„Šventinis“ gimdymas

Kai aplink šurmulys, visi ruošiasi šventei, medikai turi susikaupti darbui. Ligoninėse naujametę naktį dirba visos gimimo stebuklą stebinčios brigados: akušerių ginekologų, akušerių, anesteziologų, neonatologų, slaugytojų. Medikai įpratę dirbti per šventes – juk gimdymo nesuplanuosi patogiai dienai. Atėjus laikui, moterys gimdo, visai nesvarbu, ar šventės, ar naktis, ar diena.

Kauno klinikinėje ligoninėje 2015-ųjų sausio 1-ąją pasaulį išvydo keturi mažyliai: trys berniukai ir viena mergaitė. Pirmasis kaunietis gimė penkios minutės po vidurnakčio. Ligoninės medikai pasiruošę ir šiemet naujametę naktį padėti į pasaulį ateiti naujoms gyvybėms.

„Labai smagu, kai vaikučiai gimsta seniesiems metams pereinant į Naujuosius. Tai simboliška – Naujųjų metų ir naujos gyvybės pradžia, – tvirtina Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus gydytoja, akušerė ginekologė Jūratė Žebrauskienė. –
Nors visi darbai vyksta rimtai ir atsakingai, bet skyriuje naujametę naktį visada būna šventiška nuotaika: patalpas gražiai papuošiame, sukuriame šventinę atmosferą, kad gimdyvės nesijaustų gulinčios ligoninėje dėl kokios nors ligos, o, kaip mes juokaujame, joms tai būtų įdomus, nestandartinis Naujųjų metų sutikimas.“

Skyriaus darbuotojai turi gražią tradiciją – per Kalėdas ir naujametę naktį gimusiems kūdikiams ir jų mamoms įteikia dovanėlių – megztų vaikiškų kojinaičių ar kitų malonių mažmožių.

„Stengiamės pataisyti nuotaiką toms moterims, kurios mano, kad liūdna per šventes gimdyti“, – sako J. Žebrauskienė.

Kartais moterys baiminasi naujametę naktį gimdyti, bet pamačiusios, kad joms skiriama daug dėmesio, nurimsta. Šventinę parą gimdymų būna visokių, kaip ir eilinę darbo dieną, – vieni praeina sklandžiai, pasitaiko ir sunkių atvejų, kartais prireikia operacijos. Šventinės nakties įtampą medikams atperka pasitenkinimo jausmas, džiaugsmas, kad viskas praėjo sėkmingai, į pasaulį padėjo ateiti naujai gyvybei.

„Gimdymo laiko nepasirinksi: kaip gamta sutvarko, taip ir būna, – tvirtina gydytoja J. Žebrauskienė. – Pasitaiko, kad naujagimį sutinkame gatvėse pokšint fejerverkams, petardoms – lygiai dvyliktą nakties ar vos kelios minutės po vidurnakčio.“

Naujametė dovana

Kauniečių šeimai Laurai Zenkovaitei ir Gintautui Skiriui praėjusių metų naujametė naktis buvo išskirtinė – penkios minutės po vidurnakčio Kauno klinikinėje ligoninėje gimė jų pirmagimis sūnus, kuriam tėvai davė Remigijaus vardą. Jis buvo „greičiausias“ iš visų tą naktį mieste gimusių mažylių, tad Remigijui Skiriui ir teko oficialus titulas – pirmasis 2015 metų kaunietis.

Kūdikio tėtis labai džiaugėsi, jog susilaukė sūnaus, tačiau abiem tėvams svarbiausia, kad mažylis būtų sveikas. Remigijus gimė 3725 gramų. Laura ir Gintautas laimingi: sūnelis auga stiprus, didelis ir sveikas (per metus sirgo tik kartą).

Prisimindama praėjusius Naujuosius metus L. Zenkovaitė džiaugiasi, kad gimdyti teko ypatingą naktį: gal išskirtinė data sūnui atneš laimę.

Gimdymas Naujųjų metų naktį – labai neįprastas nuotykis, – sako Laura. – Iš pradžių baiminausi, ar viskas bus gerai, juk tokia šventė, o medikams reikia dirbti, gal jie bus nepatenkinti. Tačiau abejonės greitai išsisklaidė: visas personalas Naujųjų metų naktį buvo labai geras ir dėmesingas. Gimdymas praėjo labai sklandžiai.“

Pasak Lauros ir Gintauto, sūnus – geriausia Naujųjų metų dovana ir šventė.

Tikima, kad tokią išskirtinę dieną pasaulį išvydę žmonės turi jaustis ypatingi, nes juos lemtingą akimirką apgaubė ne tik tėvų meilė, šiluma, medikų rūpestis, bet ir metų kaitos paslaptis.

Įveikiamos baimės

Anksčiau kai kurios moterys nenorėdavo, kad jų mažylis, gimęs vos kelios minutės iki vidurnakčio, savaime taptų metais vyresnis. Būdavo, gimdyvės prašydavo gydytojų dokumentuose įrašyti ne gruodžio 31-osios, bet sausio 1-osios datą. Tačiau pastaraisiais metais dauguma moterų džiaugiasi kūdikį pagimdžiusius prieš pat Naujuosius metus.

Žmogaus gimimas jau yra stebuklas, o kai tai įvyksta naujametę naktį – jis dvigubai didesnis. Visus užplūsta dar stipresnės emocijos. Kai žmonės visame pasaulyje skaičiuoja paskutines praeinančių metų akimirkas ir linksminasi, gydytojai rūpinasi, kad į šį pasaulį naujagimiai ateitų sklandžiai, o šeima išgyventų nepamirštamų akimirkų.

Medikai per šventes ragina susimąstyti apie motinystę, tėvystę, kad šeimos augintų ne po vieną, o daugiau vaikų. Lietuvoje mažėja gyventojų, dabar vienai šeimai tenka tik 1,6 vaiko.

Kartais moterys nenori gimdyti, nes baiminasi gimdymo skausmo. Šią baimę padeda įveikti medikai. Gydymo įstaigų nėščiųjų mokyklėlėse, mokymuose rengiamos paskaitos apie gimdymo skausmo malšinimą. Nėščiosios susitinka su neseniai gimdžiusiomis moterimis, kurios pasidalija savo patirtimi.

Medikai pamoko pirmą kartą gimdyti besiruošiančias moteris, suteikia žinių apie nuskausminimą, natūralų maitinimą, kaip reikia elgtis po gimdymo. Moterys gauna visą reikiamą informaciją, kad gimdymas praeitų sklandžiai, o kūdikio gimimas būtų džiugus šeimos gyvenimo įvykis.