Pipirus naudinga vartoti turint virškinamojo trakto problemų (vidurių užkietėjimą, chronišką nevirškinimą ir kt.), sergant širdies, sąnarių ligomis, esant sulėtėjusiai medžiagų apykaitai. Tai – puikus žiemos prieskonis, padedantis šąlant galūnėms, padidėjus kūno temperatūrai. Juodieji pipirai teigiamai veikia kvėpavimo takų sistemą, vartojami su medumi lengvina atsikosėjimą, valo gleives.

Be to, mokslininkų įrodyta, kad juoduosiuose pipiruose esantis piperinas skatina riebalinių ląstelių irimą, tad tai – natūrali ir efektyvi priemonė kovojant su antsvoriu.
Pipirų nerekomenduojama vartoti turint skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą, sergant ūminiu inkstų, šlapimo pūslės uždegimu, mažakraujyste.

Juodųjų pipirų ir medaus arbata

Toks gėrimas puikiai tiks „šlapiam“ kosuliui numalšinti. Specialistai sako, kad pipirai stimuliuoja gleivių cirkuliaciją, o medus natūraliai mažina kosulį. Į puodelį įberkite arbatinį šaukštelį šviežiai sumaltų juodųjų pipirų, įdėkite 2 šaukštus medaus ir užpilkite karštu vandeniu, arbatą uždenkite ir palaikykite maždaug 15 minučių.

Aštrūs ir sušildantys patiekalai

Aštri pomidorų sriuba

Reikės:

1 kiaušinio,
3 v. š. kvietinių miltų,
6 pomidorų,
1 obuolio,
1 aitriojo pipiro,
1 v. š. aliejaus,
1 l daržovių sultinio,
bazilikų (saujelės),
cukraus, druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).

Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite mažais kubeliais. Obuolį supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Pipirą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite pomidorus, obuolius ir pipirą, troškinkite uždengę dangtį, kol produktai sukris. Po to viską pertrinkite per sietelį. Užvirinkite sultinį, sudėkite pomidorų tyrę, pagal skonį pagardinkite cukrumi, druska ar pipirais. Kiaušinį gerai išsukite su miltais ir maišydami supilkite į sriubą, tada palaukite, kol užvirs ir pabarstę smulkintais bazilikais patiekite. Skanaus!

Česnakiniai lašišos kepsneliai su medumi

Reikės:

400 g lašišos filė,
1 aitriojo pipiro,
2 skiltelių česnako,
2 š. žuvies padažo,
1 š. sezamų aliejaus,
2 š. medaus,
1 agurko,
1 svogūno,
4 š. aitriųjų paprikų padažo,
2 š. citrinos sulčių,
saujos kalendros,
juodųjų pipirų (pagal skonį).

Į dubenį sudėkite lašišą, aitriojo pipiro gabalėlius, česnaką, kalendrą, žuvies padažą, sezamų sėklų aliejų ir medų. Pabarstykite juodaisiais pipirais ir palaikykite šaldytuve pusvalandį, o dar geriau – per naktį. Trumpai pakepinkite keptuvėje arba grilyje. Patiekite su saldžiu aitriojo pipiro padažu, apibarstę agurkais ir svogūnais. Valgykite su ryžiais. Skanaus!

Vištiena kokosų padaže

Reikės:

500 g vištienos filė,
2 skiltelių česnako,
1 saujos migdolų drožlių,
200 ml grietinės,
200 ml kokosų pieno,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio imbiero ir muskato riešutų,
juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gana smulkiai supjaustykite vištienos filė, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti įkaitintame svieste. Kai vištiena gražiai apskrus, sudėkite išspaustą česnaką. Kelias minutes pakepkite. Įpilkite grietinėlės ir įberkite, migdolų drožlių, imbiero, muskato. Kelias minutes patroškinkite ant mažos ugnies. Supilkite kokosų pieną ir minutę dar pakaitinkite. Patiekite su ryžiais. Skanaus!