Šiandien vis daugiau žmonių stengiasi padėti organizmui natūraliomis priemonėmis. Tikriausiai visi imuniteto stiprinimui esame naudoję citrinos ir medaus, imbiero mišinius, žoleles... tačiau ar žinojote, jog organizmą ir imunitetą efektyviai sustiprinti galite tiesiog gerdami mineralinį vandenį?

Imunitetas – tai organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo įvairių virusų, bakterijų, atsparumas infekcijoms ir kitiems susirgimams. Imunitetą svarbu stiprinti visus metus, tačiau jautriausias organizmas yra būtent šaltuoju metų laiku. Daugelis žinome, jog tam svarbu subalansuota mityba, judėjimas, tačiau specialistai patvirtina: ne mažesnę reikšmę turi ir mineralai! Tai — gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos, sudarančios apie 5% mūsų kūno masės. Mineralai svarbūs visoms organizme vykstančioms gyvybinėms reakcijoms – fermentų, vitaminų, hormonų, vandens apykaitai, nervų sistemos veiklai, kraujo ląstelių gamybai, širdies, raumenų darbui.

„Iš tiesų, mineralai, tokie kaip kalis, kalcis, magnis, natris ir chloridai yra labai svarbūs žmogaus imunitetui, organizmui. Kalcis labai svarbus kaulų ir dantų formavimuisi, raumenų ir nervų sistemos veiklai, kraujo krešėjimui. Magnis reikalingas nervų sistemos veiklai, raumenims, širdžiai bei normalaus kraujo spaudimo palaikymui. Natris svarbus vandens apykaitai organizme, užtikrina nervų, raumenų sistemos veiklą, kartu su chloru dalyvauja sudarant druskos rūgštį skrandyje – ji be galo svarbi sklandžiam virškinimo procesui. Kalis svarbus širdies ir kraujagyslių sistemos, raumenų veiklai. Kuo mažiau žmonės gauna organizmui reikalingų mikroelementų, tuo silpnesnis jų imunitetas – dažniau serga, blogiau jaučiasi. Tuo tarpu reikiamo mineralų kiekio palaikymas organizme gali padėti išvengti gripo ir daugybės kitų ligų“, — pasakojo VšĮ Vilniaus miesto Antakalnio poliklinikos gydytoja Daiva Makaravičienė.

Specialistė rekomenduoja reikiamus mineralus gauti iš natūralių šaltinių — vaisių, daržovių, natūralaus mineralinio vandens. Būtent tokiame vandenyje yra natūraliai ištirpusių mineralinių medžiagų, jų koncentracija gana didelė ir organizmas tai puikiai įsisavina. D. Makaravičienės teigimu, mineralai reikalingi ne tik siekiant stiprinti imunitetą, ligų prevencijai, bet ir jau susirgus.

„Peršalus, sergant, sutrinka organizmo pusiausvyra, virusai ir bakterijos sukelia organizmo intoksikaciją. Tokiu metu reikia didesnio nei įprastai vitaminų, mineralų kiekio, tad vertėtų ne tik valgyti daugiau vaisių, daržovių, bet ir gerti daugiau mineralų turinčio vandens. Sergantiems pacientams rekomenduoju jo išgerti apie 2-3 litrus per parą (vaikams — apie 1 litrą), tai padeda mažinti intoksikaciją ir organizmas gali greičiau susidoroti su infekcija.

Beje, kokią dalį skysčių turėtų sudaryti ypač aukštos mineralizacijos vanduo rekomenduoju rinktis atsižvelgiant į jame esantį natrio kiekį, kurio ypač svarbu nepadauginti besiskundžiantiems aukštu kraujo spaudimu“, — sakė gydytoja. Paklausta, ar mineralinio vandens vartojimas gali lemti mineralų perteklių, specialistė teigė, jog organizmas yra protingas, perteklius tiesiog pasišalina su šlapimu.
Imunitetui didelę įtaką daro ir kiti faktoriai: žmogaus dienos režimas, įpročiai, nervų sistemos būklė.

