Portale amerikanki.com pateikiami patarimai, kaip reikia maitintis, kad nejaustumėte ankstyvo nuovargio.

1. Sumažinkite suvartojamos druskos bei sodos kiekį

Kad organizme nesikauptų skysčiai ir sumažėtų per aukšto kraujospūdžio rizika, sumažinkite suvartojamos sodos ir, žinoma, druskos kiekį. Stenkitės vartoti produktus ir patiekalus, kuriuose nedaug natrio – jį galima pakeisti natūraliais pagardais, tokiais kaip česnakas, o druską reikėtų derinti su įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais.

2. Vartokite natūralius riebalus

Labiausiai rekomenduojami produktai – alyvuogių aliejus, avokadai, lašiša, graikiniai riešutai, linų sėmenys ir kiti produktai, turintys daug mononesočiųjų riebalų. Riebalai šiuose skaniuose produktuose padės jūsų organizmui apsisaugoti nuo širdies bei kraujagyslių ligų ir taip pat reguliuoti cholesterino kiekį.

3. Vartokite kuo daugiau ląstelienos

Jei norite išvengti vidurių užkietėjimo, sumažinti chroniškų ligų riziką ir ilgiau jaustis sočios, vartokite daugiau ląstelienos. Daugiausia jos turi tokie produktai, kaip žali vaisiai ir daržovės, pilno grūdo bei ankštiniai produktai. Jie taip pat vartojami insulto profilaktikai.

4. Venkite žalingų angliavandenių

Jų turi patys paprasčiausi ir kenksmingiausi produktai, tokie kaip rafinuotas cukrus, balti miltai ir balti ryžiai. Šiuose produktuose visiškai nėra sėlenų, ląstelienos ir maistinių medžiagų.

Paprastai „blogieji“ angliavandeniai labai greit virškinami, todėl pavalgius jų turinčių produktų kraujyje staigiai išauga cukraus kiekis ir trumpam atsiranda energijos. Jei norite ilgai jausti jėgų antplūdį ir kontroliuoti insulino kiekį kraujyje, vartokite „geruosius“ angliavandenius – grūdinius bei ankštinius produktus, vaisius ir daržoves.

5. Venkite cukraus

Cukraus gali būti pridėta ten, kur nė nesitikime, pavyzdžiui, į duoną, konservuotas daržoves ir sriubas, makaronus su padažu, užpilamą bulvių košę iš pakelio, šaldytus pusfabrikačius, greitmaistį bei kečupą.

Paprastai sudėtyje nurodomas ne grynas cukrus, o šios sudedamosios dalys: kukurūzų sirupas, rudųjų ryžių sirupas, cukranendrių sultys, fruktozė, sacharozė, dekstrozė, maltozė ir t. t. Stenkitės pirkti ne konservuotas, o šviežias ar šaldytas daržoves, ir rinkitės tas, kuriose mažiau angliavandenių ir visai nėra cukraus, ypač jei dar ketinate pirkti papločius, duoną, makaronus ir ledus.

6. Gaminkite tik sveiką maistą

Maistą troškinkite garuose arba su alyvuogių aliejumi – taip gaminant išsaugosite daugiausia maistinių medžiagų. Kiek įmanoma venkite virinimo – toks būdas visiškai sunaikina visas naudingąsias medžiagas produktuose.

7. Jūsų lėkštėje turi būti 5 spalvų produktų

Maistą lėkštėje išdėliokite pagal japonišką sistemą – lėkštėje turi būti bent 5 skirtingų spalvų produktų. Būtinai pasirūpinkite, kad būtų vaisių, daržovių ir kitų spalvotų produktų, tokių kaip gervuogės, melionai, valgomieji batatai, špinatai, pomidorai ir, žinoma, aguročiai ar cukinijos.
Iš tiesų mūsų laikais sveikai maitintis ne taip ir sunku.

Visus išvardytus produktus galima rasti maisto parduotuvių lentynose, svarbiausia bent pradžioje prisiversti nenukrypti nuo teisingo kelio. Ilgainiui priprasite prie sveikos mitybos, be to, imsite jausti jos naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)