Vaisius turi gana nemažai kalorijų (100 g – 70 kalorijų), bet labai mažai riebalų. Švelnios tekstūros minkštimas yra puikus dietinis ląstelienos šaltinis. 100 g persimono minkštimo yra 3,6 g ląstelienos – tai sudaro 9,5 proc. dienos normos. Persimonuose yra organizmui naudingų flavonoidų polifenolio antioksidantų, tokių kaip katechinai ir galokatechinai, taip pat ir betulino rūgšties, kuri užkerta kelią navikams. Katechinai saugo nuo infekcijų, uždegimų ir vidinio kraujavimo.

Šviežiuose persimonuose yra kitų antioksidacinių savybių turinčių medžiagų, tokių kaip vitaminas A, beta karotenas, likopenas, liuteinas, zeksantinas ir kriptoksantinas. Visos šios medžiagos apsaugo nuo laisvųjų radikalų ir reaktyviojo deguonies junginių, kurie sukelia senėjimą ir įvairias ligas.

Zeksantinas apsaugo nuo senatvinių akies ligų.

Persimonai taip pat yra puikus vitamino C šaltinis (ypač jo gausu Kinijoje ir Amerikoje išaugintuose vaisiuose). Vitaminas C taip pat yra galingas antioksidantas. Reguliariai valgant vitamino C turintį maistą, organizmas tampa atsparus infekcijoms, nes imuninė sistema sunaikina žalingus, uždegimą sukeliančius laisvuosius radikalus.

Vaisiuose gausu B grupės vitaminų, tokių kaip folio rūgštis, pirodoksinas (vitaminas B6), tiaminas ir kt.

Šviežiuose persimonuose taip pat yra leistinas kiekis mineralų, tokių kaip kalis, manganas, varis ir fosforas. Manganas padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, varis reikalingas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai bei dalyvauja kitose organizmui gyvybiškai svarbiose funkcijose.

Dėl didelio pektino kiekio liaudies medicina šiuos vaisius naudojo skrandžio ir kitoms virškinamojo trakto ligoms gydyti.

Persimonai puikiai saugo inkstus. Pasižymėdami šlapimą varančiu poveikiu persimonai padeda greičiau iš organizmo pašalinti kalcio druskas.

Persimonai mažina kraujospūdį, stiprina kraują ir padeda organizmui atsistatyti po išsekimo, gerina virškinimą, žadina apetitą, suteikia žvalumo. Juose esantis karotinas saugo regėjimą.

Botaniškai persimonai priklauso Ebenaceae šeimai, Diospyros genčiai. Šis subtilaus skonio vaisius vedantis augalas kildinamas iš Kinijos, iš kur jis jau labai seniai paplito Korėjos pusiasalyje ir Japonijoje, o XIX a. viduryje buvo atgabentas į Kaliforniją, skelbia www.nutrition-and-you.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)