5 populiariausi mitai apie tai, ko reikėtų ir ko nereikėtų valgyti

1. Sveikiau nugriebtas pienas

Jei mitindamos krūtimi moterys gers ne liesą, o riebų pieną, tai baigsis papildomais kilogramais. Taip sakoma, tiesa? Tačiau iš tiesų įprastas pienas nėra toks didžiulis blogis.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad normalų pieną geriantiems žmonėms nepadidėjo širdies ligų ar antrojo tipo cukrinio diabeto rizika.

Kita vertus, yra tyrimų, kurių autoriai pabrėžia – pieno reikėtų vartoti mažiau, jis turi būti tik dalelė žmogaus raciono.

„Mitybos srityje nėra absoliučių tiesų, yra tik reliatyvios rekomendacijos kontekste to, ką visi valgo“, – teigė Niujorko universiteto mitybos profesorė Marion Nestle.

2. Nevalgykite bulvių

Traškučiai, gausiai apibarstyti druska ir skonio stiprikliais meta šešėlį bulvėms. Tačiau sveikai besimaitinančiam žmogui neprivalu išbraukti iš savo raciono bulves. Šiose krakmolingose daržovėse daug vitamino C. Jei bulvės gaminamos be druskos, ne riebaluose, jas galima drąsiai valgyti.

Geriausia bulves virti ar kepti orkaitėje su lupenomis, tada išsaugomos visos maistingosios medžiagos.

3. Sveikesnis maistas be gliuteno

Pastaruoju metu sparčiai daugėja produktų be gliuteno, tai ir įvairūs duonos gaminiai, pyragai, dribsniai – visi neva be gliuteno, tinkami valgyti tiems, kieno organizmas netoleruoja gliuteno.

Tiesa, kai kurie klaidingai mano, kad „be gliuteno“ yra žodžio „sveikas“ sinonimas ir kažkodėl išbraukė iš savo gyvenimo produktus su šiuo baltymų, nors jiems nebuvo diagnozuota celiakija.

Išbraukus iš raciono produktus su gliuteno, gali imti trūkti vitaminų, mineralų, ląstelienos, įspėja daktaras Peteris Greenas iš Kolumbijos universiteto.

4. Sušiai – visada sveikas maistas

Ryžiai su žuvimi, daržovėmis, suvynioti į jūros dumblių lapus atrodo sveikas, maistingas produktas. Tačiau yra keli niuansai. Baltieji ryžiai, iš kurių daromi sušiai, yra angliavandeniai. Juos greitai suvirškina, jie staigiai padidina cukraus lygį kraujyje, tad po kiek laiko vėl norite valgyti.

Sušiai patiekiami su padažais, kuriuose gausu ne tik druskos, bet ir cukraus.

5. Sultys – gėrimas iš vaisių

Sulčių pakeliai su spalvingais vaisiais atrodo greitas sprendimas, norintiems laikytis rekomendacijos vartoti kuo daugiau vaisių.

Tačiau sulčių gėrimai yra apgaulingi, tai ne tas pats, kaip tikros sultys. Paskaitykite, kas užrašyta ant pakelio ir pamatysite, kad sultyse iš pakelių yra sintetinių skonio priedų, pridėta cukraus ir vandens, o visa tai nubraukia vaisių, iš kurių spaudžiamos sultys, naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)