteks kojų pirštams. Dažnai avint aukštakulnius batelius, krūvis nuolat slegia pėdos priekį ir gali iškrypti didžiojo piršto sąnarys.

Turbūt kiekvienas turime mėgstamą avalynės porą, kurią dėvint nesusiformuoja nuospaudos, nepavargsta ir neskauda pėdų ar pirštų. Tai minkšti, lengvi, natūralios odos, lanksčiu padu batai. Juos dėvint pėdos gali laisvai judėti, mankštinasi raiščiai ir sąnariai. Patogių batų vidinėje batelių pusėje nėra siūlių, ypač per užkulnio vidurį.

Renkantis parduotuvėje avalynę, nereikia gailėti laiko ir skubėti. Nesileisti pardavėjų įkalbamiems , o klausytis, ką kalba sava koja. Net ir gražiausia pora netinkančių batų neverta kančių, kurias reikės patirti dėl nuospaudų, nuotrynų, sąnarių iškrypimų.

Dažnai pareigos ar gyvenimo būdas įpareigoja moteris avėti aukštakulnius, o vyrus- klasikinius, sunkius ir nepatogius batus. Tuomet patariama darbe turėti ir patogių batų porą, kad nors retkarčiais galėtumėte į jas įsispirti ir leisti pėdai pailsėti.

Jei vis dėlto avėdami patogius batus jaučiate diskomfortą, kankina skausmas, „dega“ pėdos ar pirštai, pasitarkite su profesionaliu ortopedu. Gal jums tikslinga įsigyti minkštų įdėklų ar specialią jūsų pėdoms tinkamą ortopedinę avalynę.

Vasara – ne tik išpuoselėtų pėdų demonstravimo, bet ir jų lepinimo laikas. Basomis vaikščiokite po drėgną žolę, grublėtus akmenukus, saulėje įšilusį smėlį. Tegul padus pabado padžiuvę spygliai, kankorėžiai, ražiena. Sūrios jūros bangos nuplauna pėdų nuovargį.