Vienų populiariausių medicininių priemonių, įprastų tablečių, alternatyva (kartais – papildiniu) tampa aromaterapija. Tai – nuo seno vertinamas natūralus būdas panaudoti terapines augalų, aromatinių aliejų savybes ir jų pagalba pasiekti fizinę, emocinę, psichologinę bei vidinę harmoniją. Juk kvapai mūsų gyvenime tokie svarbūs!

Apie aromaterapiją, eterinių aliejų naudojimą sprendžiant skirtingas problemas pasakoja fitoterapijos specialistė, Ekokolekcija.lt vadovė Loreta Dumbliauskė.

Kokias problemas spręsti padeda aromaterapija?

Iš tiesų, viena pagrindinių aromaterapijos išpopuliarėjimo priežasčių buvo nepaprastas eterinių aliejų gebėjimas padėti atsipalaiduoti, sumažinti streso simptomus, pagerinti bendrą savijautą. Tai, jog kvapai (natūralūs eteriniai aliejai) padeda spręsti nerimo, nemigos, streso bei depresijos problemas yra įrodyta ne vienu moksliniu tyrimu.

„Nerimui sumažinti geriausiai tinka bergamotės, kvapiųjų šalavijų, frankincenso, pelargonijos, levandos, mandarinų eteriniai aliejai. Rekomenduoju tiesiog išsirinkti 2 ar 3, kurių kvapas Jums labiausiai patinka, ir sumaišyti juos lygiomis dalimis. Naudokite namuose difuzoriuje arba įlašinkite mišinio į turimą kūno aliejų (tiks bet kuris bazinis aliejus), kūno losjoną ar tiesiog į vonią“, - pataria L. Dumbliauskė.

Siekiantiems palengvinti nuovargį specialistė rekomenduoja rinktis gaivinantį, energizuojantį poveikį nervų sistemai turinčius aliejus – kedrų, rozmarinų, bazilikų, juodųjų pipirų, citrusinių vaisių. Tokiu atveju pasirinktus eterinius aliejus naudokite aromaterapinėje lemputėje arba kaip stimuliuojantį masažo aliejų, dušo gelį.

Slogiai nuotaikai įveikti fitoterapeutė siūlo rinktis bazilikų, bergamotės, kvapiųjų šalavijų, levandų, rožių, melisos, pelargonijų eterinius aliejus. Nemigą įveikti, anot jos, padės ramunėlių, levandų, mairūnų, kvapiųjų šalavijų, ylang ylang eteriniai aliejai. Juos galima naudoti tiesiog difuzoriuje, lašinti į vonią ar keletą lašų užlašinti ant pagalvės.

L. Dumbliauskė siūlo išbandyti įtampą, nuovargį, stresą pašalinti padėsiantį masažinį aliejų.

Jums reikės:

50 ml sezamų aliejaus;
50 ml dygminų aliejaus;
20 lašų bergamotės eterinio aliejaus;
15 pelargonijų eterinio aliejaus;
5 lašų kvapiųjų šalavijų eterinio aliejaus.

Aliejus sumaišykite, įlašinkite eterinius aliejus ir viską gerai supurtykite. Galite naudoti!

Imuniteto stiprinimas ir pagalba peršalus

Fitoterapeutės teigimu, eteriniai aliejai gali padėti kovoti su infekcijomis, virusais, taip pat sustiprinti imuninę sistemą, jie skatina baltųjų kraujo ląstelių gamybą. Peršalus, kai vargina gerklės skausmas, kosulys, sinusitas ar gripas, aromaterapija gali palengvinti kvėpavimą, gleivinių paburkimą, suaktyvinti kraujotaką.

Šiais atvejais tinkamiausi arbatmedžio, kedrų, eukaliptų, pipirmėtės, cinamono, citrinų, citrinžolės, pušų, rozmarinų, čiobrelių, levandų eteriniai aliejai. Juos reikėtų naudoti inhaliacijoms, kompresams, krūtinės bei padų įtrynimams, taip pat vonioje ar pirtyje.

„Yra paprastas, tačiau iš tiesų efektyvus receptas nuo slogos. Šeimoje jį naudojame jau daugybę metų“, - pasakoja L. Dumbliauskė ir dalinasi receptu.

Jums reikės:

10 ml sezamų aliejaus (suaugusiems tinka ir stipresnį kvapą turintis antiseptinis nimbamedžių aliejus);
2-4 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus.

Sumaišykite aliejus ir šia priemone tepkite nosies gleivinę. Naudojant sezamų aliejų, priemonė tinka net mažiems vaikams!

Specialistė pasidalino dar vienu receptu: krūtinės, nugaros bei pėdų tepalu, skirtu naudoti varginant peršalimui ir kosuliui.

Jums reikės:

50 g kokosų aliejaus;
50 g taukmedžio sviesto;
20 lašų eukalipto eterinio aliejaus;
15 lašų pipirmėtės eterinio aliejaus;
10 lašų levandų eterinio aliejaus;
10 lašų citrinų eterinio aliejaus;
5 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus.

Pašildykite kokosų aliejų bei taukmedžio sviestą (kol išsilydys). Šiuos du ingredientus galite ir išplakti – aliejus taps labai minkštas, purus. Tuomet įlašinkite visus eterinius aliejus ir gerai išmaišykite. Supilkite į stiklinį indelį, nenaudojant laikykite jį gerai uždarytą.

Aromaterapija – iš tiesų puiki sveikatinimo priemonė, tačiau svarbu atminti ir bendrus eterinių aliejų naudojimo principus. Pirmiausia – netepkite jų tiesiai ant odos (išimtis taikoma arbatmedžio ir levandų eteriniams aliejams), o sumaišykite su reikiamomis priemonėmis (baziniais aliejais, kremais ar druska, jei naudosite vonioje).

Jeigu aromatizuojate namus, aliejus garinti pakanka vieną valandą per dieną. Nepamirškite, jog tai — labai koncentruota priemonė, geriausią efektą pasieksite naudodami saikingai, bet nuosekliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)