Organizmo valymas tapo kone sveikatinimosi doktrinos pasekėjų manija. tikrųjų mūsų organizmas turi puikiai sukurtas sistemas, užtikrinančias pilną ir nuoseklų jo valymą: kepenys išvalo iš kraujo medžiagų apykaitos produktus, inkstai iš organizmo šalina toksinus ir organinių medžiagų perteklių (angliavandenius, aminorūgštis ir kita), o oda apsaugo nuo pavojingų mikroorganizmų ir žalingo aplinkos poveikio.

Siekiant sumažinti šiems natūraliems organizmo filtrams tenkantį krūvį, mums tereikia šiek tiek pakoreguoti įprastą gyvenimo būdą. Ir pasinaudoti natūraliomis priemonėmis, kurios padeda palaikyti šių trijų svarbių organų tonusą. Pavyzdžiui, šiuo atveju gali pasitarnauti fitoterapija.

Kaip palengvinti inkstų darbą

Ženklai, kad verta sunerimti. Inkstai yra tikras organizmo valymo centras, kuriame sulaikomi ir iš organizmo pašalinami šlakai. Problemos su inkstais dažniausiai pasireiškia skausmu juosmens srityje, todėl kartais inkstų nepakankamumas diagnozuojamas pernelyg vėlai. Nuovargis, hipertonija, kojų patinimas ar pasikeitusi šlapimo spalva nebūtinai reiškia inkstų disfunkciją, tačiau tai neabejotinai yra pretekstas kreiptis į gydytoją.

Teisingas atsakymas. Nederėtų gerti pernelyg daug vandens. Būtent tai darome manydami, kad valome inkstus. „Pusantro litro skysčių per dieną – rekomenduojama norma cistito ar inkstų akmenligės atveju“, - pažymi nefrologas Gilbertas Deray.

O štai į ką tikrai būtina atkreipti dėmesį, tai į suvartojamos druskos kiekį. Druska lygiai taip pat kaip kai kurie priešuždegiminiai preparatai (aspirinas, ibufrofenas ir t.t.), sukuria prielaidas akmenų formavimuisi. Tai galioja ir baltymų dietai: įsisavinant riebalinės kilmės proteinus išsiskiria šlapalas, kurio pašalinimui inkstai turi dirbti kur kas įtempčiau. Inkstų veiklai skirtuose fitoretapiniuose mišiniuose yra takažolės, asiūklių, gudobelės vaisių. „Šių augalų mišiniai ne tik mažina akmenų inkstuose atsiradimo riziką, - tikina Fototerapijos instituto direktoriaus pavaduotoja Jelena Korsun, - bet ir pasižymi antiskleroziniu poveikiu, mažina cholesterolio plokštelių susiformavimo tikimybę“.

Kaip išvalyti kepenis

Ženklai, kad verta sunerimti. Kepenys gamina tulžį, kuri palengvina riebalų įsisavinimą. Sunkumas pilve ir „sunkus kvėpavimas gali būti susiję su tulžies užsistovėjimu arka kepenų perkrova. Stresas ir suirzimas yra viena iš priežasčių, kodėl susiaurėja tulžies latakai, todėl pykti linkusius žmones dažnai vadina tulžingais. Kinų medicinoje už tokias neigiamas emocijas, kaip pyktis, atsakingas būtent tulžies pūslės meridianas.

Teisingas atsakymas. Pasistenkite iš raciono išbraukti tokius produktus, kurie buvo perdirbti pramoniniu būdu (tai picos, gatavi koldūnai ir kotletai, konditeriniai gaminiai), kuriuose daug cukraus, riebalų ir druskos. Dieną ar dvi dienas per mėnesį nevalgykite mėsos – tai leis pailsėti virškinimo sistemai. Citrina ir toliau lieka organizmą valančiu vaisiumi Nr. 1. „Kiekvieną dieną derėtų išgerti pusės citrinos sultis – tai valo kepenis ir palengvina tulžies išvedimą“, - pabrėžia dietinės mitybos specialistas Arnaudas Maloubier.

Jeigu jaučiate sunkumą kepenyse, pabandykite žolelių mišinių nuovirus – juos galima gerti kaip arbatą. Krapai, šalavijai ir rozmarinas palengvina tulžies gamybą, varnalėša ir kiaulpienė padeda sutrikus kepenų funkcijai. Rekomenduojama juos gerti ne nuolat, o protarpiais – pavyzdžiui, du kartus po tris savaites per metus.

Įsiklausykite į odą

Ženklai, kad verta sunerimti. Oda – tai organas, kuris suteikia mums informaciją (apie šaltį, šilumą, apie švelnų prisilietimą) ir tuo pat metu apsaugo nuo vidinės agresijos, nes atlieka patikimo barjero vaidmenį.

Oda su aplinka keičiasi ne tik informacija, ji taip pat kvėpuoja ir išskiria įvairias medžiagas: sebumą apsaugai, prakaitą pastovios temperatūros palaikymui, medžiagų apykaitos produktus... Mums šis ryšys nėra akivaizdus, tačiau vienos ar kitos problemos su oda visada įspėja apie tam tikrus organizmo sutrikimus.

„Aknė, dermatitai, paraudimai, pleiskanojimas dažnai lydi nervinę ar fizinę įtampą, gali tapti organizmo disfunkcijų ar sisteminių ligų požymiais, - teigia dermatologė Jelena Fuflygina. - Odos reakcijos gali byloti ir apie organizmo intoksikaciją: kai kepenys ir inkstai nesusidoroja su toksinais, organizmas bando juos pašalinti per odą“.

Teisingas atsakymas. Suteikite savo odai galimybę pakvėpuoti: kuo mažiau sintetikos (ir kai tik įmanoma, kuo mažiau drabužių), oro vonios, sauna ir turkiška pirtis palengvina natūralų metabolitų pasišalinimą.

Valykite veido odą kiekvieną vakarą, kad ji nedustų po makiažo likučiais. Švelnus limfodrenažas – pakankamai veiksminga priemonė atsikratyti toksinų (tuo atveju, jeigu šią procedūrą atlieka kvalifikuotas specialistas), tai taip pat stimuliuoja inkstų veiklą. Puikia paspirtimi gali tapti ir fitoterapija.

„Alergijos, dermatito, diatezės paūmėjimui įveikti ar išvengti gerai būtų turėti žibuoklių, lakišiaus ir pankolių mišinį“, - pataria E. Korsun.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)