„Kodėl prancūzės nestorėja“ knygos autorė Mireille Giuliano jogurtą vadina prancūzių dailios figūros paslaptimi. Nepaisant šiai knygai skirtos kritikos ir pieno produktų gamintojų pastangų reklamuoti savo produkciją vis dėlto verta šio produkto savybes patyrinėti atidžiau. Tiesa, 2007 m. JAV federalinė prekybos komisija nurodė pieno produktų pramonei stabdyti vykdomą pieno produktų kaip svorį mažinančio maisto pateikimą, o tokį raginimą grindė tai įrodančių faktų trūkumu, rašo healthline.com.

Kalcis

Vienas pagrindinių teiginių, siejančių jogurtą su lieknėjimu, – tai kalcis, kuris, kaip teigia kai kurie mokslininkai, gali turėti poveikio apetitui, jei organizme nėra pakankamo kalcio kiekio. Dalis ekspertų teigia, kad organizme nesant pakankamam kalcio kiekiui smegenys tai įvertina ir skatina valgyti daugiau. Taigi remiantis šiais duomenimis galima daryti prielaidą, kad vartojant daugiau kalcio (valgant daugiau jogurto ir kitų pieno produktų) galima šiam procesui užkirsti kelią.

Ar ši teorija turi pagrindo? Remiantis JAV nacionalinio sveikatos instituto pateikiamais dažnai į lieknėti neva padedančius papildus dedamų medžiagų įvertinimais, kalcis neturi jokio poveikio nepageidaujamų kilogramų atsikratymo procesui ir nepagelbėja kelią riebalų kaupimuisi organizme norintiems užkristi asmenims.

Taip pat svarbu pastebėti, kad net ir tuo atveju, jei kalcio teigiamas poveikis norintiems sulieknėti ar sureguliuoti svorį būtų patvirtintas patikimesniais įrodymais, tektų pripažinti, kad pieno produktai nėra vienintelis kalcio šaltinis.

Šio mineralo taip pat yra tamsiai žaliose lapinėse daržovėse (optimaliam rezultatui pasiekti patartina rinktis mažai oksalatų turinčius variantus, pavyzdžiui, lapinius kopūstus, kininius bastučius, brokolius), migdoluose, apelsinuose, avinžirniuose. Taigi pakankamą kalcio kiekį galima gauti net ir nevartojant pieno produktų.

Baltymai

Remiantis kitu jogurto įtakos tirpstantiems kilogramams paaiškinimu, paslaptis slypi baltymuose. Mokslininkai teigia, kad baltymų vaidmuo lieknėjimo procese susijęs su trimis pagrindiniais mechanizmais:

1. didėja sotumo jausmas;

2. stiprėja termogenezė (išeikvojamos energijos kiekis viršija medžiagų apykaitos rodiklius), kuri taip pat turi įtakos ir sotumo jausmui; tiesa, nuo mitybos priklausanti termogenezė apima tik nedidelę žmogaus organizme vykstančios medžiagų apykaitos dalį, didžiausią įtaką turi baltymai;

3. palaiko ar didina neriebalinių audinių augimą, jei taikomos raumenų masę didinančios veiklos.

Vėlgi tenka pripažinti, kad jogurtas – tai ne vienintelis produktas, iš kurio galime gauti baltymų. Baltymų gausu ir augalinės kilmės produktuose.

Mokslo ir viešojo intereso centras (CSPI) išanalizavo šiuos teiginius. Paaiškėjo, kad moksliniai šių teiginių įrodymai ganėtinai nepatikimi, o pagrindinės to priežastys – nedidelis imties tūris ir atliktų tyrimų ribotumas. Ypač akcentuojamas faktas, kad pieno produktų gamintojų reklaminės kampanijos grindžiamos vos 46 asmenų reakcija į didesnį suvartojamų pieno produktų kiekį, o atlikti vos trys nedideli tyrimai, kuriems vadovavo su pieno produktų gamintojais siejamas mokslininkas.

Maža to, šie tyrimų metu, kai dalyvių buvo paprašyta per dieną suvalgyti tris porcijas jogurto, ribotas ir jų suvartojamų kalorijų kiekis, o tai savo ruožtu neabejotinai turėjo įtakos lieknėjimui. Nepageidaujamų kilogramų galima atsikratyti per dieną suvalgant net ir 10 gruzdintų bulvyčių, jei tik bus sumažintas bendras suvartojamų kalorijų kiekis. Vis dėlto juk tai nereiškia, kad gruzdintos bulvytės – liekninantis produktas, tiesa?

Greitas maistas

Galiausiai svarbu orientuotis į tuos maisto produktus, kurie gerina jūsų sveikatą. Vaisius ir daržoves ne gerkite, o valgykite, greito maisto valgykite tik labai retai, o pagrindiniu gėrimu turi tapti vanduo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją