Šį kartą nekalbėsiu apie sportą, vandens ir tinkamo miego svarbą. Visi patarimai susiję su taip mūsų mėgstamu maistu. Kai kurie gerai pažįstami maisto produktai yra puikios priemonės, greitinančios medžiagų apykaitą, gerinančios savijautą ar palengvinančios skrandžio darbą. Ir jokio badavimo, jokių dietų – tik šiek tiek labiau suderintas maistas.

Cinamonas

Vienas mano mėgstamiausių prieskonių, kurio vartojimas tęsiasi nuo desertų iki jautienos patiekalų. Nauda sveikatai prasideda nuo vėžio prevencijos ir širdies ligų iki spartesnės medžiagų apykaitos, kas ir nulemia teigiamą cinamono įtaką nereikalingo svorio atsikratymui. Geri kavą? Pabarstyk kavą cinamonu. Valgai avižinę košę? Įmaišyk bananą ar obuolį ir šiek tiek cinamono. Norisi egzotiško patiekalo? Rytų kultūros mielai gamina mėsą cinamono padažuose. Skonis įdomus, bet iš patirties sakau, kad geras.

Žalioji arbata

Jos tiek daug rūšių ir tiek privalumų sveikatai, kad kalbant apie sveiką mitybą ir svorio metimą neišeina pamiršti žaliąją arbatą. Kiekvienas gali sau rasti patinkantį skonį ir aromatą. Man pačiai kadaise buvo sunku įsivaizduoti gyvenimą su arbata.

Žalioji? Ačiū ne. Tačiau atradau mielą švelnią karamele kvepiančią arbatą, o dabar liežuvis pripažįsta ir kur kas įvairesnius žaliosios arbatos skonius. Skonis yra išugdomas, ypač, kai nustojami vartoti saldūs, kaloringi, dirbtiniais skoniais prisotinti gėrimai.

Lieknėjimo gėrimas: puodelis žaliosios arbatos su šaukšteliu medaus ir šiek tiek cinamono. Galima pagardinti citrina, kuri kartu su medumi natūraliai stiprins imunitetą. Medaus ir cinamono mišinys mažins apetitą ir pagreitins medžiagų apykaitą. Įmanomos įvairios variacijos: žaliąją arbatą gali pakeisti bet kuri kita ar tiesiog šiltas vanduo, o pagardinti galima gvazdikėliais, kardamonu ar imbieru.

Greipfrutas

Tyrimai teigia, kad į mitybą įtraukus greipfrutą ar jo sultis, padeda numesti vieną kitą kilogramą dėl vaisiaus komponentų sąveikos su insulinu, turi reikšmingos įtakos sergantiems diabetu, vėžiu, širdies ligomis, turintiems aukštą cholesterolio kiekį, aukštą kraujo spaudimą. Bet kokiu atveju, citrusinis vaisius šaltuoju metų laiku išeis į naudą pažabojant ligas, svorį ir saldumynų troškimą.

Kiaušiniai, mėsa ir pupelės

Didžiausias priešas lieknėjimui yra alkis. Tas amžinas „kažko noriu, bet nežinau, ko“. Reikėtų pagalvoti, ar mityboje yra pakankamai baltyminio maisto. Rekomenduojama baltymų paros norma yra nuo 15% iki 25% kalorijų, tačiau skaičiai gali svyruoti dėl amžiaus, lyties ir aktyvumo lygio.

Svarbiausia nepersistengti ir nepamiršti, jog normalią mitybą sudaro ne tik baltymai, bet ir riebalai ir angliavandeniai. Kiaušiniai ar kokybiška dešrelė pusryčiams sumažins norą užkandžiauti dienos metu, o pupelės ilgam nutildys skrandį, nes jos yra ilgai virškinamos ir alkis sugrįš ne taip greitai.

Sriuba

Ji ne tik sušildys, suteiks taip reikalingų skysčių, bet ir vartojama kaip pirmas patiekalas, 20% sumažins kalorijų suvartojimą valgant antrąjį, su sąlyga, jog ji yra be grietinės.

Aštrūs pipirai

Jelapeno, kajeno, čili ir kiti aštrūs pipirai tiesiogiai greitina metabolizmą ir mažina apetitą. Jie savo darbą atlieka įtakodami organizmo skausmo receptorius, kurie paskatina kraujo apytaką ir medžiagų apykaitą. Tyrimai sako, jog aštrus maistas gali pagreitinti medžiagų apykaitą iki 25% ir pavalgius poveikis išlieka iki 3 valandų.

Lieknėjimo receptas: įdarytos paprikos.

Ant stiprios ugnies pakepk jau išvirtus ruduosius ryžius su pupelėmis, svogūnais ir čili pipirais. Druskos ir kitų prieskonių – pagal skonį. Nupjauk paprikų viršų ir išimk sėklas, o į vidų įdėk ryžių su daržovėmis mišinį. Uždėk kepuraitę ir kepk orkaitėje 45 minutes 220 laipsnių temperatūroje. Be abejo, į papriką galima pridėti ko tik nori – kitokių kruopų, daržovių, pvz., pomidorų, ir sūrio, tačiau svarbu nepadauginti kalorijų ir siekiant sulieknėti rekomenduojama rinktis paprastesnį maistą, o skaninti tik grynais prieskoniais.

Nė vienas produktas nepadarys stebuklo ir figūros per naktį nesugrąžins, bet kiekvienas iš jų veiks kaip pagalba, mažinant apetitą, išlaikant sotumo jausmą ilgiau, greitinant medžiagų apykaitą ar mažų mažiausiai, sušildant šiais vėjuotais ir darganotais orais.