Neretai žmonės susivilioja ne burnos higienai svarbiais šepetėlio parametrais, o spalvomis, dizainu ar tiesiog kaina. Blogai pasirinktas dantų šepetėlis gali būti ne tik nepatogus – dėl to nenorėsite valytis dantų tiek laiko, kiek būtina, bet ir pažeisti dantenas ar burnos gleivinę, palikti nenuvalytas dantų apnašas.

Neišsigąskite – išsirinkti šepetėlį, kuris geriausiai tinka būtent jūsų dantims, nėra taip jau sunku. Į ką privalote atkreipti dėmesį parduotuvėje pataria prekės ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha.

Šerelių minkštumas. Rinkdamiesi dantų šepetėlį pirmiausia įvertinkite, kokio minkštumo šerelių jums reikia. Įprastai gamintojai šepetėlius skirsto į kietus, vidutinio kietumo (angl. medium), minkštus ir labai minkštus (angl. extra soft).

Vidutinio kietumo šepetėliai tinkami žmonėms, kurių dantenos ir dantys yra sveiki. Tai – pats populiariausias pasirinkimas. Minkštus ir itin minkštus šepetėlius turėtumėte rinktis tuo atveju, jei kraujuoja dantenos arba vargina dantų jautrumas, turite problemų su emaliu ar sergate kitomis dantenų bei kietųjų dantų audinių ligomis. Minkšti šepetėliai taip pat rekomenduojami nėščiosioms ir senjorams. Beje, nesuklyskite galvodami, kad kietas šepetėlis dantis išvalo geriau – minkšti šereliai yra lankstesni, tad puikiai prisitaiko prie dantų formos, pasiekia net ir sunkiai prieinamas burnos ertmės vietas, o svarbiausia – nepažeidžia dantenų.

Sintetiniai ar natūralūs šereliai? Natūralumas šiandien tapo madingu, tačiau renkantis dantų šepetėlį visgi geriau pasitikėti patvirtintomis technologijomis. Mokslininkų teigimu, natūralaus pluošto dantų šepetėlių šereliai sugeria vandenį, o tai sudaro palankias sąlygas daugintis patologiniams mikroorganizmams. Tuo tarpu dirbtinio pluošto šereliai yra tinkamai apdoroti, jų galiukai – suapvalinti, tad nepažeidžia dantenų.

Šepetėlio galvutės dydis. Galvutės dydis ir forma – labai svarbus parametras, į kurį dažnai pamirštama atsižvelgti. Suaugusio žmogaus dantų šepetėlio galvutė turėtų būti maždaug 2,5–3 cm ilgio ir 10–12 mm pločio. Kitaip tariant, ji turėtų apimti 2–3 dantis. Specialistai taip pat pataria atkreipti dėmesį į šerelių išdėstymą – dviejų lygių šereliai geriausiai išvalo tarp dantų susikaupusias­ apnašas. Dantų kabėms valyti tinka ir vadinamieji „vieno danties“ šepetėliai.

Šerelių išdėstymas ir guminės detalės. Nenustebkite, jei kai kurie dantų šepetėliai parduotuvių lentynose atrodo lyg sudėtingi prietaisai iš filmų apie transformerius. Keistos guminės detalės yra skirtos tam, kad dantis valyti būtų saugiau ir patogiau. Guminės detalės ant kotelio leis šepetėlį suimti tvirtai net ir tada, kai jis šlapias. Nepamirškite liežuvio valikio. Juk didelė dalis dantų ligas ir blogą burnos kvapą sukeliančių bakterijų kaupiasi būtent ant liežuvio paviršiaus!

Šepetėlio „galiojimo laikas“. Nesvarbu, kiek kainavo jūsų dantų šepetėlis ar kaip gerai jis atrodo, ne rečiau kaip kas tris mėnesius būtina jį pakeisti. Klinikiniai tyrimai rodo, kad naujas dantų šepetėlis nuvalo iki 30 proc. daugiau dantų apnašų. Šepetėlį gali tekti keisti ir dažniau – jei matote, kad atsirado nusidėvėjimo požymių (pavyzdžiui, šereliai pakeitė spalvą arba atšipo). Beje, jei šepetėlį tenka keisti labai dažnai, gali būti, kad per stipriai jį spaudžiate valydami dantis.

Kaip išsirinkti tinkamiausią dantų šepetėlį jau žinote! Nepamirškite, kad šepetėlis – dar ne viskas. Norėdami išlaikyti gerą burnos ertmės higieną ir sveikatą, dantis turite valyti ne tik geru šepetėliu, bet ir tinkamu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją