Tačiau prisiminkime laikus, kuomet geriausias vaistas būdavo karšta aviečių arbata, o vitaminus atstodavo dar vasarą statinėse paruošti rauginti kopūstai. Gydytoja dietologė Lina Barauskienė tikina, jog tinkamai paruošti rauginti kopūstai gali padėti sustiprinti imunitetą, pasiruošti sezoninėms peršalimo ligoms ir netgi prisideda prie senėjimo lėtinimo.

Fermentų nauda – žarnynas jums padėkos

Žarnyno mikrofloros pusiausvyros palaikymas – viena iš užduočių, kurią tinkamai vykdydamas žmogus gali jaustis sveikas. „Įrodyta, jog fermentuotas maistas ir tuo pačiu rauginti kopūstai labai gerina žarnyno mikrofloros veiklą, rūgština terpę gerosioms bakterijoms ir tiekia joms reikalingą maistą“, – teigia L. Barauskienė.

Dietologei antrina ir „IKI“ prekybos tinklo kulinarė Aistė Rasmussen: „Medikai siūlo valgyti raugintus kopūstus reguliariai, tačiau ne visada tai gali pavykti. Prieš įtraukiant šį produktą į savo valgiaraštį, svarbu apsvarstyti ne tik porcijos dydį, tačiau ir kaip juos valgysite – ar tai bus sriuba, ar troškinys, o gal mišrainė su raugintais kopūstais ir burokėliais. Receptų yra daug, svarbu atsirinkti tai, kas skanu būtent jums, kad ilgainiui jie neatsibostų.“

Nors įvairių šviežių daržovių visais metų laikais patariama valgyti kuo daugiau, tačiau gyvenant Lietuvoje ne visada galima pasidžiaugti jomis, todėl tinkamai paruošti rauginti produktai, kuriuose gausu naudingų fermentų, gali būti tinkama alternatyva.

Raugintų kopūstų grožio terapija

Rauginti kopūstai, anot dietologės, gali ne tik padėti sustiprinti organizmą, tačiau jų naudą pastebi ir tie, kuriems svarbūs sveiki nagai, plaukai ir oda. Šiame produkte gausu vitamino C, kuris žmogaus organizme reikalingas apsisaugant nuo rūkymo, netinkamos mitybos, ultravioletinių spindulių ar kasdienės oro taršos žalos.

Taip pat L. Barauskienė atskleidė, jog kopūstuose esantis vitaminas C būtinas baltymui kolagenui, kuris suteikia odai daugiau elastingumo, žvilgesio, stiprina nagus ir plaukus: „Nors dabar jau įrodyta, jog vitaminas C visiškai nedaro įtakos mūsų imunitetui, šis vitaminas įeina į baltymo kolageno sudėtį ir tinkamas jo vartojimas stabdo odos senėjimo procesą.“

Sveiko proto ribos reikalingos ir mityboje

Gydytoja dietologė pastebi, jog klientai vis labiau domisi maistingais produktais, jų nauda organizmui, nors visgi raugintų kopūstų didesnis suvartojimas pastebimas žiemą: „Galbūt dėl to, jog vasarą žmonės juos augina, ruošia, raugia, o žiemą gali pasidžiaugti naminiu ir sveiku produktu.“

Visgi dažnai vyrauja nuomonė, jog šis produktas pučia pilvą, todėl žmonės mano, kad raugintus kopūstus paruošė ar vartojo netinkamai.

„Be to, kad rauginti kopūstai yra gera maistinių skaidulų dozė, juose susidaro ir tam tikri trisacharidai, kurių žmogaus žarnynas neskaido, todėl sukeliamas lengvas ar didesnis pilvo putimas. Tačiau žarnynas reaguos į raugintus kopūstus mažiau audringai jeigu valgysime jų nedideliais kiekiais. Taip pat norint išvengti pilvo pūtimo, svarbu, jog kopūstai nebūtų vartojami kartu su, pavyzdžiui, ankštiniais žirneliais, pupelėmis, kuriuose taip pat gausu skaidulų. Venkite į juos dėti cukraus ir nepamirškite, jog raugintuose kopūstuose yra nemažai druskos. Visi produktai, vartojami proto ribose ir tinkamai, gali būti naudingi žmogaus organizmui ir imunitetui“, – įžvalgomis dalinasi L. Barauskienė.

Svarbiausia – išradingumas

„Kadangi vienus kopūstus ilgą laiką valgant gali užklupti monotonija, siūlyčiau ieškoti įvairių patiekalų variacijų. Šis produktas įdomus tuo, jog rauginti kopūstai gali būti pateikiami, kaip garnyras prie šonkauliukų, kaip bandelės įdaras arba kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, rauginti kopūstai su ryžiais“, – ieškoti naujovių virtuvėje siūlo kulinarė A. Rasmussen ir pateikia receptą.

Jums reikės:

1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
1 šaukšto aliejaus,
450 g jautienos faršo,
1 stiklinės ilgagrūdžių ryžių,
500 g raugintų kopūstų,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Į troškintuvą sudėkite susmulkintus česnakus ir svogūnus. Supilkite aliejų ir keletą minučių troškinkite. Vėliau sudėkite faršą ir kepkite, kol mėsa visiškai pakeis spalvą. Sudėkite ryžius ir gerai išmaišykite, užpilkite viską šaltu vandeniu, kad viską apsemtų. Sudėkite nukoštus kopūstus. Uždenkite ir troškinkite žemoje temperatūroje, kol susigers visas skystis (apie 45 minutes).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)