Jau tūkstančius metų vilna žinoma kaip gerai šilumą izoliuojanti, elastinga, savo formą išlaikanti ir, tinkamai prižiūrint, ilgaamžė medžiaga. Bet, galbūt, kai kam bus naujiena, kad ši medžiaga gali įtakoti psichologinę ir fizinę būsenas.

Fizioterapijoje ji atlieka svarbų vaidmenį dėl savo šiluminių savybių: geba prailginti fizinės terapijos gydomąjį poveikį. Tai, jog vilna gerai išlaiko šilumą ir geba palaikyti idealią kūno temperatūrą, padeda įveikti psichosomatinius skausmus ir depresiją. Apie tai plačiau šiame straipsnyje.

Vilna yra užsitarnavusi prastą vardą kaip odą erzinantis, nemalonus, kietas audinys. Iš tiesų, tai gali būti labai jauki ir švelni medžiaga, jei tai merino avių ar kašmyro ožkos vilna. Jos yra daug rūšių ir netinkama veislė, žemos kokybės plaukas, neteisingas apdorojimo procesas ar ligos, gali sugadinti net labai gerą vilną.

Duriantį drabužį galima apdoroti atitinkamomis priemonėmis, tačiau tam tikrais atvejais žmonės yra itin jautrūs ar alergiški, nors tyrimai teigia, jog dažniau nemalonius jausmus sukelia vilnai apdoroti parinktos priemonės ar sintetinių siūlų priemaišos, nes ekologiška ar organiška vilna neturi jokių toksinų. Jautrumą medžiagai taip pat mažina žema temperatūra ir sugertos drėgmės kiekis, tad šaltu darganotu oru vilnonis megztinis tampa nepamainomu kompanionu.

Raminantis vilnos poveikis per sąlytį su oda

Vis dėl to, vilnos sąlytis su oda turi teigiamą efektą savijautai. body warmer (2)Žmogaus plaukai veikia kaip jutiminis organas ir dėl vilnos pluošto struktūros skirtinga jėga yra stimuliuojamos paviršinių sensorinių nervų galūnės. Tokio tipo stimuliacija stipriai ramina, migdo ir netgi turi lengvą nuskausminamąjį poveikį.

Medžiagos prisilietimas gerina kraujo tėkmę ir sąlytis su vilnoniu audiniu atkartoja švelnų masažą ir skausmą raminantį rankos prisilietimą. Atitinkamas, bet neerzinantis šiurkštumas generuoja papildomą šilumą ir veikia kaip mikromasažas. Joks kitas audinys negali atkartoti tokio stipraus teigiamo efekto per kontaktą su odą.

Dėl savo raminančio poveikio vilnos patalynė sukelia tikrą perversmą, kada yra kalbama apie miego kokybę. Vilna padeda palaikyti tolygią temperatūrą taip leisdama naktį organizmui ilsėtis, o ne dirbti taikantis prie temperatūros pokyčių, bandant sušilti ar atsivėsinti.

Mokslininkai teigia radę kokybiško miego ryšį su termoreguliacinėmis vilnos savybėmis, kas gali padėti ir depresija sergantiems žmonėms, kurių miego ir prisitaikymo prie temperatūros ritmai yra sutrikę. Miegas vėsiame kambaryje skatina aktyvaus miego fazę (REM), tačiau kuo ilgesnė ši fazė, tuo prastesnis miegas.

Net mažiausi pokyčiai aplinkoje įtakoja savijautą, tad vilna yra priemonė, užtikrinanti, jog būtų palaikoma vienoda temperatūra visos nakties metu. Nesugebėjimas tinkamai išsimiegoti gali būti rimtesnių ligų pradžia ir būtent vilnos patalynė gali tapti sprendimu.

Vilna – daugybės ligų gydymo priemonė

leg warmerŠilumos terapija yra gerai pažįstama kaip skatinanti kraujo cirkuliaciją, sumažinanti raumenų įtampą, sąnarių sustingimą, skausmą. Ne veltui saunos taip pagerina savijautą, atpalaiduoja, sugrąžina jėgas. Tačiau laikas pirtyje arba terapijos užsiėmime yra ribotas ir tokiu atveju padėti gali vilnos audiniai. Tyrime dalyvavę ir merino vilnos patalynėje miegoję pacientai teigė, jog sumažėjo fibromalgijos simptomai.

Reino liga, lėtinis venų nepakankamumas, raumenų distrofija, sklerozė, galūnių kraujotakos sutrikimai – tai ligos, kurios glaudžiai susijusios su sutrikusia kraujo cirkuliacija. Joms palengvinti yra sukurti vilnos kompresai, pagalvėlės, raiščiai. Sergant diabetine neuropatija švelni nuolatinė šiluma sumažina skausmą ir lėtina neurologinius pokyčius.

Galiausiai, ilgalaikis psichologinis stresas, kuris organizmą laiko „kovok arba bėk“ režime, gali būti nuramintas su gydančia ir raminančia vilnos šiluma. Šilumos terapija palengvina artrito, osteochondrozės simptomus. Vilnos gebėjimas išlaikyti šilumą, ją generuoti, drėgmės sugėrimas ir pralaidumas orui sumažina temperatūrų kontrastą, pažeisti organai lengviau pakelia aplinkos poveikį, temperatūrų ir drėgnumo kaitą. Lengvas audinio sukeliamas masažas veikia atpalaiduojančiai, raminančiai, taip mažindamas skausmą.

Tyrimai įrodo vilnos naudą žemiau pateiktų ligų palengvinimui, tačiau vien vilnos gaminiai problemų neišspręs, tik sustiprins bei prailgins įprasto gydymo poveikį, ko pasekmė – trumpesnis gijimo laikas ir mažesnės gydymo išlaidos. Svarbu, kad vilna padengtos ortopedinės priemonės būtų ergonomiškos, tinkamo dydžio, formos, pritaikytos prie kūno formos, tvirtai, bet patogiai laikytųsi.

Vilnonės antklodės, pagalvės, kaklo pagalvėlės, lovatiesės, juosmens diržas, alkūnės, kelio ir peties sąnario pagalvėlės, kepurės ir pirštinės teikia naudos gydant šias ligas:

reumatinės uždegiminės ligos – reumatoidinis artritas, ankilozinis spondilitas;
degeneracinės sąnarių ligos – koksartrozė, gonartrozė;
tarpslankstelinių raumenų pažeidimai – spondiloartrozė;
sisteminės jungiamojo audinio ligos – raudonoji vilkligė, sisteminė sklerozė;
fibromalgija;
pragulų prevencija;
raumenų, sausgyslių, raiščių, fascijos uždegimai – lateralinis epikondilitas („tenisininko alkūnė“), medialinis epikondilitas („golfo žaidėjo alkūnė“);
peties sąnario ankštumo sindromas, nejudrus sąnarys;
pirminiai ir antriniai periferinės kraujotakos sutrikimai (oda, raumenys);
lėtinė galūnių išemija;
refleksinė simpatinė distrofija, kompleksinis vietinio skausmo sindromas, Sudeko (Sudeck‘s) atrofija;
su cukriniu diabetu susijusios patalogijos odos, raumenų, kraujotakos ir nervų sistemose;
periferinių nervų ir brachialinio rezginio paralyžius;
kūdikių cerebrinis paralyžius;
dėl galūnių paralyžiaus prie vežimėlio prirakintiems pacientams rekomenduojami vilnos atlošas arba pagalvėlės;
kaulo audinio sutrikimai – osteoporozė, osteomaliacija;
depresiniai sutrikimai.