Atsako Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė

– Veido paraudimas paraudimui nelygus. Vaizdas gali būti panašus, bet ligos skirtingos. Todėl nematant paciento, sunku įvertinti jo būklę ir įvardyti konkrečią šio pirmiausia nemažą estetinį diskomfortą keliančio negalavimo priežastį.

Vienu atveju raudonis gali atsirasti dėl dar vaikystėje (bet nebūtinai minusinėje temperatūroje) pašalusio veido ir pasikartojančių veido odos nuožvarbų. Bėgant metams tai daro įtaką kapiliarų pakitimams – jų išsiplėtimui, išryškėjimui.

Kita priežastis – netinkamų savigydos būdų pasirinkimo pasekmė. Žmonės, prisiskaitę visokios informacijos internete, pasiklausę įvairių medicininių laidų ar artimų žmonių patarimų, išsirenka vaistinėje kremų, tepalų ir nusprendžia gydytis patys. Tačiau dažnai taip jie, užuot gydęsi, tik žaloja save.

Paprastai efektyviausi preparatai būna hormoniniai, bet jei jie (ypač stipresni hormonai) yra ilgai, be pertraukų vartojami tik dėl mažos dėmelės ir menkos problemėlės, vienas galimų šalutinių poveikių – kapiliarų išsiplėtimas. Tai – vienas odos atrofijos pradžios simptomų.
Visgi bene dažniausia tokio paraudusio veido atsiradimo priežastis – rožinė (kuperozė). Paraudęs veidas yra vienas antros šio negalavimo stadijos požymių. Tuomet veidas būna nuolat paraudęs, vargina išsiplėtę, plika akimi matomi kapiliarai, esant ligos komplikacijai ligonį išberia ir raudonieji spuogai. Jais besiskundžiančių pacientų ir sulaukiame daugiausiai.

Rožinės gydymas – labai ilgas, vyksta etapais ir reikalauja nemažai kantrybės, ligos pasekmės išlieka (priešingai nei kokio paprasto dermatito). Dažnai tai brangus gydymas – su lazeriu, taikant elektrokoaguliaciją. Jokiu būdu pirmiausia neišgydžius pagrindinės ligos nerekomenduoju naudoti namines priemones, ligos pasekmes naikinant stebuklų nedaro ir reklamuojami įvairūs kremai.

Bet kuriuo atveju padėti ir gydymą skirti gali tik dermatologas, ne vaistininkas. Kartais reikia ir tyrimus padaryti, išsiaiškinti, ar nėra kitų odos bėrimus sukeliančių ligų bei veiksnių. Pirmiausia tai – virškinamojo trakto sutrikimai (periodiškai pasikartojantys skrandžio rūgštingumo svyravimai, vidurių užkietėjimai), žarnyno ligos, tulžies pūslies akmenligė, kitų vaistų vartojimas, saulės poveikis.