1. Nesimaudykite per dažnai

Švarus kūnas gali kvėpuoti. Mes prausiamės, kad nuo kūno nuplautume nešvarumus, bakterijas ir kitus dalykus, kurie gali sukelti ligas ir kitus nemalonumus. Dar viena priežastis, dėl kurios reikia dažnai maudytis – kad pašalintume negyvas odos ląsteles. Tai sveikiausias būdas pašalinti suragėjusią odą ir atnaujinti poras. Prauskitės reguliariai, nelaukdami, kol kūnas ims skleisti nemalonų kvapą.

Tačiau turėkite omenyje, kad per dažnas maudymasis taip pat gali paskatinti infekcijas ir suerzinimą. Maudantis per dažnai, oda išsausėja, ima trūkinėti ir bakterijos gali patekti į gilesnius jos sluoksnius. Žmogaus organizme gyvena apie 1 tūkstantį rūšių bakterijų. Ant mūsų kūno daugiau bakterijų, nei JAV gyvena žmonių.

2. Pavalgę kaskart išsivalykite dantis šepetėliu ir tarpdančių siūlu

Minimalus įprotis, kurį kiekvienas turėtų išsiugdyti burnos higienos klausimu – kaskart po valgio išsivalyti dantis šepetėliu ir tarpdančių siūlu. Dantis reikia valytis ne mažiau dviejų-trijų kartų per dieną, kad dantys ir dantenos būtų sveiki.

3. Nešluostykite prakaito ranka

Ypač tai aktualu visiems mums, sportuojantiems sporto salėje ir išsiugdžiusiems nevalingą įprotį šluostytis veidą ranka, ką tik lietusia treniruoklį, kuris vien per praėjusią valandą buvo užterštas tūkstančiu kitų bakterijų. Į sporto salę atsineškite nedidelį rankšluostuką arba, jei pamiršite, verčiau nusivalykite kaktą savo marškinėlių apačia – taip gresia mažesnė tikimybė užsikrėsti kokia nors liga ar virusu.

4. Namų valymas vien dulkių siurbliu

Norovirusas, kuris sukelia ūmius skrandžio ir žarnyno negalavimus, ant neišvalyto kilimo gali išgyventi daugiau nei mėnesį. Net reguliariai valydami namus dulkių siurbliu, nesunaikinsite bakterijos, kuri sukelia dažniausiai pasitaikančią ir vieną iš nemaloniausių sveikatos problemų. Kilimus reikia retkarčiais išvalyti profesionaliai arba patiems su garų šluota – taip sunaikinsite daugumą bakterijų.

5. Naudojimasis bendromis manikiūro žirklutėmis

Atrodytų, visi žino, kad negalima niekam skolinti savo manikiūro žirklučių, bet dažniausiai niekas nepaiso šios taisyklės ir reguliariai naudojasi kitų šeimos narių asmeninės higienos priemonėmis, nė nesusimąstydami apie galimas pasekmes. Kirpdami nagus neretai įsikerpame odą, ir į mūsų organizmą gali patekti bakterijos ir purvas.

6. Nežudykite bakterijų!

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 11 tūkst. vaikų, patvirtino, kad pernelyg sterili aplinka didina egzemos ir astmos riziką. Panašiai kaip ir per dažnai prausiantis, per dažnai naudojant antibakterines priemones oda netenka drėgmės ir gali šerpetoti, suskeldėti, ir į ją lengviausi prasiskverbia bakterijos.

7. Šlapalas turi priešgrybelinių ir antibakterinių savybių

Šlapalas, kuris yra pagrindinė šlapimo sudedamoji dalis, žudo grybelius ir bakterijas. Daugumos rankų ir veido kremų sudėtyje yra šlapalo, nes jis padeda pagerinti odos būklę. Tačiau tai nereiškia, kad kaskart pasinaudojus tualetu nereikia plautis rankų.

8. Nuotolinio valdymo pultas ligoninėje

Tyrėjai iš Arizonos universiteto nustatė, kad ligoninėse daugiausiai bakterijų yra ant nuotolinio valdymo pultelių – netgi daugiau, nei ant tualeto durų rankenų. Nuotolinio valdymo pulteliai platina antibiotikams atsparias stafilikoko bakterijas, nuo kurių kasmet miršta apie 90 tūkst. žmonių, užsikrėtusių ligoninių bakterijomis.

9. Pisuaras

Jei šlapindamiesi apsitaškote ar aptaškote grindis, reiškia, šlapinatės neteisingai. Ekspertai pataria vyrams, kurie naudojasi pisuaru, prieiti prie jo arčiau ir nusitaikyti žemiau. Nesijaudinkite dėl nesmagaus tykštančio vandens garso – tualetuose visi žmonės atlieka gamtinius reikalus, tam jie ir įrengti.

10. Daugkartinės sauskelnės

Arizonos universitete atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad vieno skalbimo metu į vandenį skalbyklėje gali išsiskirti apie 100 milijonų E. coli bakterijų, kurios patenka ant skalbiamų drabužių, lieka skalbyklėje ir gali patekti ant drabužių kito skalbimo metu.

Šiais laikais nemažai jaunų tėvų dėl įvairiausių priežasčių renkasi daugkartines skalbiamas sauskelnes – manoma, kad taip sveikiau kūdikiui. Vis dėlto derėtų pagalvoti ir apie kitus šeimos narius, kurių sveikatai ilgalaikėje perspektyvoje šis sprendimas gali pakenkti, ypač jei nemokame vienkartinių sauskelnių tinkamai išskalbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)