Ryto ritualai

„Daugelis nesusimąsto ir patys prisideda prie odos sausėjimo tiesiog... ilgai gulėdami karštoje vonioje arba duše. Kad ir kaip tai būtų malonu, tikrai nedarote paslaugos savo kūnui. Priešingai, pašalinate natūralius aliejus, sausinate odą ir darote ją atsparesne drėkinančioms priemonėms“, - pasakoja L. Dumbliauskė.

Specialistė pataria kiek sumažinti vandens temperatūrą, neužsibūti vonioje ir tik iš jos išlipus atidžiai nusišluostyti visą kūną. Būtent šiuo metu – tik nusausinus odą – yra geriausias metas ją drėkinti, maitinti. Tik rinkitės ne vandens pagrindo losjoną, o natūralų, Jūsų odai tinkantį aliejų (labiausiai žiemos metu rekomenduojami yra sezamų, makadamijų, simondsijų, migdolų aliejai) arba taukmedžių sviestą.

Tai puikus vitaminų A, E ir F šaltinis, skatinantis ląstelių atsinaujinimą, maitinantis ir drėkinantis odą, saugantis ją nuo šalčio. Tiek aliejus, tiek sviestas turi būti nerafinuotas, natūralus, šalto spaudimo ir geriausiai iš ekologiškai užaugintos žaliavos.

„Taukmedžio sviestas yra gana kietos konsistencijos, jį prieš tepant galite patrinti tarp pirštų. Jeigu norite skystesnės masės, šį sviestą galite išmaišyti su pasirinktu natūraliu aliejumi – dar labiau praturtinsite odą naudingomis medžiagomis, be to, bus patogiau tepti“, - pataria L. Dumbliauskė. Beje, žiemą šviečianti saulė odai gana pavojinga, tad nepamirškite ir veido odos: taukmedžio sviestas bei tokie aliejai kaip aviečių sėklų, avokadų, kokosų ar makadamijos riešutų ir kt. turi nedidelę natūralią apsaugą (SPF).

Taukmedžio sviestas (vienas ar sumaišytas su aliejais) pasitarnaus ir kaip puikus makiažo pagrindas. Svarbiausia – tepkite jį bent 15-20 min. anksčiau nei pudrą. „Ir odą apsaugosite, ir makiažas ilgiau laikykis“, - sakė L. Dumbliauskė.

Dienos metu

Vienas svarbiausių, didžiausią įtaką odos būklei turinčių faktorių – Jūsų mityba. Žiemą organizmui ypač reikalingi sveikieji riebalai – valgykite avokadus, įvairius riešutus, lašišą, alyvuogių aliejų... Tai padės suminkštinti ir pamaitinti odą iš vidaus. Ne mažiau svarbu pakankamas vandens kiekis. „Žinoma, derėtų vengti cukraus, apdoroto maisto, didelio kiekio druskos – visa tai kelia vidinius uždegimus, neatneša naudos nei savijautai, nei odos sveikatai“,- sakė specialistė.

Einant į lauką, be abejo, svarbu tinkamai apsirengti, nepamiršti kepurės, pirštinių – nelaukti, kol sušalsite. Taip pat rekomenduojama su savimi nešiotis nedidelį indelį taukmedžio ar mangų sviesto ar kitos tinkamai odą apsaugančios priemonės. „Dienos metu reikėtų kartas nuo karto patepti odą, ypač greitai sušąlančias rankas, taip pat lūpas, nosį, skruostus. Šios priemonės net tik apsaugo odą nuo šalčio, bet ir sulaiko odos drėgmę. Nuolat drėkinama oda ne tik bus sveikesnė, bet ir atsparesnė lauke esančiam šaltukui“, - sakė L. Dumbliauskė.

Vakaro ritualai

Vakare svarbu ne tik nusivalyti makiažą, tinkamai sudrėkinti odą (labai sausą odą prieš naktį galite patepti net kelis kartus; palikti storesnį natūralaus aliejaus ar sviesto sluoksnį), bet ir... drėkinti orą.

„Tam, kad ant odos užteptos priemonės naktį galėtų veikti, kad oda gytų, būtų atgaivinta, labai svarbus yra patalpoje esantis oras. Prieš miegą būtinai išvėdinkite kambarį, taip pat rekomenduoju namuose turėti Himalajų druskos lempą. Jos dėka neutralizuojami visi namuose esantys teigiamo krūvio jonai – jie susidaro dėl taršos, elektros įrenginių veikimo. Šie teigiami jonai blogina oro kokybę, gali būti žalingi sveikatai. Druskos lempa ore sukuria neigiamo krūvio jonus, kurie tarsi sugeria ore esančius teršalus, jie tampa sunkūs ir purvas „nusėda“ ant žemės. Taip mes kvėpuojame kur kas švaresniu, sveikesniu oru, turinčiu didelę įtaką ir odai“, - pasakojo L. Dumbliauskė.

Turintiems labai jautrią, ypač sausą odą ar tiems, kurie kartais nori stipriau ją nuraminti, specialistė rekomenduoja vieną vonios receptą. „1 puodelį vaistinės ramunėlės žiedų sumaišykite su 1 puodeliu svilarožės arba medetkų žiedų, 5 minutes pavirkite šias žoleles dideliame puode. Gautą „arbatą“ supilkite į vonią ir joje pagulėkite. Beje, šiuo atveju labai svarbu rinktis natūralias, ekologiškas žoleles“, - sakė L. Dumbliauskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)