- Kundalini joga – skamba egzotiškai. Ar galėtumėte papasakoti, kas tai?

- Taip, skamba egzotiškai, ir nors ši jogos rūšis Lietuvoje sparčiai populiarėja, dažnai tenka išgirsti šį klausimą. Užsienyje, kur ir pačiai teko gyventi pastaruosius penkerius metus, tiek Londone, tiek JAV, Kundalini joga yra jau žinoma bei mėgstama tokių Holivudo žvaigždžių kaip Reese Witherspoon, Russel Brand, Miranda Kerr bei Orlando Bloom.

Anksčiau ši jogos rūšis buvo laikoma paslaptyje, mat buvo manoma, kad tik Indijos aukščiausios kastos atstovai buvo nusipelnę patirti Kundalini jogos dovanas. Laimei, visa tai pasikeitė, kai Kundalini jogos pradininkas Yogi Bhajan 1969 metais atvyko į Ameriką ir pradėjo skleisti Kundalini jogos žinias visiems, norintiems sužinoti daugiau apie save bei patirti ramybę bei džiaugsmą. Visa kita jau istorija.

Kundalini jogos tikslas – atbudusi Kundalini energija. Tai energija, kuri poetiškai apibūdinama kaip susiraičiusi gyvatė. Pažadinta ji perneša energiją iš mūsų stuburo apačios į viršų, taip septynias pagrindines kūno čakras (energijos kanalus) aprūpindama pastoviu energijos tekėjimu. Išvertus į lietuvių kalbą, tai reiškia daugiau sąmoningumo, vitališkumo, energijos bei pozityvumo Jūsų gyvenime.

Kai praktikuoju Kundalini jogą, jaučiuosi gyva ir laiminga. Pastebėjau, kad būtent to labai ir trūksta, tai tarsi apsauga nuo pilkumo, apkerpėjimo ir suzombėjimo. Tai galimybė išeiti iš rutinos ir patirti kažką ypatinga.

Pastebėjau, kad 2016-iesiems tik įsivažiavus, daugelis jaučiasi apkrauti darbais, naujųjų metų pasižadėjimai pusiau nuspirti į šoną, kasdienė rutina nekvepia nuotykiais, gal padeda puodelis skanios latte kavos, bet ir tai tik kelioms valandoms. Juk viskam, tiek kasdienybei, o ypač svajonių ir tikslų įgyvendinimui, reikia energijos. Kundalini joga padeda tos energijos turėti daugiau. Ši joga itin tinkama visiems tiems, kuriems rūpi jų svajonių įgyvendinimas bei kūrybinės energijos, džiaugsmo ir intuicijos kultivavimas.

Be to, geros naujienos – ši jogos rūšis tinka ir tiems, kuriems fiziniai pratimai nėra itin prie širdies ar kurie nepasižymi lankstumu. Nors Kundalini jogoje naudojamas judesys, tačiau tam, kad būtų pasiektas rezultatas, ne mažiau svarbu yra mantros, kvėpavimo technikos bei meditacija.

- Kokios būna pas Jus atėjusių žmonių reakcijos, kai jie išbando Kundalini jogą pirmą kartą?

- Po praeito užsiėmimo viena iš dalyvių pasidalino, kad jai tai buvo tarsi pasimatymas su savimi. Galėtumėte paklausti, ar tai nėra nuobodu – juk, regis, Facebook ir Instagram amžiuje gauname didelę informacijos ir įspūdžių dozę ir tampa sunku būti nustebintais. Ir vis dėlto, kai pajunti ramybę bei džiaugsmą, kurį dovanoja joga, ir kuris ateina be jokios priežasties, tiesiog iš vidaus, tai pakeičia gyvenimą.

Žmonės dažnai maloniai nustemba, kaip gerai jie jaučiasi užsiėmimo pabaigoje, jie jaučiasi lengvesni. Tai tarsi pozityvumo, šviesos ir ramybės dozė. O be to, kad viskas būtų dar smagiau, mano jogos užsiėmimai būna labai išskirtiniai ir pritaikyti šiuolaikiniam miesto žmogui – nebandau įkišti savo filosofijos, čia svarbiausia patyrimas.

Vieniems didelį įspūdį palieka mantros ir garso meditacijas, kitiems - kvėpavimo pratimai. Taip pat naudoju šiuolaikinę muziką. Paskutiniame užsiėmime skambėjo tiek klasikinė muzika, tiek tokių grupių kaip Coldplay ir net Beyonce atliekami kūriniai. Man labai svarbu, kad visi gerai praleistų laiką! Ir, žinoma, patirtų gilų atsipalaidavimą.

- Užsiminėte, kad Kundalini joga pažadina intuiciją – ar galite papasakoti daugiau?

