Sutrikęs normalus šlapinimosi mechanizmas tampa ne tik nemalonia fiziologine, bet ir socialine problema – pradedamas jausti diskomfortas įvairiose situacijose: naudojantis viešuoju transportu, lankantis svečiuose ir kt.

Tai dažna moterų problema, tačiau dauguma dailiosios lyties atstovių vengia, gėdijasi kalbėti apie šią problemą net su partneriu ar šeimos gydytoju. Lietuvoje kaip ir pasaulyje šlapimo nelaikymu skundžiasi apie 30 proc. moterų.

„Šis skaičius rodo, kiek moterų dėl šlapimo nelaikymo simptomų bent jau ateina pas gydytojus. Tačiau manoma, kad apie pusė nevalingą šlapinimąsi kenčiančių pacienčių pagalbos visai nesikreipia“, – pastebėjo Respublikinės Klaipėdos ligoninės Dienos chirurgijos centro gydytoja urologė Rosita Bazarauskaitė.

Pasak jos, tik labai maža dalis – kokie aštuoni procentai – moterų užsiregistruoja konsultacijos pas gydytoją per pirmą mėnesį nuo pirmųjų simptomų pasirodymo. Dauguma ateina tik po metų ar dar ilgesnio laikotarpio. O negydomas šlapimo nelaikymas gali sukelti rimtesnių sveikatos bėdų: infekciją, odos pažeidimus. Gali rastis seksualinių problemų, polinkis į depresiją, noras izoliuoti save, mažėja žmogaus savivertė.

Atsiranda po gimdymo

Šlapimo nelaikymui įtakos turi tarpvietės raumenų, šlaplės rauko, dubens dugno raumenų silpnumas, dirgli šlapimo pūslė (tai dažnas šlapinimasis daugiau nei 8 kartus per dieną ir daugiau nei porą kartų naktį). Viena dažniausių šlapimo nelaikymo atsiradimo priežasčių – gimdymas.

„Remiantis epidemiologinėmis studijomis, beveik apie pusė gimdžiusių moterų nelaikys šlapimo, dar tiek pat jų prireiks šlapimo nelaikymą koreguojančios operacijos“, – sakė gydytoja.

Gimdymo metu gali plyšti tarpvietės raumenys, sutrūkinėti raiščiai aplink šlaplę taip apsunkinant galimybę šlapimo nutekėjimą kontroliuoti moteriai pačiai.

Ši problema gali padidėti ir vyresniame amžiuje, tačiau tai neturėtų būti laikoma normaliu senėjimo reiškiniu. Ji labiau vargina ir išgyvenant menopauzę, po traumų.

Svarbus veiksnys – šlapimo takų ligos. Gydytojos urologės R. Bazarauskaitės pastebėjimu, ypač vyresniame amžiuje negydyta šlapimo takų infekcija, estrogenų trūkumas menopauzės metu gali pabloginti šlapimo nelaikymą. Susijusios yra ir neurologinės ligos, pilvo ertmės operacijos, diabetas.

Stiprina dubens dugno raumenis

Susidūrus su šlapimo nelaikymo problema pirmiausia derėtų įvertini rizikos veiksnius, atsikratyti antsvorio.

„Užklumpant staigiam norui šlapintis, dėl kurių ir pasitaiko šlapimo nelaikymo epizodai, reikėtų vengti kofeino, citrusinių vaisių, aštraus maisto, atsisakyti alkoholio ir dirbtinių saldiklių turinčių gėrimų, mesti rūkyti“, – patarė R. Bazarauskaitė.

Situaciją pagerina dubens dugno raumenis stiprinantys Kėgelio pratimai. Taip pat pacientei skiriamos specialios mankštos, fizioterapijos procedūros, kurių metu šlaplė stimuliuojama įvairių dažnių bangomis. Yra vartojami ir medikamentai. Jeigu jie nepadeda, atliekama operacija.

Varginant šiai problemai pagelbės ir specialios šlapimą sugeriančios priemonės – įvairių dydžių įklotai, sauskelnės-kelnaitės (tinka net esant sunkiam šlapimo nelaikymui). Jos ne tik suteikia sausumo pojūtį, bet ir naikina nemalonų kvapą.

Priešingai nei paprasti daugelio moterų naudojami higieniniai įklotai, šie gaminiai sukurti atsižvelgiant į šių išskyrų pobūdį (šlapimas yra lengvas ir išsiskiria didesniais kiekiais, o menstruacinės išskyros – tirštesnės, šalinamos pamažu).

Svarbu

Šlapimo nelaikymą skatinantys veiksniai – nutukimas, rūkymas, mažas fizinis aktyvumas, alkoholio, kavos, dibtinių saldiklių vartojimas.