Kartą patekęs į organizmą ligą sukeliantis virusas jame tūno visą gyvenimą ir kai kuriems žmonėms apie save primena gana dažnai.

Dažniausiai nukenčia lūpos

Prasidėjus pūslelinei iš pradžių jaučiamas odos tempimas, dilgčiojimas, vėliau ta vieta parausta, sukietėja, patinsta, atsiranda skaidrių pūslelių, kurios greitai pasidaro drumstos ir pasidengia geltonu šašu.

Pūslelinę sukelia Herpes simplex virusas. Net apie 90 procentų žmonių yra jo nešiotojai, tačiau ne visi jie susiduria su liga. Įsitaisęs nervų ląstelių mazguose virusas gali visą gyvenimą ramiai tūnoti ir žmogus niekada nesirgs pūsleline, tačiau jei susidarys palankios sąlygos, jis suaktyvės ir sukels ligą.

„Nors Herpes simplex virusu yra užsikrėtę dauguma gyventojų, tačiau pūsleline suserga apie 40 procentų žmonių, – teigia Respublikinės Šiaulių ligoninės Odos ir veneros ligų centro vadovas, gydytojas dermatovenerologas Vaclovas Vaitkevičius. – Dažniausiai pūslelėmis išberia lūpas, skruostus, kaklą, lytinių organų sritį, tačiau pūslelių ant odos gali atsirasti bet kurioje vietoje.“

Labiausiai paplitusi – lūpų pūslelinė. Daug žmonių yra patyrę, ką reiškia, kai pradeda perštėti, dilgčioti lūpas ir gana greitai ant jų iškyla pūslelių. Deja, nemažai žmonių į ant lūpos atsiradusią pūslelę nekreipia dėmesio, galvodami, kad tai tik menkas negalavimas. Tačiau Herpes simplex yra pavojingas virusas, galintis sukelti nemažai sveikatos sutrikimų, pažeisti įvairius organus: burnos, akių gleivinę, kvėpavimo takus ar net smegenis.

Vidaus organų pūsleline sergama retai. Bene pavojingiausia yra akių pūslelinė, dėl kurios galima net apakti.

Kartais virusas perspėja apie rimtesnes ligas. Labai dažnai pūslelinė pasireiškia sergant onkologine liga, vartojant citostatikų grupės vaistus.

Rudenį, žiemą Herpes simplex virusas suaktyvėja, nes imunitetas būna silpnesnis negu kitais metų laikais, jį nualina įvairios peršalimo ligos.

„Pūslelinę gali sukelti ne tik nusilpęs imunitetas, bet ir įtampa, emociniai išgyvenimai, nuovargis, staigus oro temperatūros pasikeitimas, peršalimas. Susirgti galima ir ilgai pabuvus lauke, kai šalta, pučia žvarbus vėjas, ir sušalus kojas“, – aiškina gydytojas.

Kartą susirgus pūsleline, po kurio laiko ji vėl gali atsinaujinti. Liga kartojasi įvairiai: kas kelerius metus, vieną ar du kartus per metus, o kai kuriems žmonėms net kartą ar du per mėnesį.

Užkrečiama infekcija

„Herpes simplex virusas yra dviejų tipų. Pirmo tipo virusas dažniausiai sukelia bėrimus lūpų, burnos srityje, antro tipo – prie lytinių organų. Pastaraisiais metais, keičiantis žmonių lytiniams įpročiams, vis dažniau lūpų pūslelinę sukelia ir antro tipo virusas“, – tvirtina gydytojas V. Vaitkevičius.

Herpes simplex virusas yra užkrečiamas. Infekcija perduodama per infekuoto žmogaus burnos ar lytinių organų gleivines, sekretus, odą. Būdama viruso nešiotoja mama savo vaikelį gali užkrėsti jį myluodama, bučiuodama.

Sergant pūsleline reikėtų neliesti pažeistų vietų, nes vėliau pirštais pasikasius nosį ar veidą infekcija gali išplisti. Sergantis žmogus gali užkrėsti kitus, todėl reikia būti sąmoningam, turėti savo indus, juos dezinfekuoti, nebučiuoti kito, nes jei jo lūpose ar skruoste yra mažų žaizdelių, su bučiniu padovanosime ir Herpes simplex virusą. Jis perduodamas bet kuriai kūno daliai – infekcija gali pasireikšti juosmens, stuburo srityje, skruoste, ausyje – visur, kur išeina nervo galūnėlės.

