Gydytojai išrašo protonų siurblio inhibitorius (omeprazolis, lansoprazolis, pantoprazolis, rabeprazolis, esomeprazolis) pacientams, kuriuos kankina rėmuo, skrandžio rūgščių refliuksas, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų profilaktikai bei gydymui. Receptą įsigyti šiems vaistams gauna maždaug 15 mln. amerikiečių, dalis žmonių jų nusiperka ir be recepto, tad tikrasis vartojimo mastas yra dar didesnis.

Šie medikamentai yra populiarūs dėl gebėjimo gana greitai pašalinti simptomus. Taip pat manyta, kad jie mažiau toksiški.

Tyrėjai iš Vašingtono universiteto ir Klinikinės epidemiologijos centro išanalizavo JAV veteranų reikalų departamento surinktus duomenis ir rado 173 tūkst. 321 žmogų, vartojusį protonų siurblio inhibitorius, ir 20 tūkst. 270 žmonių, vartojusių alternatyvius vaistus, – histamino H2 receptorių blokatorius. Po penkerių metų tyrėjai dar kartą išanalizavo tų pačių pacientų duomenis.

Paaiškėjo, kad didelė dalis pacientų, kurie vartojo protonų siurblio inhibitorius (PSI), dabar patiria daugiau inkstų problemų nei vartojusieji histamino H2 receptorių blokatorius.

Pacientams, ilgą laiką vartojantiems PSI, gresia 96 proc. didesnė rizika, kad jiems prasidės inkstų funkcijos nepakankamumas, ir 28 proc. didesnė lėtinių inkstų ligų rizika lyginant su tais, kurie vartojo histamino H2 receptorių blokatorius.

Ankstesni tyrimai parodė, kad gydymo PSI pasekmės gali būti ūminis intersticinis nefritas (kuris taip pat gali padidinti inkstų funkcijos nepakankamumo riziką). Sausį JAMA paskelbtame tyrime buvo paskelbtas ryšys tarp PSI ir padidėjusios lėtinės inkstų ligos rizikos.

Kiti galimi šalutiniai PSI poveikiai – išaugusi pneumonijos rizika, dvigubai didesnė Clostridium difficile infekcijos grėsmė ir nedidelė osteoporozės rizika, kaip parodė ankstesni tyrimai.

Tyrimo autoriai reziumuoja, kad pacientams paskiriama per daug PSI, ir rekomenduoja atsižvelgti į šio bei ankstesnių analizių rezultatus ir vaistus vartoti tada, kai juos paskiria ir taip, kaip paskiria gydytojas, nepiktnaudžiauti be recepto simptomų malšinimui įsigytais vaistais. Priešingu atveju be greito teigiamo poveikio gali pasireikšti ir vėlyvas šalutinis poveikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)