Sveika mityba labai asocijuojama su tokiu vienu patiekalu – tai vaisių ir daržovių kokteiliais. Tai čia buvo vienas iš tų pagrindinių mitų, kuriuos man Vaida sugriovė ir sakė, kad man, kaip sportuojančiai, kai aš einu į kalnus ir man reikia labai greitai ir daug energijos, tai yra viskas gerai, bet žmonėms, kurie pusryčiams valgo vaisių kokteilius, tai yra visiška cukraus bomba ir tai gana prastas dalykas. Taigi į sveikos mitybos paveikslą šie kokteiliai jau ir neįsipaišo. Tą mes knygoje ir norėjome pasakyti, kad kiekvienam pagal situaciją. Ir kai kurie receptai yra pažymėti, kad tinka tik intensyviai sportuojantiems“,– sakė knygos bendraautorė Aistė Šeibokaitė.
Aistė Šeibokaitė, Martynas Praškevičius ir Vaida Kurpienė

Mitybos specialistės V. Kurpienės teigimu, kaip pats produktas vaisiai ir uogos vienareikšmiškai yra sveikas. Tik tiek kad jie turėtų būti valgomi daug mažesniais kiekiais negu daržovės, nes tai ne tas pats yra. „Ir kitas dalykas – kad mes juos valgom, su kuo kartu valgom. Nes mes galim keletą labai sveikų produktų suvalgyti vienu ir paskui jaustis labai sunkiai. Mūsų skrandis, aišku, suvirškins viską, nes kitos išeities neturi. Bet vėliau mes jausimės apsunkę ir norėsime tonizuotis“.

Martynas Praškevičius prisipažino knygos rašymo metu padaręs daug atradimų sau pačiam. „Reikia su produktais susipažinti, kad ir pačios kruopos, pasirodo, jos ne visos yra sveikos ir ne visos jos tinka pusryčiams valgyti. Taip pat aliejus, kiek jo pilti ir kiek vartoti. Arba vaisiai, kad jų negalima maišyti su daržovėmis, nors man atrodė, kad vaisiai yra sveika“.

Knygoje rasite ne tik teorinių žinių apie tai, kada ką valgyti sportuojančiam ar tiesiog aktyviai gyvenančiam žmogui, bet ir originalių sveikų receptų su patarimais, kaip gaminant nesugadinti sveiko produkto. Mėgstantys skaičiuoti kalorijas bei energetinę patiekalo vertę ras gausybę aiškiai pateiktų lentelių su visa produkto sudėtimi.

Tad sveikos mitybos vadovėlį pagaliau turime. Belieka bandyti taikyti jame siūlomus receptus ir keisti gyvenimo būdą sveikesniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)