Tiesa, hormonui svyravimams galite ir jūs daryti įtakos. Dėl tam tikrų dalykų jų sumažėja, ar jie suaktyvėja, todėl organizmui daroma vienokia ar kitokia įtaka. Devyni įpročiai gali sutrikdyti hormonų veiklą ir padaryti nemenką žalą organizmui, rašo womenshealthmag.com.

Per didelis saldumynų pomėgis

Per daug įjunkus į saldumynus didėja svoris, o tada gali išsivystyti atsparumas insulinui, hormonui, kuris reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje. Rezultatas – diabeto šauklys, vadinamas antrojo tipo cukriniu diabetu.

Stresas vakare

Įprastai naktį sumažėjo streso hormono kortizolio lygis, todėl žmogus nurimsta ir užmiega. Bet jei vakare jaudinatės, patiriate stresą, kortizolio lygis nemažėja, todėl negalite užmigti. Pasistenkite rasti tinkamą būdą vakare nusiraminti, kad netektų kęsti bemiegės nakties.

Nuolatinis neišsimiegojimas

Užburtas ratas: jei trūksta miego, didėja kortizolio lygis, kortizolis staigiai padidina cukraus lygį kraujyje, paskui cukraus lygis staigiai sumažėja, tada norite saldumynų ar nesveiko maisto. Kai išsimiegosite, kortizolio lygis organizme susireguliuos.

Vienkartinis neišsimiegojimas

Kai miegate, sotumo signalą smegenims siunčiantis hormonas leptinas signalizuoja smegenims, kad nereikia valgyti. Jei visą naktį vartotės, organizme nepasigamins reikiamas kiekis leptino, todėl ryte žmogus bus alkanas kaip vilkas.

Popietinė kava

Čia vėl kaltas kortizolis. Kofeinas duoda organizmui signalą gaminti kortizolį, todėl padauginus kofeino gali kilti nerimas, o vakare gali būti sunku užmigti. Taigi apsiribokit per dieną 2 – 3 puodeliais kavos, o po 15 val. kavos nebegerkite.

Nejudrus gyvenimo būdas

Jei reguliariai nesimankštinsite, organizmas negamins reikiamo kiekio endorfinų. O juk endorfinai suteikia malonumo, laimės pojūtį, jie stiprina imunitetą, didina sekso hormonų gamybą. Taigi kuo daugiau judėsite, tuo daugiau endorfinų organizmas gamins.

Drastiški lieknėjimo būdai

Staigiai drastiškai apribojus kalorijų kiekį arba ėmus itin intensyviai sportuoti, sumažėja estrogeno lygis, todėl gali sutrikti menstruacijų ciklas.

Aktyvių treniruočių vengimas

Po aktyvios treniruotės pasimiršta alkis. Žinote, kodėl? Todėl, kad kardio pratimai mažina alkio hormono grelino gamybą, todėl ir sumažėja apetitas.

Lepinimasis saldumynais, jaučiant PMS

Cukrus ne tik stimuliuoja, jaudrina, bet ir skatina tam tikrų cheminių medžiagų gamybą smegenyse, kurių per PMS ir taip nemažai pasigamina. Jei dėl priešmenstruacinio sindromo esate prislėgtos nuotaikos, irzlios, cukrus galutiniame rezultate tik pakenks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)