Ir grožiui, ir sveikatai

„Tinkamai valyti dantis turime ne tik dėl gražios šypsenos, bet ir dėl geros sveikatos. Kokybiško dantų šepetėlio pasirinkimas yra pirmas svarbus žingsnis, tačiau vien to neužtenka. Dantis būtina kruopščiai valyti bent du kartus per dieną po 3 minutes“, – teigia prekių ženklo „Signal” vadovė Marit Soha.

Pasak jos, teisingai valant dantis visų pirma pašalinamos kenksmingos apnašos, kuriose kaupiasi patologinės bakterijos, tampančios pagrindine dantų ėduonies ir dantenų ligų priežastimi.

Vos šešios paprastos taisyklės

Jei nesate tikri, ar dantis valote tinkamu būdu, M. Soha siūlo įsidėmėti bent kelias pagrindines taisykles ir stengtis nuo jų nenukrypti.

1. Geriau rinkitės dantų šepetėlį minkštesniais šereliais (angl. soft) – jis nesumažina dantų valymo efektyvumo, tačiau užtikrina, kad nepažeisite dantų emalio arba dantenų. Dantis valykite bent jau ryte ir vakare ne trumpiau nei 2–3 minutes.

2. Jei išgėrėte gaiviųjų gėrimų, vartojote saldumynus arba rūgščius produktus (pavyzdžiui, vaisius ar jų sultis), praskalaukite burną vandeniu ir dantų nevalykite apie pusvalandį. Rūgštys minkština emalį, tačiau seilės jį natūraliai gana greitai atkuria. Jei šiek tiek luktelsite, išvengsite po valymo atsiradusio nemalonaus dantų jautrumo.

3. Efektyviausiai dantis išvalysite atlikdami trumpus vertikalius arba sukamuosius judesius. Šepetėlį laikykite pakreipę 45 laipsnių kampu.

4. Būtinai valykite tiek vidinį, tiek ir išorinį dantų paviršių, kramtomąjį paviršių ir liežuvį – tik taip užtikrinsite ne tik gerą dantų būklę, bet ir gaivų burnos kvapą.

5. Dantis valykite atsargiai ir švelniai – stiprus trynimas tikrai neduos geresnio rezultato, tačiau gali pažeisti dantenas ir dantų emalį. Šepetėlį laikykite taip, kaip rašiklį – išvengsite perdėto spaudimo.

6. Atminkite, kad dantis privalote valyti švariu šepetėliu ir po kiekvieno naudojimo jį gerai išskalauti. Šepetėlį būtina keisti ne rečiau kaip kas 3 mėnesius arba pamačius pirmuosius nusidėvėjimo požymius.

Tinkama burnos higiena tikrai nėra sudėtingas uždavinys, tai – kasdienė rutina, prie kurios tereikia įprasti! Pabandykite – juk sakoma, kad geram įpročiui išsiugdyti arba blogam pamiršti tereikia 21 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)