„Dažniausiai šiuo virusu užsikrečiama vaikystėje. Dauguma vaikų iki penkerių metų jau jį turi, – sako dermatovenerologas. – Labai pavojinga, jei serganti lytinių organų pūsleline moteris yra nėščia. Ji gimdydama virusą gali perduoti kūdikiui.“

Jei infekcija kartojasi dažnai arba ji labai išplitusi, atsiranda komplikacija – prisideda antrinė infekcija. Ypač ji grėsminga lėtinėmis odos ligomis sergantiems žmonėms.

„Viena iš tokių – atopinis dermatitas, kuris pasireiškia bėrimais, – teigia gydytojas V. Vaitkevičius. – Jei sergantįjį atopiniu dermatitu dar užklumpa ir pūslelinė, Herpes virusas išplinta viso kūno odoje ir kyla herpetinė egzema.“

Vis dar neišgydoma

Herpes simplex viruso sukelta pūslelinė – neišgydoma liga.

„Nėra pasaulyje išrastų vaistų, kurie išgydytų šią ligą. Todėl susirgus pūsleline taikomas simptominis gydymas, kuris pristabdo infekcijos plitimą, slopina simptomus, sutrumpina ligos eigą“, – tvirtina gydytojas V. Vaitkevičius.

Nemažai herpetinių pažeidimų būna lengvos formos, todėl paprastai užtenka tepamų antivirusinių tepalų, kremų. Vos pajutus pirmuosius pūslelinės požymius reikia bėrimų vietas 3–5 kartus per dieną tepti acikloviro turinčiais ar kitais antivirusiniais tepalais. Tinka ir cinko preparatai.

Pūslelinei gydyti galima naudoti ir liaudies medicinos priemones: dilgčiojamas vietas patepkite cinko turinčia dantų pasta arba spiritu. Jei pūslelės dar nespėjo iškilti, tas vietas pašaldykite ledo gabalėliais, tinka česnakų ekstrakto kompresai, o žaizdas vilgykite alavijų sultimis.

Jei bėrimas išplinta ir dažnai kartojasi, būtina kreiptis į gydytoją, gal jis paskirs geriamų antivirusinių vaistų, stabdančių viruso dauginimąsi.

„Norint užkirsti kelią šiai infekcijai, reikia stiprinti imunitetą, grūdinti organizmą, vengti stresinių situacijų“, – pataria dermatovenerologas V. Vaitkevičius.

Kadangi pūsleline dažniausiai sergama šaltuoju sezonu, būtina stengtis neperšalti. Itin svarbi visavertė mityba, reikia valgyti daugiau daržovių, žuvies, pieno produktų. Nustatyta, kad maisto produktai, turintys daug lizino, slopina viruso gyvybingumą ir mažina ligos paūmėjimo tikimybę. Tai kietieji sūriai, jogurtas, pienas, kiaušiniai, vištiena, jautiena, abrikosai, obuoliai, avokadai, burokėliai. Organizmas turi gauti vitamino C, cinko, magnio, B6 ir B12, kurie padeda saugotis nuo pūslelinės.

Reikėtų vengti kavos, šokolado, riešutų, razinų, avižų, rupių miltų duonos, rudųjų ryžių, kokosų, lęšių. Šiuose produktuose yra daug arginino, kuris maitina virusą ir gali stabdyti gijimą. Rekomenduotina nevalgyti ir rūgščių vaisių – greipfrutų, apelsinų.

Norint apsisaugoti nuo infekcijos, būtina vengti tiesioginio kontakto su sergančio žmogaus infekuota oda, nereikėtų su juo bučiuotis, naudotis jo kosmetika, burnos ir veido higienos reikmenimis, valgymo įrankiais.

Lytinių organų pūslelinės galima išvengti susilaikant nuo nesaugaus sekso. Visada lytinių santykių metu būtina naudoti prezervatyvą ir kitas kontracepcijos priemones, stabdančias viruso plitimą.