Avižos naudingos dėl savo cheminės sudėties. Jose gausu daug svarbių žmogui mineralų ir vitaminų: kalio, fosforo, magnio, cinko, chromo, kobalto, geležies, fluoro, jodo, vitaminų A, E, B1, B2, B6, P.

Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos kiekio, o trijuose ketvirtadaliuose stiklinės avižinių dribsnių – ląstelienos paros norma. Fluoras ir kalcis, esantys avižose, reikalingi formuojantis kaulams, geležis – kraujo gamybai, mažakraujystės profilaktikai. Avižos – puikus antioksidantas. Visos Holivudo žvaigždės įtraukia į savo racioną avižinę košę. Ir ne tik.

Kiekviena moteris, besirūpinanti savo grožiu, žino apie avižų reikšmę išvaizdai. Daugumos „grožio salotų“ sudėtyje yra avižinių dribsnių. Jie užtikrina normalią skrandžio veiklą. Tai svarbu ir mūsų grožiui – juk švari veido oda, gražūs plaukai, sveiki dantys ir nagai – gražios išvaizdos garantas.

Avižinė košė stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą. Ji rekomenduojama žmonėms, turintiems virškinimo sistemos sutrikimų. Avižinė košė veikia kaip žarnyno šluota – ji padeda pašalinti iš organizmo šlakus, nuodingas vaistų ir alkoholio liekanas. Avižinė košė padeda, kai skauda ar pučia pilvą. Ji puikiai tinka vėžinių virškinimo trakto susirgimų profilaktikai. Ypač palankiai virškinimo sistemą veikia avižinis kisielius. Jis rekomenduojamas viduriuojant ar užkietėjus viduriams.

Avižinės košės sudėtyje esantis biotinas naudingas odai ir vartojamas kaip pagalbinė priemonė sergant dermatitu ar alergija.

Avižos stimuliuoja protinę veiklą, gerina atmintį. Kardifo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu savanorių grupė, kurių jauniausiam buvo 30, o vyriausiam 80 metų, kasdien visą mėnesį valgė avižinę košę. Eksperimento metu paaiškėjo, kad jau po savaitės tyrimo dalyviams pagerėjo smegenų veikla, jie tavo aktyvesni, geresnės nuotaikos.

Avižinė košė nepakeičiama mažinant cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat avižos – gera širdies ir kraujagyslių susirgimų profilaktikos priemonė. Jos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą.

Avižos naudingos ir sergant diabetu. Jos padeda pašalinti skysčių perteklių iš organizmo.