Kaip rašo independent.co.uk, jos pilvo raumenis netgi pavadino tikraisiais metų „Auksinio gaublio“ prizininkais. Tad kokių gi priemonių ėmėsi aktorė?

„Laikausi šarminės dietos, tai reiškia – jokios mėsos, jokių pieno produktų, jokio gliuteno. Stengiuosi nevartoti cukraus“, – pasakojo aktorė leidiniui „People“.

Šarminės idėjos principas yra toks, kad tam tikri maisto produktai, kaip antai, mėsa, kviečiai, rafinuotas cukrus ir apdoroti produktai didina organizme rūgštingumą, dėl to mažėja kaulų tankis, raumenų masė, ima skaudėti nugarą.

Stengiantis valgyti šarmingus produktus palaikomas tinkamas pH organizme, mažėja svoris, išvengiama minėtų sveikatos problemų, bent jau taip tvirtina šarminės dietos šalininkai.

Neskubėkite

Sutinkama – skamba neįprastai, keistokai.

Maistas turi mažai poveikio rūgšties koncentracijai kraujyje, kurio pH yra maždaug 7,4. Be abejonės, dieta paveiks šlapimo rūgštingumą, tačiau inkstai sunkiai dirba, kad palaikytų stabilų pH lygį kraujyje.

Pavyzdžiui, nedidelis 2002 m. atliktas tyrimas parodė, kad maitinantis baltyminiais produktais ir ribojant angliavandenių kiekį, stipriai pakito šlapimo cheminė sudėtis ir rūgštingumas, bet kraujo cheminė sudėtis ar pH menkai pakito.

Na bet dar nenurašykite šarminės dietos.

Na, svaraus pagrindo galbūt stinga, bet valgomi maisto produktai (laikantis šarminės dietos) yra puikiai subalansuoti ir padeda saugoti sveikatą. Tiesa, ne dėl tų priežasčių, kaip mano šarminės dietos gerbėjai.
Kate Hudson

Kodėl šarminė dieta veiksminga?

Kaip minėjo K. Hudson, šarminė dieta yra vegetarinė. Jos pagrindą sudaro švieži vaisiai ir daržovės, iš raciono išimami pieno produktai, kviečiai, kiaušiniai, žemės riešutai ir graikiniai riešutai. Ribojamas druskos, cukraus, kofeino ir alkoholio vartojimas.

Daugybe tyrimų įrodyta, kad švieži vaisiai ir daržovės, turintys daug ląstelienos, pirmauja prieš apdorotą maistą, jei jūsų tikslas – jausti sotumą, lieknėti ir gauti pakankamai maistingų medžiagų. Tiesa, vaisiai ir daržovės naudingi ne dėl rūgšties ar jos nebuvimo. Juose gausu vitaminų, mineralų ir pigmentų, kurių kitur nėra.

Štai keli mitybos, kurios pagrindą sudaro vaisiai ir daržovės, privalumai:

1. Lapiniuose kopūstuose, špinatuose, cukinijose yra daug liuteino ir zeksantino, kurie saugo nuo kataraktos ir geltonosios dėmės (lot. macula lutea – akies tinklainės vieta, garantuojanti aštrų regėjimą) degeneracijos.

2. Įrodyta, kad tokia dieta normalizuoja kraujospūdį, mažina širdies ligų riziką, lieknina.
Kate Hudson

Klaidingi įsitikinimai prieš tikrus faktus

O kaip gi kaulų retėjimas, raumenų masės mažėjimas, nugaros skausmai? Ar padeda nuo viso to šarminė dieta?

Medicinos literatūroje rašoma: „Nėra svarių įrodymų, kad ši dieta stiprina kaulus ar saugo nuo osteoporozės“.

Kita vertus, trejų metų trukmės tyrimas parodė, kad racionas, kuriame gausu kalio, o šio yra daugelyje vaisių ir daržovių, padėjo išlaikyti raumenų masę vyresniems nei 65 m. amžiaus tyrime dalyvavusiems vyrams ir moterims.

Galiausiai – nugaros skausmai. Šarminantys mineralai – kalcis, magnis, natris ir kalis iš tiesų malšina nugaros skausmus. Minėtų mineralų gaunama su papildais arba iš vaisių ir daržovių.

Apibendrinant galima pasakyti, kad šarminė dieta, kaip ir dauguma augalinio pagrindo dietų, yra sveika, subalansuota mityba, tad, be abejonės, būsite sveiki. Tik nemanykite, kad tai kaip nors susiję su kraujo rūgštingumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)