- Taip, Kundalini joga sustiprina tai, ką vadiname intuicija ir gebėjimą atsidurti reikiamoje vietoje ir reikiamu laiku. Intuicijos reikšmė lieka kažkas mistiška, mat kiekvienas ją patiria savaip – tačiau neabejotinai patiria! Ir visai nesvarbu, ar tikite Dievu, vidiniu mokytoju, ar smurfais, geriausios idėjos ir teisingi sprendimai ateina tada, kada viduje karaliauja gili tyla ir ramybė. Ši jogos rūšis leidžia atsiverti dieviškai išminčiai, kuri tyliai ir mylinčiai mus veda prie laimės – tik reikia klausytis!

Tačiau tai nėra vienintelė Kundalini jogos nauda – ji harmonizuoja kūną. Dėl Kundalini jogos ilgainiui tampame ne tik lankstesni bei stipresni. Ne mažiau svarbu tai, kad per judesį, fizinę jogos išraišką mes atsikratome energijos blokų, kūnas tampa lengvesnis, laisvesnis. Tie blokai atsiranda dėl emocinės ir protinės įtampos – streso darbe, nesutarimų su aplinkiniais, nepasitikėjimo savimi ir pasauliu.

Be to, pati iš savo patirties žinau, kiek laiko tenka kasdien praleisti prie kompiuterio! Per judesį išlaisvėja ne tik mūsų kūnas, bet ir protas. Kai dėl Kundalini jogos gyvybinė energija kūne susiharmonizuoja ir paleidžiame tai, kas mums netarnauja ir ko mums nereikia, atsiranda vieta pasireikšti kūrybingumui. Ateina puikios idėjos.

Visai nenustebau, kai po praeito užsiėmimo viena iš dalyvių pasakė, jog turi skubėti namo, mat nori praleisti likusią vakaro dalį susidarant šių metų svajonių planą. Ji sakėsi besijaučianti labai įkvėpta ir nekantravo užsirašyti visas puikias į galvą atėjusias idėjas.

- Teigiate, kad Kundalini joga padeda įgyvendinti svajones?

- Kundalini joga yra praktika, kurioje dirbame su savo vidumi ir patiriame džiaugsmą bei ramybę, sklindančią iš vidaus. Albertas Einšteinas sakė, kad viskas yra energija, ir mes, žmonės, nesame išimtis. Kai tavo energija vibruoja aukštesniu dažniu, pritrauki ir atsiveri geresniems dalykams, malonei bei stebuklams.

Laimė pritraukia laimę, ramybė pritraukia ramybę, džiaugsmas pritraukia džiaugsmą. Ko mes dažniausiai norime? Finansinės nepriklausomybės, sėkmės, gerai susiklosčiusių romantinių santykių.

Visata yra mylinti ir ji visada suinteresuota, kad mes gyventume pačią laimingiausią ir geriausią savo gyvenimo versiją. Jei neklystu, ir Biblijoje sakoma, „Jūs pirmiausia ieškokite Dievo karalystės“ ir kad visa kita pridėta, duota. Ta karalystė yra mūsų visų viduje, mūsų vidinė šviesa, gerumas bei meilė. Problema yra ta, kad laimės vis ieškome išoriniuose dalykuose – „jei aš būčiau su šiuo vyru...“, „jei tik turėčiau šitą batų porą“, „jei tik daugiau uždirbčiau“.

Manome, kad turėdami vieną ar kitą dalyką, pagaliau jausimės geriau, bet visata veikia taip, kad būtent tada, kai jaučiamės gerai ir pritraukiame dalykus, kurių norime. Jei man kas pradeda strigti, jei jaučiuosi išsikvėpusi, jei dalykai nesiklosto sklandžiai, iškart nukreipiu dėmesį į savo vidų ir bandau susijungti su savo vidiniu džiaugsmu: einu į body flex treniruotes, šoku, pasilepinu skaniu maistu. Ir toks šventimas pritraukia šventę.

Juk kai pats gerai jautiesi, žiūrėk, ir tavo susižavėjimo objektas tau paskambina, ir užsakymų daugiau gauni, daugiau žmonių nori su tavimi bendrauti ir susipažinti, darbdavys pasiūlo daugiau pinigų, ir t.t. Tad jei kas nesiseka, reikia pažiūrėti, kokią energiją skleidžiate, pasirūpinti savo energija duodant sau leidimą daryti kažką, kas jums teikia džiaugsmą bei ramybę.

Visata neprašo aukos, neprašo būti kažkuo, kas nesate, neprašo gyventi nuobodų gyvenimą, jei norite praktikuoti jogą – kaip tik Kundalini joga yra leidimas sau turėti daugiau. Šiuolaikinėms Keri Bredšou (pastaba – „Seksas ir miestas“ herojė) šalia karjeros, santykių ir asmeninių tikslų dar reikia tos vyšnios ant torto – vidinio džiaugsmo ir ramybės.

