Harvardo tyrėjai išsiaiškino, kad jaunystėje vartojusioms daugiau ląstelienos, gautos iš vaisių ir daržovių, moterims krūties vėžio rizika sumažėjo 16 proc. Na, o moterims prieš menopauzę rizika sumažėja net 24 proc., rašoma „The Independent“.

Sulig kiekvienais moterų jaunystėje kasdien suvalgytais 10 g ląstelienos, rizika sumažėja 13 proc., parodė tyrimas.

Tiek ląstelienos yra viename obuolyje ir dviejose riekelėse nevalytų grūdų miltų šviesioje duonoje, pusėje stiklinės pupelių, saulėgrąžų ar moliūgų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, krūties vėžys – dažniausia vėžio forma, kuria serga moterys. 2011 m. duomenimis, tais metais nuo krūties vėžio mirė apie pusė milijono moterų.

Tyrimui vadovavusi mokslininkė Maryam Farvid teigė: „Šis tyrimas apie mitybos svarbą jaunystėje ir jos sąsają su krūties vėžiu rodo, kad galbūt įmanoma sumažinti krūties vėžio riziką priešmenopauziniu laikotarpiu.“

Tyrėjai išanalizavo 90 534 moterų sveikatos duomenis. Tyrimas buvo pradėtas 1991 m.

Tyrimo pradžioje jo dalyvės buvo 27–44 m. amžiaus. Jos kas ketverius metus surašydavo, ką valgo.

„Iš daugelio tyrimų žinome, kad krūtų audiniui turi įtakos vaikystėje ir paauglystėje vartoti kancerogenai ir antikancerogenai, – teigė vienas iš tyrėjų, profesorius Walteris Willettas. – Dabar turime įrodymų, kad tai, kuo maitiname savo vaikus, turi įtakos ir vėžio rizikai ateityje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)