Tad ar tikrai turėtume vengti raudonos mėsos bei perdirbtų mėsos produktų, užimančių didžiąją dalį lietuvių mitybos raciono?

Neskubėkite vertinti

Anot „Natural Pharmaceuticals“ eksperto ir Lietuvos sporto universiteto (LSU) docento Ramučio Kairaičio, visų pirma derėtų atidžiau peržvelgti šio tyrimo išvadas. Raudonos mėsos visiškai atsisakyti nereikia – tyrime minima susirgimų rizika daugiau susijusi su kiekiu ir paruošimo būdu, nei su mėsos vartojimu ar nevartojimu. Tuo tarpu perdirbtos mėsos gaminių vertėtų vartoti kuo mažiau.

„Dažnas perdirbtos mėsos produktų vartojimas kelis kartus padidina žarnyno vėžinių susirgimų riziką. Kuo mažiau chemiškai apdorota mėsa, tuo mažesnė tikimybė susirgti piktybine liga“, – įsitikinęs R. Kairaitis.

Vartokite saikingai

Raudonoje mėsoje gausu hemoglobino, nulemiančio mėsos spalvą ir teigiamą poveikį organizmui. Esant jo trūkumui gali sutrikti organų ir audinių aprūpinimas deguonimi, išsivystyti mažakraujystė. Todėl žmonėms, kuriems trūksta geležies, raudona mėsa – puiki išeitis papildyti šio mineralo atsargas organizme. Svarbiausia - nepiktnaudžiauti.

„Raudoną mėsą į savo valgiaraštį reikėtų įtraukti bent 1 – 2 kartus per savaitę, kad aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis ir neviršyti rekomenduojamų normų, – teigė ekspertas.

Nekepkite atviroje liepsnoje

Taip pat reiktų atkreipti dėmesį, jog net ir pati sveikiausia mėsa, netinkamai paruošta, gali prarasti savo maistingumą ir kelti pavojų sveikatai. Nustatyta, kad baltymus, kurių šaltinis – mėsa, kaitinant ilgesnį laiką aukštoje temperatūroje susidaro tam tikros kancerogeninės medžiagos, kurios gali tapti piktybinės ligos pranašu.

Kepant mėsą ant atviros ugnies nuo varvančių riebalų susidaro dūmai, kurie rūkdami lieka ant mėsos. Ne veltui sakoma, kad toks mėsos ruošimo būdas – „žaidimas su ugnimi“. Mėsą, anot R. Kairaičio, patartina ruošti žemesnėje temperatūroje, vengti papildomų riebalų pertekliaus. O geriausia išeitis – atsisakyti keptų patiekalų arba į valgiaraštį kartu su mėsa įtraukti kuo daugiau skaidulų bei antioksidantų turinčių maisto produktų, pavyzdžiui šviežių daržovių, vaisių, kurie neutralizuotų kancerogenus.

„Taip pat labai svarbu įsidėmėti, kad kancerogeninį poveikį turintys maisto produktai yra ne vienintelė vėžinių susirgimų priežastis, - akcentavo ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)