Kaip pasakojo Londone gyvenanti ir dirbanti Auksė, ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje gyvenantys lietuviai nepamiršta tradicinių lietuviškų gydymo metodų.

„Galbūt tai pagoniškos lietuvių šaknys, tačiau klientai lietuviai visuomet pirmiausia domisi natūraliomis priemonėmis, kurios gali padėti įveikti vieną ar kitą sveikatos problemą“, – pasakojo vaistininkė.

Pasak specialistės, deja, ne visas ligas galima išgydyti vien arbatomis ir vitaminais ir, nors tautiečiai antibiotikų paprastai griebiasi rečiau nei britai, kartais be jų niekaip neapsieisi.

„Peršalimo ligas ir kitus lengvus negalavimus ir aš pati gydausi natūraliomis priemonėmis, tačiau klientai privalo suprasti, jog ypač svarbu atsiradus nusiskundimams pasirodyti gydytojui, kuris galėtų įvertinti sveikatos problemos rimtumą. Laiku neišgerta antibiotikų dozė kartais gali būti rimtesnių negalavimų priežastis“, – aiškino lietuvė.

Liaudiškos vaistažolės nepamirštos

Bene populiariausias ir kiekvienam įprastu tapęs tradicinis lietuviškas medikamentas – vaistažolės. Visi iki vieno „Tiesos“ pašnekovai teigė, kad įvairius negalavimus pirmiausia gydosi ar bent palengvina vienokių ar kitokių vaistažolių arbatomis, kompresais ar garų inhaliacijomis.

Populiariausias vaistažolių naudojimo būnas – arbatos su medumi arba be jo. Nors užsieniečiams sunku suprasti, kad įvairias ligas galima išgydyti paprasčiausiomis arbatomis, daugelis lietuvaičių tuo neabejoja.

Peršalimo ligoms gydyti labiausiai pamėgti aviečių, ramunėlių, medetkų, čiobrelių, taip pat eukaliptų, ežiuolių, pušų arbatų mišiniai.

Nors atrodo, kad tokios prekės JK turėtų būti retenybė, tiesą sakant, lietuviškos ar rytų europiečių parduotuvės siūlo didžiulį vaistažolių pasirinkimą. Rytų Londone esančios latviams priklausančios parduotuvės darbuotoja patvirtino, kad lietuviškos vaistažolių arbatos – ypač populiari prekė, ir ne tik tarp rytų europiečių. Pasirodo, jų įsigyti daug pigiau užsuka ir patys britai, kitų tautų atstovai.

Populiarūs vaistažolių mišiniai

Nors žolelės bene kiekvienam lietuviui yra įprastas dalykas, prieš pradedant ilgesnį laiką vartoti vaistažoles specialistai rekomenduoja būtinai pasitarti su gydytoju. Kiekvienas vaistinis augalas gali turėti šalutinį poveikį. Taip pat labai svarbu žinoti, ar nesate alergiškas vaistažolėms.

Londone sūnų auginanti Gintarė Meškauskienė pasakojo, kad visada susirgus vaikui pirmiausia griebiasi inhaliatoriaus ir lietuviams įprastų žolelių.

„Į inhaliatorių pilu medetkų, nes jos yra natūralus antibiotikas, ramunėlių arbatų, kartais eterinio arbatmedžio ar eukaliptų aliejaus“, – aiškino grožio srityje dirbanti lietuvė ir prisipažino, kad nors namie visada stengiasi turėti iš Lietuvos atsivežtų stipresnių vaistų, juos naudoja itin retai.

Kita labai populiari vaistažolė nuo peršalimo – čiobrelis. Čiobreliuose gausu eterinių aliejų, raugų, flavonoidų, organinių rūgščių, vitamino C ir kt. Ši vaistažolė valo organizmą, lengvina atsikosėjimą, gerina virškinimą, šalina skrandžio negalavimus, mažina vidurių pūtimą, tvarko žarnyno mikroflorą. Tiesa, nors ši žolė ypač populiari, žolininkai perspėja, kad vaikams gydyti ją reiktų naudoti atsargiai, o nėščiosioms patariama šios arbatos geriau negerti.

Dar viena be galo veiksminga vaistažolė nuo peršalimo – gysločiai. Jų arbatą su medumi rekomenduojama gerti 3–4 kartus per dieną.

Liepžiedžių arbata puikiai tinka kūno temperatūrai mažinti. Šaukštą liepžiedžių reikia įdėti į didelės talpos puodelį ir užpylus verdančiu vandeniu palaikyti apie 10 min. Gerti taip pat kelis kartus per dieną.

Vaistažolių mišinių galima įsigyti įvairiausių. „Tiesos“ kalbinti pašnekovai teigė, kad jie veiksmingiausiai padeda įveikti lengvus negalavimus: peršalimą, skrandžio ar vidurių veiklos sutrikimus.

Eteriniai aliejai – stebuklingi

Šiuo metu tarp lietuvių tiek JK, tiek tėvynėje itin populiari holistinė medicinos priemonė – gydymas(is) eteriniais aliejais.

Kaip aiškino Londone gyvenanti masažistė ir holistinės medicinos šalininkė Jolanta Sanauskienė, labai svarbu, kad aliejai būtų pačios aukščiausios kokybės, taip pat neskiesti ir natūralūs. Pasirodo, ne iš kiekvieno augalo galima išgauti eterinį aliejų.

