Kaip rašo whfoods.com, žiedinių kopūstų nereikia pervirti. Kur kas skaniau juos troškinti, nei virti vandenyje ar garuose – tada jie pasidaro vandeningi, netenka skonio.

Perpjaukite žiedinį kopūstą į keturias dalis, įtrinkite ciberžolės milteliais, palikite 5 min. pasimarinuoti, o tada troškinkite.

Nauda sveikatai

Žiedinių kopūstų nauda sveikatai nėra maksimaliai ištyrinėta, tačiau yra tyrimų rodančių, kad žiediniai kopūstai užkertą kelią pūslės, storosios žarnos, prostatos ir kiaušidžių vėžiui. Tai neturėtų stebinti – juk žiediniai kopūstai aprūpina maistingomis medžiagomis tris organizmo sistemas, glaudžiai susijusias su vėžio prevencija: organizmo detoksikavimo, antioksidacinę ir antiuždegimine sistemas.

Chroninis šių sistemų disbalansas gali sukelti vėžio grėsmę, o jei visose trijose sistemose vienu metu įsivyrauja disbalansas, vėžio rizika stipriai padidėja.

Detoksifikuoja organizmą

Žiediniai kopūstai turi antioksidantų, todėl skatina organizmo detoksikavimo sistemos veiklą, turi sieros, todėl skatina antioksidacinę organizmo sistemą. Žiediniuose kopūstuose yra gliukozinolatų, kurie skatina detoksifikacinius fermentus. Gliukozinatų juose yra daugiau nei Briuselio kopūstuose, Savojos kopūstuose, brokoliuose ir lapiniuose kopūstuose.

Jei neskatiname organizmo apsauginės sistemos tinkama mityba, o patys toliau teršiamės toksinais, anksčiau ar vėliau atsiranda vėžinių ląstelių grėsmė. Tai viena iš priežasčių, kodėl taip svarbu valgyti žiedinių kopūstų.

Gausu antioksidantų

Žiediniuose kopūstuose yra dviejų reikalingų antioksidantų – vitamino C ir mangano, taip pat yra betakaroteno, betakriptosantino, kofeino rūgšties, ferulo rūgšties, kvercetino, rutino, kemferolio. Šie antioksidantai saugo ląsteles nuo oksidacinio streso kuris ir yra viena iš daugelio vėžio priežasčių.

Saugo nuo uždegimų

Žiediniai kopūstai – vitamino K šaltinis, kuris saugo nuo uždegiminių procesų. Juose yra ir gliukozinato gliukobrasicino, kuris paverčiamas molekule ITC, o ši – antiuždegiminis komponentas, veikiantis genetiniu lygiu, anksti skatinantis uždegimą malšinančius procesus.

Nauda širdies ir kraujagyslių sistemai

Mokslininkai daro išvadą, kad uždegiminiai procesai organizme kenkia kraujagyslėms ir kraujotakai, todėl susergama širdies ir kraujagyslių ligomis. Kadangi žiediniuose kopūstuose yra vitamino K ir omega trys riebalų rūgščių, jie naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Gliukorafaninas yra gliukozinolatas, kuris paverčiamas sulforafanu. Pastarasis ne tik stabdo uždegiminius procesus organizme, bet netgi atstato kraujagyslėms padarytą žalą.

Nauda virškinimui

Žiediniuose kopūstuose gausu ląstelienos, tad ši daržovė gerina virškinimą. Ir tai dar ne viskas – mokslininkai išsiaiškino, kad žiedinių kopūstų virškinimo metu gaminamas sulforafamas saugo skrandžio sieneles.

Sulforafamas neleidžia bakterijai Helicobacter pylori įsitvirtinti į skrandžio sieneles.

Žiediniai kopūstai mažina šių ligų riziką: Krono ligos, uždegiminės žarnyno ligos, atsparumo insulinui, dirglios žarnos sindromui, metaboliniam sindromui, nutukimui, reumatoidiniam artritui, 2 tipo diabetui ir opiniam kolitui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)