Europoje dumbliai vis dar mažiau populiarūs nei Azijoje, kur mitybai papildyti jie vartojami daugiau kaip 50 metų. Lietuvoje taip pat nėra įsišaknijusios dumblių, kaip maisto papildo, kultūros.

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad dėl savo naudingumo žmogaus sveikatai, dumbliai jau greitai taps vienais iš labiausiai vertinamų papildų visame pasaulyje. Be to, dumbliuose, kaip augalinėje medžiagoje, yra daug daugiau augalinių baltymų negu, pavyzdžiui, pupiniuose augaluose ar kitose grūdinėse kultūrose, rašoma pranešime spaudai.

Kas yra dumbliai?

Tai – mikroorganizmai, pirmuonys, gebantys fotosintetinti. Vienas iš populiariausių dumblių, vartojamų Lietuvoje – spirulina. Natūraliomis sąlygomis ji gali augti tik Afrikoje ir Pietų Amerikoje. Jos sudėtyje yra baltymų, visų būtinųjų aminorūgščių.

Spiruliną sudaro apytiksliai, 7 proc. lipidų, gausu gama-linoleno rūgšties, taip pat kitų riebalų rūgščių, tokių kaip Omega 3. Veganams arba vegetarams, kurie nevalgo žuvies, ir sunkiai sugalvoja, iš kur galėtų gauti baltymų ir riebalų, dumbliai yra ypač puiki alternatyva. „Šiame mikroorganizme gausu vitaminų B, C, D, E, mineralų – kalio, kalcio, chromo, vario, geležies, magnio, mangano, fosforo, seleno, natrio ir cinko.

„Jei lygintume su kitomis augalinėmis kultūromis, pastebėtume ir tai, kad spirulinos sudėtyje yra daugiausiai antioksidacinių medžiagų, gausu beta karoteno, omega 3 riebalų rūgščių. Taip pat spirulina gali būti puiki medžiaga gerosioms žarnyno bakterijoms atstatyti.

Be visų šių privalumų, spirulinos sudėtyje yra daugiau nei 40 skirtingų vitaminų ir mineralų – ir visa tai vienoje kapsulėje, kurios energinė išraiška – 1 kalorija“, – aiškina papildų ekspertas, suomiskipapildai.lt įkūrėjas Mindaugas Rasimavičius.

Pasak jo, vartodami nedidelį kiekį spirulinos ne tik padidinsime ištvermę, fizinę energiją ir susikaupimo lygį, bet rasime naują būdą pakeisti daugelį skitingų papildų vienu.

Sveikatos priežiūros specialistai akcentuoja, jog spirulinoje esanti didelė antioksidantų ir riebalų rūgščių koncentracija padeda palaikyti normalią širdies ir smegenų veiklą bei kraujo spaudimą, užtikrinti normalų cholesterolio lygį ir netgi sumažinti vėžio riziką.

„Azijos atletai juos pasitelkia savo fiziniam pasiruošimui gerinti, o visos Azijos šalys dumblius vartoja kaip baltymų šaltinį ir maisto papildą, padidinantį jų energijos kiekį, susikaupimą, gyvybingumą, šalinantį toksinus ir netgi padedantį atsigauti nuo pagirių“, – atskleidžia Šv. Kristoforo vaistinės direktorė Indrė Trečiokienė.

Pamiršti faktai apie dumblius:

– Nedirgina skrandžio. Pavyzdžiui, cukrus ir kofeinas gali erzinti sportuojančio žmogaus skrandį treniruočių metu ar po jų. Dumblių maisto papilduose nėra tokių medžiagų, kurios erzintų skrandį, – visi elementai yra greitai įsisavinami, taigi nebus jaučiami jokie virškinimo sutrikimai.

– Dumbliuose yra visų B9 grupės vitaminų, dėl kurių trūkumo sportininkams dažnai sumažėja fizinis aktyvumas ir sulėtėja raumenų regenercijos procesai.

– Dumblių papildų vartojimas dėl sudėtyje esančio azoto oksido ir riebalų rūgščių, tokių kaip Omega3, gali padėti susikaupti, sumažinti silpnumo pojūtį, Nors dauguma iš mūsų tikriausiai vartojame žuvų taukus dėl juose esančių Omega3 riebalų rūgščių, tačiau ne visi žinote, jog žuvys jų gauna iš dumblių.

– Dumbliuose yra labai daug antioksidantų, kurie yra svarbūs kovoje su laisvaisiais radikalais, apsaugo ląsteles nuo DNR ir oksidacinės pažaidos, greito senėjimo.

– Dumbliai yra ekologiškas produktas, nes jie išskiria deguonį ir mažina anglies dioksido kiekį atmosferoje. Jų augimui nereikia daug išteklių, žemės ir vandens, gali būti auginami specialiose vandens talpose, kurios yra panaudojamos daugybę kartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)