Smagu, kad į užsiėmimus ateina ir vyrų, juk visiems į naudą patirti, ką reiškia išties gilus atsipalaidavimas. Būna, kad žmonės užsiėmimo pabaigoje ir užmiega. Pats kūnas jaučia, ko jums reikia, ir tai pasiima. Mano, kaip mokytojos tikslas, yra sukurti erdvę, kurioje žmonės galėtų nusikratyti per savaitę susikaupusio streso, įgauti energijos bei patirti gilų poilsį.

- O kaip su stresu kovojate Jūs?

- Na, nors esu ne vyturys, o pelėda, man labai svarbus dienos metas yra rytas. Ryto svarba yra pabrėžiama bene visose didžiosiose religijose, dvasiniuose keliuose ar asmeninio ugdymo paskaitose – ir ne veltui. Kaip ir minėjau, viskas yra energija, ir kai pradedame dieną ramybe, įsiklausimu į save, ir džiaugsmu, mes nuteikiame savo nervų sistemą dienai ir tampame daug stipresni pereiti per bet kokius iššūkius ar išbandymus, mat turime daugiau energijos.

Dar gulėdama lovoje, kartais net neatmerkusi akių, pradedu dieną savo mėgstama malda „Kur norėtum, kad eičiau? Ką norėtum, kad daryčiau? Ką norėtum, kad parašyčiau ar pasakyčiau, ir kam?“ Taip aš paprašau savo vidinio mokytojo, Dievo, ar Aukščiausios jėgos, kad mane vestų. Kaip ir sakiau, Visatoje užprogramuota geriausia jūsų gyvenimo versija.

Deja, mes turime ir laisvą valią, kuria per savo aroganciją dažnai neleidžiame sau būti laimingi, nes neprašome pagalbos iš aukščiau, manome, kad žinome geriau. O juk iš tikrųjų kartais jauti, reikia paskambinti tam žmogui, reikia nueiti į tą vietą... Visata nėra nuobodi, ta vieta gali būti ir naktinis klubas. Paklausai to vidinio vedimo, ir žiūrėk, susipažįsti su tinkamais žmonėmis, atsiduri tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku.

Vieno interviu metu vieno garsiausių filmų kūrėjų, Stiveno Spilbergo, paklausė, ką tikėtųsi išgirsti iš Dievo, jei jį sutiktų po mirties. Spilbergas atsakė, kad jam geriausias dalykas būtų „Ačiū, kad klauseisi“.

Taip, kad labai gerai dieną pradėti tiesiog skiriant kelias minutes klausantis. Viena iš meditacijų, kurią galite išbandyti jau šiandien, yra tiesiog patogiai įsitaisyti, užsimerkti, ir paklausti „Ką aš turiu žinoti?“ Taip ugdome intuiciją ir būsite nustebinti, ką jums pasakys vidinis meilės balsas. Nesvarbu, kuo tikite, malda yra labai svarbu ir galinga, dėl to, kad ji veikia priežasties, o ne pasekmės lygį.

Žinau, kad po rytinės meditacijos įsijungsiu telefoną, ten jau lauks žinutė iš mano vaikino, žinutės iš draugų, pasitikrinsiu Facebook paskyrą, elektroninį paštą, ir vėl būsiu atakuojama tiek malonių, tiek nemalonių įspūdžių, informacijos, žodžių, vaizdų. Kai pradedame dieną medituodami, pasaulio chaosas taip mūsų neveikia. Priešingai, dažniausiai įvyksta du dalykai: arba mes pradedame harmonizuoti aplinką, arba aplinkybės tiesiog mūsų tiek nebejaudina. Ir tai yra laisvė ir ramybė.

Beje, kiekvieną dieną pradedu stikline šilto vandens su citrina, kartais įsidedu ir medaus. Šis įprotis – tikra dovana mano kūnui. Tai padeda virškinimui ir detoksifikacijai, aprūpina vitaminu C, padeda kūnui gyti. Taip pat šis gėrimas puikus odai ir grožiui bei dėl citrinose randamų neigiamų jonų suteikia energijos. Po stiklinės šio gėrimo darau kvėpavimo pratimus ir nedidelę meditaciją, kartais klausausi mantrų muzikos. Gal skamba komplikuotai, tačiau viskas – malda, kvėpavimo pratimai, meditacija – užtrunka apie 20 minučių.

Tos 20 minučių kasdien turi neapsakomą įtaką mano bendrai gyvenimo kokybei ir nulemia, kokios bus ateinančios 24 valandos. Gyvenu su džiaugsmu, aistra, meile ir ramybe širdyje. Atmerkusi akis jaučiuosi pasirengusi dalintis savo dovanomis su kitais ir būti maloniai nustebinta, bei priimti iššūkius kaip nuotykį. Gyvenimas tampa įdomesnis. Pabaigai norėčiau pacituoti Kundalini pradininką Yogi Bhajan: „Keliauk lengvai, gyvenk lengvai, dalinkis šviesa ir būk šviesa“.