Iš esmės estrogenų yra ir vyrų organizme, bet daug mažiau, o vyro išvaizdai ir sveikatai jie turi įtakos tik tada, kai organizme yra didelis jų perteklius, rašoma privet.club.

Pagrindinė estrogenų veikla – užtikrinti moters reprodukcinę funkciją.

Žodis estrogenas sudarytas iš dviejų dalių:

oistros – nenugalimas troškimas, aistra
genes – sukeliantis.

Arba kitas, labiau pažodinis vertimas – gyvumas (ryškumas) + giminė.

Galima sakyti, tai seksualumo hormonas. Būtent apvalias, moteriškas formas, krūtinę ir net moteriškus pakikenimus, medikų nuomone, užtikrina šis hormonas.

Kai trūksta estrogeno, būdingi tokie simptomai:

– depresija ir staigi nuotakų kaita
– augantis svoris
– karščio bangos
– greitas nuovargis
– sumažėjusi savivertė ir nesirūpinimas savo išvaizda
– sumažėjusi seksualinė trauka ir jausmingumas.

Būtent todėl jis vadinamas jaunystės hormonu.

Kol moteris jaučiasi moteriška ir patraukli, amžius nėra svarbus.

Bet vien pagal šiuos požymius neįmanoma nustatyti diagnozės, kad trūksta estrogeno. Tokie simptomai, kaip depresija ir greitas nuovargis būdingi ir daugeliui kitų negalavimų. Nustatyti hormonų fono lygį galima tik atlikus tyrimus.

Būtent pagal tyrimų rezultatus gydytojai skiria pakaitinę arba gydomąją hormonų terapiją. Tačiau jau seniai įrodyta, kad dirbtiniai hormonai organizmą veikia daug stipriau ir agresyviau, nei fitoestrogenai – augaliniai hormonai.

Pagrindinė hormonų terapijos problema –ilgai vartojant dirbtinius hormonus, moters organizmas praktiškai nustoja juos gaminti pats (turint omeny, kad ir prieš tai jų mažai gamino). Ir atstatyti šį procesą po to jau praktiškai nebeįmanoma.

Fitoestrogenai veikia švelniau, ne taip agresyviai.

Todėl jei paaiškės, kad jūsų organizme estrogenų kiekis sumažėjęs, geriau jų lygį palaikyti vartojant produktus ir vaistažoles, kuriuose yra augalinių hormonų.

Beje, tai geras būdas normalizuoti hormonų kiekį po gimdymo, kai organizme staigiai sumažėjus gaminamų estrogenų, susergama pogimdymine depresija, smarkiai slenka plaukai.

Yra 3 rūšys augalinių hormonų su estrogeniniu aktyvumu: izoflavonoidai, lignanai ir kumestanai.

Estrogenai maisto produktuose:

Linų sėmenys

Tai produktas numeris 1 pagal augalinių hormonų kiekį (lignanų grupė, pasižyminti estrogeniniu aktyvumu). Linų sėmenys be hormoninio poveikio pasižymi ir kitomis moters organizmui naudingomis savybėmis (priešnavikinėmis, organizmo valymo, antioksidacinėmis savybėmis...).

Linų sėmenis reikia valgyti sumaltus, užgeriant dideliu kiekiu skysčio (kaip ir sėlenas). Jais galima skaninti košes, į kurias dedame ir medaus. Gydomoji (maksimali) dozė – 2 valgomieji šaukštai per dieną.

Augalinio lignano taip pat yra sezamų bei saulėgrąžų sėklose.

Ankštinės daržovės (žirneliai, pupelės, avinžirniai) ir visų pirma soja, nes juose yra izoflavonoidų – tai fitoestrogenų rūšis.

Bet medikai vis daugiau kalba apie tai, kad dideli sojos kiekiai organizmui kenkia. Juo labiau, kas paskutiniais duomenimis, 90 proc. sojos yra genetiškai modifikuota.

Ir todėl ypač norėtųsi išskirti ir pridėti dar vieną ankštinių kultūrų rūšį – lęšius. Juos tereikia virti 15-20 min. Tai unikalus produktas moterims: lęšiuose yra maksimalus augaliniuose produktuose esantis baltymų kiekis. Lęšiuose taip pat yra triptofano, kuris virsta serotoninu, o šis savo ruožtu gelbsti nuo depresijos.

Kava

Tyrimas, kuriame dalyvavusios moterys išgerdavo per dieną iki 500 ml kavos, parodė, kad 90 proc. ištirtų dalyvių organizme estrogeno kiekis išaugo 70 proc. Atkreipkite į tai dėmesį, nes būtent dėl padidėjusio estrogeno kiekio moterys negali atsikratyti nereikalingų kilogramų, susikaupusių ant apatinės pilvo dalies ir klubų. Todėl, mielos kavos mėgėjos, jei norite sulieknėti, visų pirma teks atsisakyti kavos.

Abrikosai

Iš visų vaisių daugiausiai hormono lignano yra abrikosuose. Juos galima valgyti šviežius ir džiovintus. Beje, hunzų tautoje, kuri garsėja savo sveikata ir ilgaamžiškumu, pagrindinis maistas visus metus yra abrikosai.

Šio natūralaus hormono yra ir gyvulinės kilmės produktuose, tačiau šiuo metu gydytojai laikosi vieningos nuomonės, kad net ir norint pakelti hormonų lygį organizme, jų geriau nevartoti. Labiausiai nerekomenduojama o daryti todėl, kad dabar visa mėsa ir pienas jau būna su hormonais, juose yra cheminių preparatų, kurie skatina gyvūnų augimą.

Estrogenų taip pat yra tokiose vaistažolėse:

– šalavijuose
– apyniuose
– ženšenio šaknyse
– arnikoje
– ramunėlėse
– liepžiedžiuose
– saldymedžio šaknyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)