Iki dvejų metų vaikus aliejukais gydyti gana pavojinga, todėl eterinį aliejų būtina skiesti su baziniu aliejumi, vadinamuoju nešėju, pvz., kokosų, vynuogių, migdolų, netgi alyvuogių aliejumi.

„Kai tik pajuntame, kad susirgome, iš karto griebiamės tam tikrų papildų bei eterinių aliejų. Gerosios žarnyno bakterijos, česnako papildai, čiobrelių, raudonėlio, šalavijų eteriniai aliejai visada veiksmingi. Mes, suaugusieji, geriame po kelis lašus, tačiau vaikams jį galima naudoti tik masažui“, – aiškino J. Sanauskienė.

Lietuvė pasakojo, kad vaikams ypač naudingas nykščio masažas, nes jame yra daugybė kvėpavimo takų taškų. Specialistė pasiūlė neįprastą, tačiau, anot jos, labai veiksmingą vaikų peršalimo gydymo būdą: „Pašildykite grikius keptuvėje be aliejaus. Šiems sušilus, eteriniu aliejumi ištepkite rankytę, užklijuokite pleistrą ir masažuokite. Šis būdas kur kas veiksmingesnis, nei kompresas ant gerklytės. Grikiai turi tam tikrą formą, kuri į odą leidžia geriau įmasažuoti eterinį aliejų. Masažuoti reikia visą nykštį nuo delno srities iki pat galo“.

Tuo tarpu tradicine Indijos medicina Ajurveda besidominti Olga Generalova aiškino, kad ji peršalimą visada gydosi juodgrūdžių sėklų aliejumi. Pasak moters, šis juodųjų indiškų kmynų aliejukas – geriausias vaistas, nes turi daugiau priešvirusinių savybių, nei stipriausi vaistai.

Prieskoniai tinkami ne tik maistui

O. Generalova atskleidė, kad gydymui taip pat dažnai naudoja ir įvairius prieskonius, kurie, pasak moters, tinkamai vartojami turi neįtikėtinų gydomųjų savybių.

„Tikrai stebuklingas vaistas yra ciberžolės pienelis (angl. tumeric milk), turintis natūralių antibiotinių, priešuždegiminių savybių. Ciberžolę reikia pavirinti su pienu, kol pasidaro košytė. Tuomet gerti po šaukštą arba daugiau, geriausia vakare prieš miegą. Taip pat galima maišyti su medumi“, – aiškino natūraliomis gydymo priemonėmis besidominti moteris.

Kitu receptu nuo peršalimo pasidalijo Rosita Želvytė: „Kelis šaukštelius ciberžolės sumaišyti su apelsinų sultinis ir gerti. Jei norisi šilto gėrimo, galima vos vos pašildyti.“

Galime patvirtinti, kad „Tiesos“ žurnalistė išbandė šį greitą ir skanų receptą, ir mano, kad jis yra tikrai veiksmingas.

Tuo tarpu tarp lietuvių bene populiariausias prieskonių naudojimo būdas – gydomoji arbata su medumi bei citrina, kurioje gausu vitamino C ir kitų naudingųjų medžiagų. Gėrimą lengvai, tačiau labai efektingai galite patobulinti įmaišydami česnako, imbiero, mėtų, netgi čili pipirų.

Pasirodo, ne tik lietuviai mėgsta gydytis natūraliais būdais. Britai taip pat prieskonius naudoja gydymo tikslais ir jau kelis šimtmečius persišaldę prieš miegą geria ypatingą arbatą „Hot Toddy“. Tiesa, jie arbatai naudoja ne tik prieskonius, bet ir alkoholį.

Egzistuoja daug šios gydomosios arbatos versijų, tačiau visuose receptuose naudojami prieskoniai: gvazdikėliai, cinamonas, medus ir citrina. Prieskonius reikia dėti į pašildytą, tačiau neužvirintą alų ir kurį laiką pakaitinti. Pagal kai kuriuos receptus, įmaišomi ir keli kiaušinio tryniai. Svarbu mišinio neužvirti, o jo išgėrus būtina iš karto eiti miegoti.

Maistas – pats geriausias vaistas

Londone gyvenanti O. Generalova „Tiesai“ pasakojo, kad gydomosiomis maisto savybėmis susidomėjo, kai pati susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis, o saujomis geriami vaistai nebeveikė.

„Sunegalavusi naudoju įvairius natūralius metodus, tačiau labiausiai sustiprėjusi pasijutau tiesiog subalansavusi mitybą ir išeliminavusi jautrumą sukeliantį maistą: perdirbtus mėsos produktus, pieną, baltų miltų produktus, cukrų“, – patirtimi dalijosi lietuvė.

„Nors šie produktai netinka man, tai nereiškia, kad jie netiks kitiems. Tiesiog kurį laiką atidžiai save stebėjau ir atkreipiau dėmesį, kad suvalgius tam tikrų produktų pasijusdavau blogai, sutrikdavo virškinimas, prasidėdavo galvos skausmai“, – toliau dėstė moteris.

Kiekvienas organizmas yra skirtingas ir gali jautriai reaguoti į skirtingus produktus. Tačiau Olga iš asmeninės patirties teigė, kad jei žmogaus organizmas jau yra užsiteršęs, tai ir natūralūs gydymo būdai vargu ar padės, todėl pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į kasdienę mitybą.