„Visų pirma, kiekvienas žmogus kasnakt turėtų miegoti ne mažiau nei 7 valandas. Svarbu vengti streso, mokėti atsipalaiduoti, pailsinti nervų sistemą, tinkamai maitintis, būti gryname ore ir apskritai daugiau judėti“, — primena D. Makaravičienė. Jos teigimu, daugybė žmonių daro vieną klaidą: nusprendę sportuoti, imasi kardinalių pokyčių. Ilgą laiką didžiąją dienos dalį leisdavę tiesiog sėdėdami, lekia į sporto salę ir imasi didelių krūvių. Tai iš tiesų pavojinga sveikatai, organizmą prie sporto reikia pratinti, leisti jam adaptuotis, fizinį krūvį didinti palaipsniui. Taip pat specialistė primena, jog sportuojant su prakaitu netenkame organizmui būtinų mineralų, tad fizinio krūvio metu labai svarbu gerti mineralų turintį vandenį ir taip atkurti balansą.

Mineralinis vanduo – sveikatos procedūroms

Žinoma, pagrindinė mineralinio vandens paskirtis – gėrimas. Tačiau aukštos mineralizacijos vanduo gali būti naudojamas ir sveikatos procedūroms – slogos, perštinčios gerklės gydymui. „Toks vanduo – kaip hipertoninis, jis iš tiesų tinka nosies ir gerklės skalavimui. Jis skatina sinusų ištekėjimą, giliai išvalo nosies ertmę; skalaujant gerklę veikia antimikrobiškai. Nepamirškite, jog tokioms procedūroms tinkamas tik nešaltas, kambario temperatūros mineralinis vanduo“, — pasakojo D. Makaravičienė.

Lietuva – iš tiesų turtinga natūraliu mineraliniu vandeniu. Seniausio ir labiausiai ištirto lietuviško mineralinio vandens „Vytautas“ atstovės, „Birštono mineraliniai vandenys“ Kokybės vadovės Jolantos Naujekienės teigimu, mokslininkai šio vandens poveikį žmogaus organizmui pradėjo tyrinėti jau prieš daugiau nei 170 metų.

Yra duomenų, kad į Birštoną ligoniai gydytis atvykdavo jau 1840 m, o 1843 m. Vilniaus vaistininkas Justinas Kuševičius atliko pirmuosius Birštono mineralinių vandenų cheminius tyrimus. Ypač išsamiai terapinė mineralinio vandens vertė tyrinėta XX a. antroje pusėje. Tačiau prieš kalbant apie tyrimų rezultatus, pirmiausia svarbu suprasti, kuo skiriasi natūralus mineralinis nuo mineralizuoto vandens.

Šis paprastai gaminamas į geriamąjį vandenį pridėjus įvairių cheminių druskų, tuo tarpu natūralus mineralinis vanduo yra susiformavęs švarioje bei nuo taršos patikimai apsaugotoje požeminėje aplinkoje; jame mineralinės medžiagos yra ištirpusios natūraliai, tad organizmas jas pasisavina nepalyginamai geriau.

Natūralų mineralinį vandenį, jo terapinę vertę bei naudojimo veiksmingumą tyrinėję mokslininkai teigia, jog toks vanduo gerina baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralinių medžiagų apykaitą, veikia kasos funkciją, biocheminius, funkcinius plonojo ir storojo žarnyno procesus, turi stimuliuojantį poveikį fermentų, hormonų gamybai. „Paprasčiau sakant, natūralus mineralinis vanduo dalyvauja visuose organizmo imuniniuose procesuose, jį stiprina ir prisideda prie geros savijautos“, — pasakoja J. Naujekienė.

Tačiau kiek mineralinio vandens rekomenduojama išgerti, t.y. kiek jo reikia, kad gautume kasdienę mineralų normą? „Viskas priklauso nuo pasirinkto vandens ir žmogaus poreikių. Visada siūlau atkreipti dėmesį į vandens sudėtį, mineralų kiekį – visa ši informacija pateikiama etiketėje. Kiekvieno mineralinio vandens analitinė kompozicija unikali. Tiesiog pasidomėkite mineralinių medžiagų kiekiu ir išsirinkite tai, kas atitinka Jūsų poreikius“, — patarė J. Naujekienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)