Sėdimas darbas – kai visą dieną tenka sėdėti prie kompiuterio – yra sunkus ir fiziškai, nes žmogui nėra natūralu taip ilgai sėdėti nejudant. Kad išvengtumėte nugaros ir kaklo skausmų, regėjimo sutrikimų ir daugybės kitų negalavimų, pasistenkite nepamiršti šių aštuonių dalykų – įtraukite juos į savo kasdienę rutiną, rašoma purewow.com.

Sureguliuokite monitoriaus aukštį

Labai svarbu, kad kompiuterio monitorius būtų akių lygyje. Jei jis per žemai, ilgainiui gali prasidėti nugaros ir kaklo skausmai, o jei tenka žiūrėti pakėlus galvą, gali prasidėti sausų akių sindromas. Galite panaudoti kompiuterio stovą arba netgi knygų krūvą, kad žemyn į kompiuterį žiūrėtumėte ne daugiau nei dešimties laipsnių kampu.

Gerkite vandenį

Visi žino, kaip svarbu gerti vandenį. Tai padeda išlaikyti optimalų svorį, išsaugoti elastingą odą, kai užtektinai geriame, energijos lygis būna aukštesnis. Tačiau ne mažiau svarbu, kad kai geriame daugiau vandens, esame priversti bent retkarčiais pakilti iš savo darbo vietos jo atsinešti, o ir nueiti į tualetą.

Užsistatykite žadintuvą

Savo išmaniajame telefone užsistatykite žadintuvą, kad jis skambėtų kas valandą. Kaskart, kai žadintuvas suskamba, pakilkite nuo kėdės ir pasivaikščiokite po biurą.

Venkite lifto

Jei jūsų biuras viršutiniame aukšte, kilkite laiptais bent vieną laiptų pakopą. O jei dirbate antrame ar trečiame aukšte – kuo dažniau kopkite laiptais. Jei į darbą važiuojate automobiliu, pastatykite jį kiek toliau nuo biuro pastato. Kasdien sėdint biure, labai svarbu kiek įmanoma daugiau judėti, kad kraujotaka ir raumenys gautų kuo didesnę apkrovą.

Sportuokite prie kompiuterio

Nedemonstratyviai.

Nesiūlome prie darbo stalo sportuoti su svarmenimis ar daryti atsispaudimų. Juk galima nepakylant iš darbo vietos pasisukioti į šonus su kėde, įsikibus į darbo stalą – taip be jokios papildomos įrangos paspartinsite kraujotaką ir duosite apkrovą šoniniams pilvo raumenims.

Pasidinkite šriftą

Dar vienas techninis patarimas: prisiminkite, kaip daro jūsų močiutė, ir kai tik galima, pasididinkite šrifto dydį. Kai teksto raidės per mažos, norėdami jas įžiūrėti, mes prisimerkiame, o tai ne tik paskatina raukšlių atsiradimą, bet ir vargina akis bei sukelia galvos skausmą.

Mirksėkite

Be abejo, žmonės mirksi. Bet pasirodo, dirbant prie kompiuterio reikėtų skatinti save mirksėti dažniau, nes žiūrėdami į ekraną mes mirksime trečdaliu rečiau nei paprastai (dar viena sausų akių sindromo priežastis).

Sąmoningai stenkitės mirksėti dažniau, kol įprasite, ir ilgainiui darysite tai negalvodami. Ir nepamirškite taikyti 20-6-20 taisyklę. Tai reiškia, kad kas 20 minučių reikia žiūrėti į tašką, kuris yra bent už 6 metrų nuo jūsų, ir išlaikyti žvilgsnį 20 sekundžių.

Leiskite akims pailsėti

Kad ir kaip norėtųsi grįžus namo po darbo tiesiog bukai paspoksoti į televizoriaus ekraną (o gal net pažiūrėti prasmingą laidą ir filmą), pasistenkite to nedaryti, nes akims reikia poilsio. Visą dieną žiūrint į ekraną mūsų regėjimas silpnėja, ilgainiui ima grėsti daugybė regėjimo sutrikimų. Žinoma, galite pažiūrėti savo mėgstamą serialą, bet tik vieną seriją, o tada išeikite pasivaikščioti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)