19
Kitas

Pirma diena

Turbūt visi esate girdėję posakį, kad „oda švyti iš vidaus“. Tokia oda siejama su jaunyste, skaisčia veido spalva, ir stipria sveikata, kurią užtikrina sveika mityba. Naudojant vien tik kosmetiką, vargu ar pavyks pasiekti „švytėjimo“ efektą. Juk visi žinome, kad net brangiausia kreminė pudra negali paslėpti veido pabrinkimų, atsiradusių dėl sūraus maisto, ar vizualiai „patempti“ sudribusią kaklo odą, tapusią radikalių dietų rezultatu.

Tai, kad produktuose esančios maistingosios medžiagos gali sulėtinti arba pagreitinti senėjimo procesus, mokslininkai nustatė palyginti neseniai. Jie atrado, kad gyvūninės ir augalinės kilmės baltymai skatina organizmą gaminti kolageną – statybinę visų mūsų audinių medžiagą. „Dėl šios priežasties oda ilgiau išlieka elastinga ir atsparesnė neigiamam aplinkos poveikiui“, - teigia dietologė ir įmonės „The Pure Package“ įkūrėja Jennifer Irving.

Jei norite atrodyti jaunesnės, valgykite žuvį, paukštieną, pupeles. Neverta atsisakyti kiaušinių – be baltymų, juose yra daug vitamino A. „Tiesiog suvartokite ne daugiau kaip tris kiaušinių trynius per savaitę – juk cholesterolis slypi būtent juose“, - sakė ji.

Odai labai svarbūs ir sudėtiniai angliavandeniai. Jų šaltinis yra neapdoroti ryžiai, pilno grūdo duona, krakmolingos daržovės. Šie produktai ne tik suteikia energijos, bet ir aprūpina organizmą B grupės vitaminais bei ląsteliena. Šios medžiagos valo organizmą ir neutralizuoja laisvuosius radikalus. Tuo tarpu paprastiems angliavandeniams galioja taisyklė “kuo mažiau, tuo geriau”.

„Stenkitės pašalinti iš raciono kepinius ir daug cukraus turinčius produktus, - pataria dermatalogė Elen Vu. – Rafinuoti angliavandeniai skatina gamintis specifinius enzimus, kurie slopina kolageno gamybą. Dėl to atsiranda raukšlių ir ankstyvųjų senėjimo požymių“.

Be baltymų ir sudėtinių angliavandenių, nereikia pamiršti ir produktų, turinčių daug riebalų. Deja, siekdamos turėti gražią figūrą, kai kurios moterys perlenkia lazdą ir suvartojamų riebalų kiekį sumažina iki minimumo. Dėl riebalų trūkumo pradeda vysti viršutiniai odos sluoksniai.

„Nesotieji riebalai, kurių turi avokadai, saulėgrąžų sėklos ir riebi žuvis, drėkina odą iš vidaus ir pagerina jos būklę“, - sako J. Irving. Iš valgiaraščio nereikėtų išmesti ir daug sočiųjų riebalų turinčio sviesto: būtent pieno riebaluose yra ypatingų trumpos grandinės riebiųjų rūgščių, kurios dalyvauja medžiagų apykaitoje.

Jums nereikės sukti galvos, kaip sudaryti valgiaraštį iš odai naudingų produktų, neviršijant rekomenduojamo vienos dienos kalorijų kiekio. Specialiai jums pateikiame gražios odos valgiaraštį visai savaitei.
19
Kitas

Pirma diena

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją